Naudingi patarimai ketinantiems auginti azalijas

Azalijos priklauso tai pačiai šeimai, kaip ir rododendrai, bet yra kiek švelnesnės, plonesnių lapų bei turi mažiau žiedų kuokelių. Azalijos skiriasi dydžiu, pražydimo metu, vainiklapių forma bei žiedo spalva. Jos gali būti visžalės arba rudenį ar žiemą numetančios lapus. Iš dešimties tūkstančių rūšių azalijų jums reikia pasirinkti tas, kurios puikiai jums tiks, bei tas, kurioms jūs galėsite sukurti tinkamas sąlygas.

Jei dar neauginate azalijos, tai pirmiausia išsirinkite tokią, kokia geriausiai tiks klimatui bei gyvenamajai vietai. Išsirinkite tinkamą vazoną. Svarbiausia, kad jame puikiai tilptų šaknys, joms dar liktų vietos. Indas būtinai turėtų būti su skylutėmis dugne, kad būtų geras drenažas. Naudokite tik gerą ir kokybišką gruntą. Amerikos azalijų asociacija rekomenduoja naudoti sumaišytą gruntą: dėkite penkiasdešimt procentų minkšto dirvožemio (durpių ar durpių ir smėlio) ir penkiasdešimt procentų geros pušų žievės. Azalijos mėgsta gerą drenažą, nuolat drėgną dirvą, tačiau visiškai neaugs ir sumenks ten, kur vandens per daug, jis užsistovėjęs, permerkęs šaknis. Jei drėgmės pernelyg daug, šaknys gali ir supūti.

Persodinimas. Jei nusipirkote naują azaliją, iš laikinojo vazono ją būtina persodinti į pastovųjį. Iš indo išimkite atsargiai, nepažeidę šaknų. Tuomet paprastai persodinkite ją į kitą indą. Neužpilkite stiebo Iki pat viršaus. Tiesa, labai svarbu išėmus iš laikinojo indo išskaidyti šaknis, kad jos nebūtų susisukusios į gniužulą. Taip pat labai svarbu parinkti tinkamo dydžio vazoną, kad šaknims būtų daug vietos.

Laistymas ir laikymas. Azaliją palaistykite persodinimo dieną, tuomet kitą dieną po persodinimo ir po to dar mažiausiai kartą per savaitę liekite kelias savaites. Laikyti azalijas reikia tokioje vietoje, kur saulėkaitą keistų šešėlis. Jei nuolatos laikysite ją pačioje saulėje, gėlė trumpiau žydės, o ir stiebai bus trumpesni.

Tręšimas. Netręškite azalijų žiemą. Jas patartina tręšti kas mėnesį visą rudenį. Naudokite trąšas, kuriose gausu fosforo, bet mažai azoto – tokios trąšos sustiprins šaknų ir pumpurų augimą. .

Tikrinkite šaknis. Kas šešis mėnesius išimkite azaliją iš augimo indo su šaknimis ir kruopščiai apžiūrėkite. Jei šaknys susisukusios į gniužulą, teks ieškoti didesnio indo ir į jį persodinti, kad šaknims būtų daugiau vietos. Prieš persodinant į naują indą, reikėtų nukirpti susisukusias į gniužulą šaknis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis