Prieskoninių augalų dauginimas, derliaus ėmimas, ruošimas ir laikymas

Daugumą prieskoninių augalų galima nesunkiai išauginti iš sėklų. Jeigu kokių nors augalų auginate kasmet, prisirinkite jų sėklų ir kitais metais jas pasėkite. Nemažai daugiamečių prieskoninių augalų lengvai dauginasi šakniastiebiais, svogūnais, kero dalimis.

Skonį ir kvapą suteikiančios augalų medžiagos kaupiasi įvairiose jų dalyse. Vieni augalai jų sukaupia tik šaknyse arba šakniastiebiuose, kiti – visoje antžeminėje dalyje arba tik lapuose, žaliuose ar subrendusiuose vaisiuose, sėklose, žieduose, žiedynuose.

Vienų prieskoninių augalų dalys vartojamos šviežios arba džiovintos, kitų – tik džiovintos arba specialiai paruoštos. Prieskoniams augalų dalys renkamos tada, kai jose kvapiųjų ir skonį suteikiančių medžiagų būna daugiausia. Dažniausiai prieskoninių augalų žolė renkama augalų žydėjimo pradžioje, rečiau – prieš pat žydėjimo pradžią arba augalams brandinant vaisius. Nuskinta žolė džiovinama gerai vėdinamoje, nuo saulės spindulių apsaugotoje patalpoje. Lapai prieskoniams, jeigu jie vartojami švieži, dažniausiai skinami jauni ir nesukietėję, o džiovinimui ar kitokiam perdirbimui – kai visiškai užauga, paprastai vasaros pradžioje arba viduryje.

Prieskoniams rinkite tik sveikus, ligų ir kenkėjų nepažeistus lapus. Nuskinti lapai džiovinami gerai vėdinamoje, nuo saulės spindulių apsaugotoje patalpoje. Kai kurių augalų, pavyzdžiui, paprastųjų krapų, jaunus nuskintus lapus galima sūdyti arba šaldyti šaldiklyje.

Prieskoniams naudojamais vaisiais vadinami ne tik tikrieji vaisiai, bet ir sutelktiniai vaisiai, tariamieji vaisiai, vaisynai ir jų dalys. Sėklomis vadinama žaliava, kurią sudaro sveikos augalų sėklos. Prieskoniams vaisiai ir sėklos dažniausiai renkami visiškai subrendę ir įgiję būdingą spalvą, rečiau – dar nepasiekę visiškos brandos. Sausieji vaisiai (kaip antai paprastųjų kmynų, paprastųjų krapų, blakinių kalendrų) džiovinami taip pat nuo saulės apsaugotoje, gerai vėdinamoje patalpoje.

Šaknys ir šakniastiebiai prieskoniams dažniausiai kasami rudenį, kai pradeda gelsti ir vysta arba nuvysta antžeminės augalų dalys. Jeigu augalai žiemoja lauke, šaknis ir šakniastiebius galima kasti ir pavasarį, kol dar nepradėję augti jauni ūgliai. Iškastas požemines augalų dalis reikia nuvalyti, nuplauti šaltu vandeniu, pašalinti pažeistas ir gesti pradėjusias dalis, stiebų ir lapų likučius. Stambios šaknys ir šakniastiebiai supjaustomi gabalėliais. Požemines augalų dalis džiovinti reikia gerai vėdinamoje, nuo saulės spindulių apsaugotoje patalpoje arba džiovykloje.

Kitos augalų dalys – pumpurai, žiedpumpuriai, žiedai, jauni ūgliai – prieskoniams dažniausiai naudojamos šviežios, kartais jos marinuojamos, šaldomos arba sūdomos. Sūdytus prieskonius derėtų laikyti ne ilgiau kaip iki kito sezono, o užšaldyti kvapą išlaiko iki dvejų metų, tačiau vis tiek geriausia suvartoti per metus.

Daugelio prieskoninių augalų kvapiosios medžiagos lengvai skyla ir garuoja, todėl surinktus ir išdžiovintus prieskoninius augalus, kuriuose yra ne daugiau kaip 13–15 proc. drėgmės, reikia sudėti į švarius, sausus, geriausia iškaitintus stiklinius indus ir sandariai uždaryti. Drėgnesnė žaliava gali greitai pradėti pelyti ir gesti. Daugelio išdžiovintų prieskoninių augalų, jeigu jie tinkamai laikomi, savybės išlieka maždaug metus, vėliau kokybė prastėja. Kiek ilgiau galima saugoti vaisius (pavyzdžiui, paprastųjų kmynų, blakinių kalendrų). Jie savybių nepraranda 2–3 metus.

Visus prieskoninius augalus reikia laikyti tamsioje ir kuo vėsesnėje vietoje. Prieskoninių augalų ar pagamintų prieskonių jokiu būdu nederėtų laikyti virš viryklės, nes dėl nuolatinių temperatūros pokyčių greitai suskyla kvapiosios medžiagos. Smulkintų prieskonių kokybė prastėja greičiau negu nesmulkintų. Dėl to geriausia sutrinti arba sumaltitruputį džiovintų prieskoninių augalų – tiek, kiek suvartosite per keletą dienų. Žinoma, būtų geriausia prieskonius smulkinti tik tada, kai jų reikia.

Ištrauka iš Alma Littera knygos Sodas, daržas ir gėlynas lengvai, kurią parengė Zigmantas Gudžinskas, Irena Burneckienė, Aurelija Malciūtė, Rita Mikaliūnaitė.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis