Naudingi faktai apie fikusą

Fikusai yra labai puošnūs, gerai auga kambariuose, puikiai valo orą. Seniau buvo labai mėgstami ir dažnai auginami, vėliau pamiršti. Šiuo metu jie vėl madingi, o ir rūšių išvesta įvairiausių. Todėl išties verta sužinoti daugiau apie šio, daugeliui tikrai girdėto, augalo priežiūrą namuose.

Fikusas arba fikas (Ficus) yra šilkmedinių (Moraceae) šeimos augalas. Tropiniuose kraštuose auga apie 1000 šios genties rūšių. Tai iki 40-60 m aukščio medžiai, krūmai ir lianos. Lapai odiški, blizgantys, maži ir dideli. Šie augalai nedideli, nelabai šakoti, konkuruoja su tokiais puošniais augalais kaip krotonmedis ir kiti.


Kambariuose dažniausiai auginamas stambialapis fikusas (Ficus elastica Roxb.), kilęs iš Rytų Indijos. Jo lapai elipsiški, odiški, tamsiai žali, blizgantys, 20-30 cm ilgio ir 10-15 cm pločio.


Stambialapis fikusas
Stambialapis fikusas
Unsplash


Pažeidus stiebą ar lapą, sunkiasi baltos lipnios sultys, kuriose yra kaučiuko. Augalas auga labai sparčiai. Palankiomis sąlygomis kas savaitę išauga po vieną lapą.


Savaime beveik nesišakoja. Kad augalas šakotųsi, jį reikia genėti. Stiebo viršūnė 60-80 cm aukštyje nupjaunama. Netrukus pradeda augti 3-4 nauji šoniniai ūgliai, kurie vėliau trumpinami. Pjūvių vietose išsiskiriančias pieniškas sultis reikia nusausinti vata ar sugeriamu popieriumi. Geriausia genėti pavasarį, balandžio mėnesį. Taip genint, per kelis metus išauga gražus šakotas augalas.


Fikuso laistymas


Prieš laistydami, patikrinkite dirvožemio drėgmę: pirštą įkiškite į dirvą iki maždaug 2 cm gylio. Jei dirvožemis sausas, laikas laistyti.


Laistykite gausiai, kol vanduo pradės tekėti iš drenažo skylių vazonėlio apačioje. Leiskite vandeniui visiškai nutekėti iš vazonėlio. Tarp laistymų leiskite dirvožemiui šiek tiek pradžiūti. Nenaudokite per šalto vandens. Geriausia laistyti ryte, kad vanduo spėtų išgaruoti per dieną. Naudokite kambario temperatūros vandenį. Į vandenį galite įpilti skystų trąšų, skirtų kambariniams augalams. Jei oras sausas, apipurkškite fikusą vandeniu. Stebėkite savo fikusą ir laistykite dažniau, jei pastebite, kad lapai pradeda vysti. Jei nesate tikri, kada laistyti fikusą, geriau laistyti rečiau nei dažniau. Pernelyg dažnas laistymas gali sukelti šaknų puvinį ir kitas problemas.


Fikuso dauginimas


Kambariuose ir šiltnamiuose fikusai sėklų neišaugina, todėl dažniausiai dauginami vegetatyviniu būdu: viršūniniais ir stiebo auginiais. Viršūniniai auginiai ruošiami iš ūglių viršūnių. Stiebas supjaustomas taip, kad kiekvienoje dalyje būtų po vieną lapą. Apatinis pjūvis daromas žemiau lapo, paliekant pusę tarpubamblio, viršutinis - 2-3 cm virš lapo. Ilgesnę šakutę galima supjaustyti į kelis ir keliolika auginių.


Auginiai šaknydinami smėlio ir durpių mišinyje arba vandenyje. Prieš sodinant jie kelias valandas palaikomi šiltame vandenyje, kad išbėgtų ir išsiplautų lipnios sultys. Po to pjūviai padžiovinami ir auginiai sodinami.


Lapas prieš sodinant lengvai susukamas ir pririšamas prie kuoliuko, kuris smeigiamas į substratą kartu su auginiu. Kad auginys geriau įsišaknytų, jo apačia iškeliama. Šaknydinti galima dėžutėse, mažuose vazonėliuose ir ant stelažų.


Dauginimui daromos ir specialios spintos. Prieš sodinimą patartina auginius 8-12 valandų pamirkyti heteroauksino tirpale (0,1-0,2 tabletės 1 litrui vandens).


Auginiai į substratą sodinami negiliai (2-3 cm), pumpuras neužžeriamas. Gerai, jei dauginimo dėžė iš apačios šildoma iki 25- 28° C, palaikoma drėgna aplinka. Tinkamiausias laikas dauginti kovo-balan­džio mėnesiai. Auginiai įsišaknija per 4-5 savaites.


Namų sąlygomis viršūninius auginius galima šaknydinti butelyje su vandeniu. Į vandenį patartina įmesti kelis medžio anglies gabalėlius, truputį cukraus. Laikoma šiltoje ir šviesioje vietoje, vanduo keičiamas.


Dauginant viršūniniais auginiais, realizacijai augalus galima išauginti per 5-6 mėnesius, stiebiniais auginiais - per 8-10 ir daugiau mėnesių. 1 kvadratiniame metre išauginama 16-20 augalų.


Fikuso tręšimas


Fikusus patartina tręšti praskiestomis srutomis, mineralinėmis trąšomis (20 g amonio salietros, 10 g kalio druskos, 20 g superfosfato 10 1 vandens). Tręšiama nuo kovo iki spalio mėn. Jeigu jauni lapai pradeda smulkėti, o seni gelsti, fikusą reikia daugiau tręšti, o pavasarį persodinti.


Fikuso pritaikymas namų interjere


Fikusais galima puošti gyvenamas ir visuomenines patalpas. Erdvioms patalpoms tinka dideli šakoti medeliai, nedidelėms – geriau vienastiebiai. Visuomeninėse didelėse patalpose gali būti grupuojami įvairūs fikusai arba jie derinami su kitais augalais.



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis