Paruošiamieji šiltnamio tvarkymo darbai

Jau greit sodinukai bus užtektinai paaugę, kad juos galima būtų sodinti šiltnamyje, tad laikas paruošti jį sezono atidarymui. Kokius paruošiamuosius darbus reikėtų atlikti, ir be ko neapsieisime šiltnamyje?

Žemė
Visų pirma nepamirškite, kad šiltnamio žemę reikėtų keisti kas dvejus metus, bent jau viršutinį jos sluoksnį (10-20 cm). Taip užkirsite kelią infekcijų židinių atsiradimui, augalai mažiau sirgs. Seną žemę patartina pakeisti juodžemiu, pridedant į jį kokios dirvą praturtinančios priemonės. Taip pat nepamirškite humuso, kurį gausite iš durpių arba medžių žievės, komposto arba mėšlo. Jei dirvožemis molingas, būtina jį sumaišyti su smėliu ir užberti smėlio ant viršaus, kad jis sudarytų 5-10 cm storio viršutinį sluoksnį.

Takelis
Takelis šiltnamyje reikalingas ne tik tam, kad turėtume kur praeiti. Nuo takelio suformavimo priklauso ir tai, ar mums bus lengva prieiti prie augalų ir juos prižiūrėti. Optimalus takelio plotis yra 50 cm. Taip pat svarbu, kad takelis būtų žemesnis už lysves, nes taip lengviau pasišalins vandens perteklius. Jei takelį išklosite lentomis, agrotinklu, betonu ar kita danga, jis padės sušildyti šiltnamio grindis. Kad takelis išliktų norimos formos, ir ant jo nebyrėtų žemių iš lysvių, jo šonus sutvirtinkite lentomis.

Indai
Jei šiltnamyje kai kurie augalai augs induose, pavyzdžiui, prieskoninės žolelės, agurkai, gėlės ar kiti augalai, prieš sodinimą būtina vazonus tinkamai paruošti. Galite naudoti lovelius, skirtus auginimui balkone, medines dėžes arba plastikinius indus. Svarbiausia, kad indo apačioje ir šonuose būtų kiaurymių vandens nutekėjimui. Sodinimo induose privalumas tas, kad esant tinkamoms sąlygoms, augalus iš šiltnamio galima išnešti į lauką. Be indų sodinimui, pasirūpinkite, kad šiltnamyje būtų laistytuvas ir daržo įrankiai.

Lentynos
Dauguma mūsų neišnaudoja visų šiltnamio galimybių. Įrengus lentynas, ant jų pastatyti augalai gauna didžiausią šviesos ir šilumos kiekį, tad šį metodą galima taikyti sodinant ypač reiklius augalus. Lentynos neturėtų būti plačios, kad neužgožtų apačioje augančių augalų, optimaliausias jų plotis - 30 cm. Ant lentynų vazonuose ar kituose induose galima auginti gėles, prieskonines žoles ir kitus augalus, kuriems reikia daug šviesos ir šilumos. O vijokliniams augalams, kurie vyniojasi į viršų, būtina užtikrinti tokią galimybę, iki šiltnamio viršaus ištempus kokią virvę, vielą ar juostelę. Virš tokių augalų lentynų neįrenginėkite.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis