Provanso stilius kieme: būdingi bruožai ir patarimai, kaip susikurti Lietuvoje

Dizaineriai sako, kad namo viduje panaudota stilistika turi atsispindėti ir kieme. Vadinasi, Provanso stilius, jei toks yra Jūsų interjere, turi rasti tęsinį lauke. Pasižiūrėkim, kas būdinga Provansui ir kaip gražiai galima sukurti panašią nuotaiką savo aplinkoje.

1. ŠLAITAI SU ATRAMINĖMIS SIENUTĖMIS


Daugelyje Provanso vietų yra šlaitų. Siekiant kuo geriau juos išnaudoti, vietiniai ūkininkai šlaitus terasuoja, įrengia atramines sienutes (pranc. restanque). Tokios terasos leidžia sukurti plokščius paviršius, tinkančius sodinimui. Jos taip pat išsprendžia lietaus erozijos ir drėkinimo problemas, o tai didelė problema tuose kraštuose. Terasose ūkininkai augina alyvmedžius, vynmedžius ir daržoves.


Jei savo kieme vietoj nuožulnaus šlaito įrengsite terasas su atraminėmis sienutėmis, jau vienas tipiškas Provanso bruožas jūsų kieme bus.


Shutterstock nuotr.


2. AKMENŲ PANAUDOJIMAS


Seniausios terasos, pastatytos vien tik iš akmenų, sauso mūrijimo būdu, atspindi protėvių patyrimą ir tradicijas. Pagrindinis principas naudojamas ir šiuolaikiniuose soduose, tik sienos dažniausiai sutvirtinamos rišamąja medžiaga, siekiant suteikti ilgalaikį patvarumą. Akmeninės sienos puošiamos augalais, taip tarsi sujungiant į visumą ir suteikiant pusiausvyros bei harmonijos.


Drąsiai naudokite akmenis, jei kuriate Provanso stiliaus sodą, tik pamirškite alpinariumus, o daugiau galvokite apie įvairias konstrukcijas. Tai gali būti sienos, tvoros, atraminės sienutės, takai, net šuliniai ar fontanai. Anksčiau Provanse akmeniniai šuliniai buvo geriamojo vandens šaltinis, o fontanai buvo vertinami dėl vėsos karštomis vasaros dienomis. Nepalikite plikų akmenų konstrukcijų, junkite jas su augalais arba su vandeniu, arba su abiem.


3. PERGOLĖS IR ARKOS


Tipiškas vaizdas, kuris asocijuojasi su karštaisiais kraštais – įvairiausios gražios konstrukcijos, apaugusios augalais ir suteikiančios tokį gyvybiškai būtiną šešėlį. Lietuvoje mes dažniau slepiamės nuo lietaus, todėl esme įpratę statytis pavėsines su uždaru stogu. Pergolė, būdinga Provanso ir kitiems artimiems regionams, turi kiaurą stogą iš skersai sukaltų lentų, kurio pagrindinė funkcija yra suteikti pavėsio. Lentos sukalamos taip, kad kildama saulė sudarytų kuo tankesnį šešėlį. Tipinis lietuvis sako: o ką veikti per lietų? O atsakymas jam labai paprastas: pagalvok, ar tikrai per lietų dar vis būni lauke. Jei taip, tradicinė pavėsinė būtina. O jei lietui lyjant keliauji į namus, tada pergolė tinka kuo puikiausiai.


Pergolės ir arkos dažniausiai apauginamos augalais. Lietuviškam variantui tas labai tinka: vasarą, kai reikia pasislėpti nuo saulės, augalai savo tankia lapija gali padėti, o žiemą, kai saulės ne per daugiausiai, lapai jau būna nukritę ir pergolė neatrodo tamsi ar niūri.


Shutterstock nuotr.


4. PROVANSO AUGALAI


Provanso sodai ypatingi savo augalija: alyvmedžiais ir kiparisais, žavingomis visterijomis, taip pat aromatiniais augalais, tokiais kaip rozmarinas ir levanda. Provanso sodai kviečia pasėdėti figų ar alyvmedžių šešėlyje ir pasigėrėti levandų laukais. Lietuvoje tokio vaizdo nesukursime, bet kai kuriuos augalus galima auginti ir čia.


Levandos Lietuvoje gali būti auginamos, tačiau toli gražu ne visos rūšys. Pas mus peržiemoja tikroji levanda (lot. Lavandula angustifolia). Ji dauginama sėklomis arba auginiais. Įsitvirtinusi ji ir pati pasisėja – levandų fanai sako, kad būtent Lietuvoje peržiemojusios levandos, kurios pačios pasisėja, yra stipriausios ir ištvermingiausios.

Provanso augalai pratę prie nederlingos dirvos, todėl jei jūsų sklype priesmėlis, nėra reikalo užsivežti žemių ar kitaip papildomai gerinti gruntą.


Vijokliams Provanse leidžiama labai daug, net kabarotis namo siena iki pat viršaus. Vijokliams reikia mažai žemės ploto, tačiau jų gausi augmenija, keliaujanti į viršų, sukuria labai gerą efektą. Nebūtina svajoti apie visterijas, kurioms Lietuvoje per šalta. Pasirinkite bet kokį vijoklį ir leiskite jam išsikeroti.


Vazonai ir puodynės taip pat būdingi Provansui. Jie statomi visame sode, bet labai negausiai, norint išvengti netvarkos įspūdžio. Vazonai idealūs augalams, kurie nepakelia žiemos šalčių. Kai temperatūra nukrinta, juos galima nunešti į apsaugotą vietą.


Shutterstock nuotr.


5. MIELOS DETALĖS PROVANSO ŠARMUI


Viskas slypi detalėse, sakoma. Na o Provanso stiliaus detalių prekyboje surasite tikrai, svarbu nepadauginti.

Terakotinės plytos. Kvadratinės ar stačiakampės, ant grindų ar ant sienų, terakotinės plytos yra svarbi tradicinė medžiaga Provanso regione.


Pastelinėmis spalvomis nudažytos sienos. Nebijokite spalvų, tačiau nepadauginkite, kad netaptų margumynu.


Provansas
Provansas
Shutterstock nuotr.


Bistro stalelis. Klasikinis kaltinio metalo stalas, primenantis ilgus pietus pavėsingose restorano terasose, yra privalomas bet kokioje prancūziško stiliaus lauko erdvėje. Apvalios formos stalas yra jaukesnis ir mažiau formalus nei kitų formų bei puikiai dera šioje aplinkoje.


Bronziniai šviestuvai. Jei ieškote kažko ypatingo lauko erdvei, užmirškite elektros lempučių girliandas – nieks nepranoks šviestuvo! Jei nusprendėte eiti šiuo keliu, pasikvieskite kvalifikuotą elektriką, kad tinkamai sumontuotų lauko instaliaciją.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis