Medelių sodinimo gidas: balandis – palankiausias laikas

Balandis – medžių sodinimo metas. Šiam darbui tinkamiausias oras – nelabai šilta ir nesaulėta diena, geriausia – apniukusi, lietinga. Sodinant durpingame dirvožemyje ir esant šalnų tikimybei, sodinimo darbus reikia atidėti vėlesniam laikui, nes bus iškilnoti sodmenys ir darbą reiks kartoti.

Daug dėmesio – šaknims

Sodinukas, nesvarbu, didelis ar mažas, turi būti sveikas, nenulūžinėjusiomis šakomis ir gerai išvystytomis šaknimis, o pušų ir eglių spygliai – jiems būdingos spalvos.

Pernelyg ilgas sodmenų šaknis reikia patrumpinti, bet ne daugiau kaip trečdaliu visų šaknų ilgio. Kiekvienam augalui labai svarbu saugoti ir nepadžiovinti smulkių jo šaknelių.

Sodinant medelius labai svarbu neužlenkti augalo šaknų, nes dėl to augalas gali žūti. Augalo šaknys į bet kuriuo sodinimo įrankiu padarytą duobę įkišamos truputį giliau numatyto sodinimo gylio. Prieš baigiant žemėmis užpilti šaknis, augalą reikia atsargiai patraukti į viršų. Tai padeda išvengti augalo šaknų užlenkimo.

Sodinukui reikia drėgmės

Medelynuose iškasamų medelių šaknys būna pamirkomos drėgmę saugančiame skystyje arba molio – karvių mėšlo (mišinio santykis 10:1) tyrėje. Šios priemonės apsaugo nuo džiūvimo tik neilgą laiką teisingo transportavimo, laikymo metu.

Mažesnius sodmenis galima supakuoti į specialius maišus, o didesnius reikia vežti apdengtose automašinose, kėbulo grindis išklojus drėgnomis pjuvenomis, durpėmis ar kiminais. Nuvežus į sodinimo vietas, sodinukus geriausia laikinai prikasti pavėsyje ar iš anksto paruoštoje „ledo duobėje“, uždengti eglių šakomis ar padėti rūsyje, šaltoje patalpoje. Taip sodinukai gali truputį palaukti sodinimo. Prikasimo vietoje neturėtų trūkti drėgmės.

Sodinimo gylis

Stambiems sodinukams (pavyzdžiui, ąžuolo, eglės) naudojamas paprastas arba cilindrinis kastuvas, grąžtas, o smulkesniems (pavyzdžiui, pušies) sėjinukams – pleištinis sodiklis. Sodmenys turi būti pasodinami tinkamame gylyje. Spygliuočių sėjinukų sodinimo gylis – iki pirmųjų spyglių, o lapuočių ir spygliuočių sodinukų – iki šaknies kaklelio. Puriose ir sausose dirvose gali būti sodinama 2–3 cm giliau.

Jauniems medeliams būtina priežiūra

Apie pasodintus medelius žemė gerai užspaudžiama, kad prie šaknų neliktų dirvožemiu neužpildytų oro tarpų. Atsižvelgiant į žemės drėgnumą ir oro sąlygas, sodmenų kiekį, pasodintus medelius galima palaistyti. Tai padės panaikinti likusius oro tarpus. Palaisčius medelius gali prireikti užberti žemės ar mulčio aplink sodinukus.

Sodinukais reikia rūpintis dar bent kelerius metus: patikrinti, ar prigijo, ar nestelbia žolės, o gal reikia apsaugoti nuo pelių, zuikių ar elninių žvėrių.

Gidą sudarė Jurbarko miškų urėdijos medelyno viršininkė Dalia Mačiežienė.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis