Populiarios orchidėjos, kurias paprasta auginti (2 dalis)

Tęsiame straipsnių ciklą apie populiariausias orchidėjas. Pirmąją dalį rasite ČIA

Orchidėjų karalienė – vanda

Antroje vietoje pagal populiarumą (bet ne pagal svarbą) iš orchidėjų yra vanda. Tai graži, gana stambi orchidėja, reikli šviesai, bet iš esmės gan linkusi prisitaikyti prie paprastų buto sąlygų – šilumos, visiško temperatūrų svyravimo nebuvimo ir oro sausumo.

Vandos labai dažnai parduodamos stiklinėse vazose su atvira šaknų sistema. Iš tikrųjų, tai ne tik veiksmingas dekoratyvus triukas, bet ir pakankamai geras bei patogus jų auginimo būdas. Tik čia yra keletas niuansų:

1. Vaza turi būti vos didesnė už šaknų sistemą, bent jau apatinėje jos dalyje, o viršutinė gali būti ir siauresnė;

2. Augalas neturi būti visiškai įleistas į vazą.

Shutterstock nuotr.

Tad jeigu nusipirkote vandą vazoje, kuri daug didesnė už patį augalą, tai orchidėją teks vazoje pakelti, kad jos viršūnė žiūrėtų per viršų arba pakeisti vazą mažesne. O jeigu vaza, priešingai, maža, tai prieš pirkdami ją pirmiausia apžiūrėkite šaknis, galbūt jos pažeistos kišant orchidėją į netinkantį jai indą. Jeigu nemaža šaknų dalis sulaužyta, tokio pirkinio verčiau atsisakykite.

Vazoje augančią vandą prižiūrėti pakankamai paprasta: laistant vanduo pilamas į vazą, o po pusės valandos visiškai nupilamas. Kiekvieną kartą laistant galima įlašinti vieną lašą trąšų. Vandai reikia parinkti šviesią vietą, tam puikiai tiks pietinis kambarys. Pavasarį ir vasarą galima apsieiti be papildomo apšvietimo, tačiau jeigu jūs norite pasiekti, kad ji žydėtų, tai rudeniui ir žiemai teks pastatyti papildomą apšvietimą. Vandai gyvybiškai svarbi saulutė!

Dažniausiai su pavadinimu „vanda“ pardavinėjamos ne vandos, o targentiniai hibridai, pavyzdžiui, askocendos (lot. Ascocenda), kurios yra ne kas kita, kaip hibridai, gauti sukryžminus vandą ir askocentrumą (lot. Ascocentrum). Orchidėja paprastai turi nuo 12 iki 25 stambių žiedų su apvalainais lapeliais, kurie gali būti įvairių sodrių spalvų. Dažniausiai parduodama askocenda vadinasi princesė Mikasa (angl. Ascocenda Princess Mikasa). Tai stebuklinga orchidėja, geriausiai tinkama pirmai pažinčiai su vandomis ir jų giminaitėmis. Ji puikiai auga kambario sąlygomis ir nėra tokia reikli šviesai.

Miltonija primena našlaitę

Puikiai atrodančios rožinės, raudonos ir baltos orchidėjos, primenančios našlaites, yra ne kas kita, o miltonijos. Kaip ir visos likusios orchidėjos, tai taip pat yra grupė giminingų orchidėjų, kurias vienija išvaizda ir vienodos laikymo sąlygos. Dažniausiai su miltonijos pavadinimu parduodami hibridiniai miltoniopsiai (lot. Miltoniopsis), turintys apvalius žiedus, labai primenančius našlaites. Hibridiniai miltoniopsiai gali žydėti du kartus per metus (pavasario pabaigoje ir rudens pradžioje), pats žydėjimas gali trukti tris mėnesius ir net daugiau!

Shutterstock nuotr.

Jeigu natūralios miltonijos ir miltoniopsiai labai įnoringi augalai, tai pramoniniai hibridai, parduodami visose parduotuvėse, nepretenzingi ir gerai auga ant įprastos palangės. Miltoniopsiams patartina rinktis kiek pritemdytą vietą, puikiai tiks rytiniai ir šiauriniai langai. Tarp laistymų substratui reikia leisti išdžiūti, purkšti jų nereikia, o didelę oro drėgmę galima užtikrinti drėkintuvais ir kitais panašiais metodais.

Plačialapės klumpaitės

Plačialapės klumpaitės (lot. Cypripedium calceolus, angl. Lady's Slipper) yra didelė orchidėjų grupė, kurios skiriamasis bruožas – klumpės formos žiedai. Dabar tai keturios skirtingos gentys. Visų jų pavadinimai verčiasi maždaug vienodai – klumpaitės. Kambariuose dažniausiai auginamos raibuolės (lot. Paphiopedilum) ir vyžūnės (lot. Phragmipedium).

Shutterstock nuotr.

Vyžūnės puikiai kryžminasi genties viduje, todėl paplitę daugiau kaip šimtas tarpgentinių hibridų – tai vadinamosios orchidėjos be pseudosvogūnėlių, amžinai žalių lapų skrotele ir dideliu klumpaitę primenančiu žiedu. Raibuolės auginamos vazonėliuose ant įprastų palangių. Prie mėgstančių šilumą priskiriamos margalapės rūšys ir hibridai su apvaliais dideliais žiedais. Laistyti reikia tolygiai ir saikingai.

Shutterstock nuotr.

Vyžūnės yra nepamainomos orchidėjos su prailgintais lapais ir išsišakojusiu žiedynu. Dažniausiai auginamos languotosios vyžūnės (lot. Phragmipedium caudatum), kurios paprastai žydi rudenį, ir ilgalapės vyžūnės (lot. Phragmipedium longifolium), kurios yra pačios didžiausios iš visų vyžūnių, mat lapai gali siekti 60 centimetrų ilgį, o žiedyno aukštis – daugiau nei metrą! Pardavime lengviausia rasti hibridinę vyžūnę „Grande“ su raudonai žaliais žiedais su ilgais ir labai dekoratyviais vainiklapiais. Tai lengvai prižiūrimas hibridas, pastoviai žydintis ir atsparus ligoms.

Katlėja

Viena populiariausių orchidėjų – katlėja (lot. Cattleya). Tai augalas su gražiais ir dažnai kvepiančiais žiedais, turintis cilindro ar verpstės formos pseudosvogūnėlius ir pilkai žalius kietus palus. Tačiau paprastai kambariuose auginamos ne pačios katlėjos, o sudėtingi tarpgentiniai hibridai: brasokatlėjos, leliokatlėjos ir sofroleliokatlėjos.

Shutterstock nuotr.

Visos jos parduotuvėje dažniausiai vadinamos tuo pačiu pavadinimu – hibridinė katlėja (lot. Cattleya hybrida). Katlėjos gerai jaučiasi ant šviesių ir saulėtų palangių, joms reikia šilto žiemojimo ir stabilaus bei dažno laistymo augimo laikotarpiu.

Masdevalija

Labai įdomi nedidelė orchidėja – masdevalija (lot. Masdevallia). Dauguma masdevalijų rūšių žydi pavieniais įvairiaspalviais, įvairaus dydžio ir labai neįprastos formos žiedais! Paprastai išsiskleidžia iškart keli žiedai.

Shutterstock nuotr.

Masdevalijos neturi pseudosvogūnėlių. Jos auginamos vazonėliuose, mėgsta išskaidytą apšvietimą, be tiesioginių saulės spindulių.

Brangios orchidėjos

Norėtume atkreipti jūsų dėmesį į orchidėją liudiziją (lot. Ludisia). Nuo visų aukščiau išvardintų ji skiriasi tuo, kad turi dekoratyvius ne žiedus, o lapus! Dekoratyvius lapus turinčios orchidėjos vadinamos brangiomis, o liudizija yra pati garsiausia ir nepretenzingiausia iš jų. Liudizijos turi pakankamai didelius švelnius lapus su kontrastingomis gyslelėmis. Pavyzdžiui, populiarios rūšies „Red Velvet“ lapai yra tamsiai aksominiai su rožinės spalvos dryželiais.

Shutterstock nuotr.

Liudizijoms tinka įprastos kambario sąlygos, kai paros temperatūros pokytis neviršija 4 laipsnių Celsijaus. Laistymas standartinis, o aktyvaus aukimo laikotarpiu reikia naudoti specialiai orchidėjoms skirtas trąšas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis