Medetkos ir uždegimams gydyti, ir kolorado vabalams naikinti

Medetkos žiedynų antpilas vartojamas sergant skrandžio ir žarnyno, kepenų ir tulžies pūslės ligomis,  esant širdies ritmo sutrikimams. Medetkų trauktinė taip pat padeda užsitęsus galvos skausmams, kamuojant nemigai, kai per greitai netenkama jėgų.

Medetkos pasižymi ir priešuždegiminiu poveikiu. Šlapius medetkų antpilo kompresus galima naudoti išoriškai įsipjovus, nudegus, nusibrozdinus. Dar medetkų antpilą galima naudoti burnos skalavimui, esant burnos gleivinės uždegimui ir kitoms stomatologinėms problemoms. Taip pat galima į stiklinę vandens įlašinti kelis lašus vaistinėje įsigytos medetkų trauktinės ir praskalauti burną.

Riebią odą naudinga valyti medetkų antpilu. Taip pat galima 50 g medetkos žiedų užpilti 0,5 l degtinės, palaikyti antpilą 8-10 dienų tamsioje vietoje. Šį antpilą galima naudoti kompresams (1 arbat. šaukštelis antpilo/150-200 ml vandens) esant riebiai veido odai, linkusiai į jaunatvinius spuogus.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Specialistų patarimai, kaip žiemą prižiūrėti orchidėjas
Kaip patiems skiepyti vaismedžius žiemą patalpoje?
Kaip gelbėti kambarines gėles nuo neigiamo šildymo poveikio?

Be to, medetkos yra ne tik vaistinis augalas, jis padeda apsisaugoti nuo sunkiai įveikiamo kolorado vabalo. Todėl medetkas geriau sodinti netoli pasodintų bulvių.

Beje, medetka yra nereiklus augalas, jos nereikia specialiai laistyti ir tręšti. Medetkos visiškai neteikia jokių rūpesčių sodininkui, tačiau atneša daug naudos. Vienintelis dalykas, ką reikia padaryti: žydėjimo metu reikia nuskinti medetkų vaisius – dėžutes, kad nepasisėtų sėklos. Juk kitais metais  medetkų gali pridygti ne ten, kur reikia.

Beje, įrodyta, jog oranžinė spalva pasižymi antidepresiniu poveikiu: ji sukelia teigiamas emocijas ir gali net pesimistą paversti optimistu.

***

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 100 Lt vertės prancūziškos kosmetikos gamintojos "L'Occitane" dovanų čekį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis