Namų puošyba gėlėmis: kuo padabinti balkonus

Pavasario sezono metu auginamas gėles perkeliame į balkoną ir apskritai imamės jo gražinimo. Tad kokias gėles auginti balkone ir kaip jas prižiūrėti pataria UAB agrofirmos „Sėklos“ produkto vadovė Liucija Kunigiškytė.

Populiariausia balkonų gėlė – pelargonija

Dažniausiai lietuvių balkonuose galime išvysti pelargonijas, tačiau mėgstamos ir begonijos, surfinijos, svyrančios lobelijos, šlamučiai, raktažolės ir kt.

Renkantis gėles taip pat svarbu pagalvoti ne tik apie tinkamą ar mėgstamų gėlių rūšį, tačiau ir atkreipti dėmesį į bendrą balkono vaizdą – kokios spalvos vyrauja, koks apšvietimas. Prieš apsisprendžiant, kokios gėlės bus auginamos, derėtų žinoti, kokioje pusėje balkonas yra. Gėlės geriausiai auga rytinėje arba vakarinėje pusėje – ir pakankamai šviesos, ir nepernelyg kaitrūs saulės spinduliai.

Kitas žingsnis – vazono pasirinkimas. Tam, kad būtų sukurtas estetiškas vaizdas, geriausia rinktis kabančius specialius krepšelius arba keraminius vazonus. Tiesa, parinktas per mažas lovelis gali tapti ir problema. Juose nepakankamai vietos augimui, ima džiūti.

Be to, svarbu nepamiršti tręšti gėlių trąšomis – ilgalaikėmis arba jų mišiniais. Tokiu būdu gėlės džiugins visą šiltąjį sezoną.

Fotolia nuotr.

Būtinas nuolatinis dėmesys

Jeigu manote, kad norint, jog gėlės balkone būtų išpuoselėtos, pakanka jas palieti ar prižiūrėti kartą per mėnesį, esate neteisūs. Joms būtinas nuolatinis dėmesys. Užmesti akį, peržiūrėti ar nevysta žiedai, drėkinti, būtina kas keletą dienų.

Taip pat svarbu pagalvoti ir apie oro sąlygas. Nepakanka parinkti geros vietos, reikia nepamiršti, jog gyvename lietingame krašte. Tad, jei jūsų loveliai bus nepankamai gerai pritvirtinti, liūtis ar didesnis vėjas gali juos sumaitoti. O jei pakabinate gėles tokioje vietoje, kurioje nuolat kapsi vanduo, jūsų darbas gali nueiti šuniui ant uodegos – augalai tiesiog supus.

Tinkamiausios gėlės auginimui balkone

Gėlių, tinkančių ribotam gėlynui ar balkonui, labai gausu. Šiai grupei priklauso ypač retos ir įdomios gėlės, vasarą auginamos lauke, o žiemai pernešamos į patalpas. Kur net ir atšalus orams džiugins gėlių mylėtojus – jautriosios mimozos, pasifloros.

Mimozos ypač mėgstamos vaikų, gėlių lapeliai reaguoja net į mažiausią trukšmą. Todėl
net ir patys neramiausi turi sustingti akimirkai tam, kad neišgąsdintų mimozos ir pamatytų šią gėlę visame gražume.

Fotolia nuotr.

Pasifloros – lengvai auginamos vijoklinės gėlės, vasaros metu auginamos balkonuose, o žiemą perkeliamos į kambarius. Tai vienos gražiausiais žiedais pražystančios gėlės, kartais net rodos, jog šių gėlių žiedai yra dirbtiniai.

Fotolia nuotr.

Surfinijos jūsų balkonui suteiktų išskirtinumo dėl savo svyrančių, spalvingų žiedų. Joms būtina parinkti saulėtą vietą, tačiau kartu svarbu nepamiršti, jog dėl žiedų gausos reikia daug lieti bei tręšti. Surfinijos gausiai žydi, o nužydėję žiedai greit nubyra.

Shutterstock nuotr.

Pelargonijos yra viena nereikliausių gėlių, kurių žiedai gali džiuginti akį visą šiltąjį laikotarpį. Šioms gėlėms taip svarbu parinkti saulėtą vietą, tačiau svarbu neperlaistyti. Balkonuose esančiuose loveliuose dažniausiai auginamos laiptuotosios pelargonijos, joms tinkama ir mažiau saulėta vieta.

Shutterstock nuotr.

Pamažu į lietuvių namų balkonus atkeliauja ir fuksijos, kurios tinkamos pavėsiui, net šiaurinei pusei. Nereikli gėlė, kurią reikia saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Be to, šias gėles galima auginti ir joms peržydėjus – fuksijos gali džiuginti ne vienerius metus. Šiltuoju metų sezonu šias gėles patariama daug laistyti, purkšti ir tręšti kartą per savaitę – organinėmis ir mineralinėmis trąšomis.

Shutterstock nuotr.

Užsakymo nr.: PT_64597172

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis