Naudinga: kaip panaudoti kavos tirščius sodininkystėje

(1)

Nesvarbu, ar kasdien sau pasiruošiate po puodelį kavos, ar pastebėjote, kad vietos kavinukė pradėjo išmesti maišus panaudotos kavos, jums gali būti įdomu sužinoti apie šio gėrimo tirščių kompostavimą. Gal kavos tirščiai gali pasitarnauti kaip trąšos? Kavos tirščiai sode padės ar pakenks? Viską, ką reikia žinoti apie kavos tirščius ir sodininkystę, skaitykite šiame straipsnyje.

Kavos tirščių kompostavimas


Kompostavimas su kava yra puikus būdas panaudoti tai, kas priešingu atveju užimtų vietą sąvartyne. Kavos tirščių kompostavimas papildo azoto atsargas komposto krūvoje.


Jeigu norite kompostuoti panaudotą kavą, pakanka ją išmesti ant komposto krūvos. Tą patį galima padaryti ir su panaudotais kavos filtrais.


Jeigu kavos tirščius pilsite į savo komposto krūvą, turėkite omenyje, kad tai žalioji komposto medžiaga, kurią reikės subalansuoti su trupučiu rudosios komposto medžiagos.


Kavos tirščiai kaip trąšos


Kavos tirščių panaudojimo sodininkystėje galimybės neapsiriboja vien komposto krūva. Daugelis žmonių kavos tirščius pila tiesiai ant dirvožemio ir naudoja juos kaip trąšas. Šiuo atveju turėkite omenyje, kad jeigu kavos tirščiai jūsų kompostą praturtina azotu, tai dirvožemyje azoto kiekio iš karto jie nepadidins.


Kavos tirščių kaip trąšos nauda slypi tame, kad jie padidina organinių medžiagų kiekį dirvožemyje, dėl ko pagerėja drenažas, vandens išlaikymas dirvožemyje ir jo aeracija. Panaudoti kavos tirščiai taip pat padės tarpti augalų augimui naudingiems mikroorganizmams bei pritrauks sliekus.


Daugelis žmonių jaučia, kad kavos tirščiai sumažina dirvožemio pH (arba pakelia rūgštingumą), kas labai palanku rūgščią terpę mėgstantiems augalams. Tačiau tai galioja tik nesušlapintiems kavos tirščiams. Tokie turi savyje rūgšties, o štai panaudoti kavos tirščiai yra neutralūs. Tokių pH siekia 6,5 ir dirvožemio rūgštingumui jie jokio poveikio neturės. Jeigu norite kavos tirščius panaudoti kaip trąšą, įterpkite juos į dirvožemį aplink savo augalus. Kavos likučiai pasižymi panašiu poveikiu.


Kiti kavos tirščių panaudojimo sodininkystėje būdai


Kavos tirščiai sode gali būti panaudoti ir kitais tikslais. Daugelis sodininkų kavos tirščius mielai naudoja kaip mulčą savo augalams. Taip pat kavos tirščiai naudojami augalams nuo sraigių ir šliužų apsaugoti. Manoma, kad kavos tirščiuose esantis kofeinas neigiamai veikia šiuos kenkėjus, todėl jie vengia dirvožemio, kuriame yra kavos tirščių.

Be to, yra manančių, kad kavos tirščiai dirvožemyje atbaido ir kates, todėl galite pasitelkti šia išmone, jeigu nenorite, kad katės naudotųsi jūsų gėlių ar daržovių lysvėmis kaip savo kraiko dėžute. Kavos tirščius galite panaudoti kaip maistą kirminams, jeigu kompostuojate su jų pagalba. Kirminams kavos tirščiai labai patinka.


Šviežių kavos tirščių panaudojimas


Dažnai žmonėms kyla klausimų, kaip galima panaudoti šviežius kavos tirščius. Nors tai ne visada rekomenduojama, tačiau kai kuriose situacijose gali pagelbėti.


Pavyzdžiui, galite pabarstyti šviežių kavos tirščių aplinkui rūgštį mėgstančius augalus, tokius kaip azalijos, hortenzijos, lelijos ar mėlynės. Lengvai rūgštus dirvožemis patinka daugeliui daržovių, tačiau štai pomidorai į kavos tirščius reaguoja ne taip palankiai. Užtat palankiai reaguoja dauguma šakniavaisių, pavyzdžiui, ridikai ir morkos. Ypač kai kavos tirščiai sumaišomi su dirvožemiu sodinimo metu.


Manoma, kad šviežių kavos tirščių naudojimas aplink augalus gali slopinti piktžoles. Jie turi alelopatinių savybių, dėl ko neigiamai veikia pomidorus. Tai yra dar viena priežastis, kodėl kavos tirščius reikia naudoti atsargiai. Būtent todėl yra slopinami ir grybeliniai patogenai.


Sausų šviežių kavos tirščių pabarstymas aplink augalus (ir ant dirvožemio paviršiaus) padeda atgrasyti kai kuriuos kenkėjus lygiai taip pat, kaip ir panaudoti kavos tirščiai. Švieži tirščiai taip pat atbaidys kates, triušius ir šliužus, taip sumažindami jų daromą žalą. Kaip jau buvo minėta anksčiau, manoma, kad taip yra dėl kavos tirščiuose esančio kofeino.


Vietoj šviežiuose kavos tirščiuose esančio kofeino, kuris kartais gali pakenkti augalams, galite naudoti kavą be kofeino – tai padės išvengti galimų nemalonumų.


Taigi, kavos tirščiai ir sodininkystė – tarpusavyje suderinami dalykai. Ar kompostuosite su kavos tirščiais, ar naudosite juos kieme, netrukus suprasite, kad jie jūsų sodui suteikia tiek nemažiau energijos nei jums.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis