Pipirnės auginimas: pavyks kiekvienai šeimininkei

Pasibaigus daržovių auginimui lauke, vitaminais ir kitomis vertingomis medžiagomis galima praturtinti ruošiamas salotas – ant palangės auginant sėjamąsias pipirnes. Kaip jas išsiauginti ir prižiūrėti, patars LAMMC SDI Daržo augalų selekcijos sektoriaus jaunesnioji mokslo darbuotoja, prieskoninių augalų kolekcijos kuratorė Nijolė Maročkienė.

Sėjamoji pipirnė yra vertinga lapinė daržovė. Jose gausu žaliųjų proteinų, vitaminų: C, B1, B2, PP, mineralinių medžiagų, ypač kalio, kalcio, natrio, magnio, geležies, karotino ir garstyčių aliejaus. Pastarasis suteikia jai panašų į pipirų aštroką skonį, todėl mes įpratę vartoti tik kaip prieskonį. Jos lapeliai naudojami tik švieži, nes džiovinta ar virta praranda kvapą, skonį ir kitas savybes. Pipirnė valo kraują, skatina virškinimą ir varo šlapimą. Tad auginkime šią daržovę savo būstuose, šiltnamiuose, sode ir darže.

Pasak prieskoninių augalų kolekcijos kuratorės Nijolės Maročkienės, pipirnės vertos dėmesio, nes jų užsiauginti gali kiekvienas, net ir neturintis žemės ar elementarių žinių apie augalų priežiūrą.

Sėjamoji pipirnė (Lepidium sativum L.) kilusi iš Pietvakarių Azijos, kur jos auginama jau tūkstantmečius. Šiuos prieskoninius ir vaistinius augalus romėnai atvežė į Viduržemio jūros regiono kraštus. Paplitusi Europoje, Azijoje, Šiaurės Amerikoje, auginama ir Lietuvoje. Pipirnė auginama kaip vienmetis augalas. Dėl trumpos vegetacijos galima sėti keletą kartų.

Nenupjauta ji gali išaugti iki 30–50 cm aukščio ir subrandinti sėklas, tačiau tik tada, kai auga daržo lysvėje ar šiltnamyje. Apatiniai šio augalo lapai yra apskriti arba ovalūs, viršutiniai – platūs ir apskriti arba plunksniškai karpyti. Tačiau dauguma perkančių ar auginančių pipirnes namuose ant palangės mato tik pirmus jos lapelius. Mat kaip tik jie yra kerpami ir valgomi.

Pipirnės gerai auga daliniame pavėsyje. N. Maročkienės nuomone, svarbu, kad užtektų šilumos. Saulės atokaitoje jos greitai vysta. Tad auginantieji jas loveliuose ar kituose induose ant palangės, turi stebėti ar užtenka drėgmės, juolab kad substrato sluoksnis nebūna storas.

Pasak specialistės, pipirnės sėjamos į gilią lėkštę, plastmasines dėžutes ar indelius. Jų gylis 2-3 cm. Dugnas puriai išklojamas vata, ligninu arba filtriniu popieriumi iki dėžutės ar lėkštės viršaus. Neturint minėtų medžiagų galima panaudoti universalų durpinį substratą arba dezinfekuotas pjuvenas. Jas teks 15-20 min. pavirti, atvėsinti, nuspausti ir sudėti į dėžutes ar lėkšteles 1,5-2 cm storio sluoksniu. Prieš sėjant vata ar ligninas sudrėkinami vandeniu. Vanduo pilamas į indo dugną, pakeliant vatą ir ligniną iš šono. Pavyzdžiui, 250 kv. cm pločio dėžutei vatai ar ligninui sudrėkinti pakanka vienos stiklinės (200 ml) vandens. Sėklos išberiamos kuo vienodesniais atstumais. Minėtai dėžutei prireiks 6-8 g pipirnės sėklų.

Pasėjus indelis uždengiamas plona polietileno plėvele. Galima panaudoti ir stiklą. Sėklos sudygsta jau trečią dieną. Optimali temperatūra – 20-22 laipsnių. Būtina kiekvieną dieną vėdinti, kelioms minutėms atidengiant plėvelę, o jei trūksta drėgmės – ir palaistyti. Sėkloms sudygus plėvelė ir stiklas nuimami, dėžutės ar lėkštelės perkeliamos į šviesią vietą – ant palangės. Daigeliams augti oro temperatūra turi būti ne mažesnė kaip 15 laipsnių. Svarbu, kad visą laiką pakaktų drėgmės. Jauni daigeliai maždaug per savaitę pasiekia skilčialapių fazę. Pipirnės po 6-7 dienų būna 5-6 cm aukščio. Tuomet jos nupjaunamos ar nukerpamos ir dedamos į salotas, ant sumuštinių, patiekiamos su mėsos, žuvies, kiaušinių patiekalais, su varške, taip pat prie sūrio. Jas sveika valgyti ir vienas. Kas 7–14 dienų vis atsėjant ar pasisėjant į indelius, galima ištisus metus turėti šviežių pipirnių. Nusipirkite pipirnių sėklų ir išbandykite tai jau dabar.

Ankstyvą pavasarį pipirnes galima auginti šildomuose ar polietileniniuose šiltnamiuose, po priedangomis ar be jų, sėjant tiesiai į dirvą. Sėjama eilutėmis 8-10 cm atstumu. Ir čia sėklų reikia nedaug – 5-6 g/kv. m pipirnės sėklų. Sudygsta per 8-10 dienų. Tuomet derlius imamas susiformavus 3-4 tikriesiems lapeliams. Dirvai nereikli. Gali augti pusiau pavėsingoje vietoje.

Subrendę sėklos greitai byra, todėl būna daug daigų ir iš savaiminės sėjos. Tūkstantis sėklų sveria 0,5-0,6 g. Sėklos ilgai išlieka daigios.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis