Lietuviškas kiemas, kuris gražus ir vasarą, ir žiemą

Nuotraukuose galite pasidžiaugti dar neišsiskleidusiais medžių ir krūmų lapais, tačiau jau vasariškai vešlų, nes kieme gausu spygliuočių ir visžalių augalų.

Savo namų aplinką norime matyti gražią ir vasarą, ir žiemą. Mūsų klimato sąlygomis to pasiekti galime kiemą prisodinę visžalių augalų ir spygliuočių. Svarbiausia, kad tokią galimybę turime: augalų centruose lieka tik išsirinkti iš daugybės rūšių eglių, pušų, kėnių, kadagių, tujų – įvairių atspalvių ir formų. Tačiau renkantis spygliuočius prisiminkite specialistų patarimą – niekada nepirkite jų spontaniškai, iš pirmo žvilgsnio. Pasistenkite sužinoti apie pasirinktą augalą kuo daugiau: kokių sąlygų jiems reikia, ar nesudėtinga priežiūra, kaip išgyvena šalčius. Daugumai rūšių ir veislių spygliuočiams žiemos metu reikia apšiltinti šaknis (kiparisai), apsaugoti, kad neišdegtų saulėje (tujos).

Nemažiau svarbu išsiaiškinti, kokių gabaritų pasieks išaugę augalai. Pasistenkite įsivaizduoti, kaip atrodys sodas po dešimties ar dvidešimties metų. O gal išaugs keturiasdešimties metrų aukščio kedras? Iš pradžių sodinukai auga lėtai, tačiau vėliau, stiebdamiesi į viršų ir sklisdami į plotį, jie pradeda gožti kaimyninius augalus ir kenčia patys.

Būtent nuo spygliuočių landšafto specialistai pataria pradėti sodo planavimą: iš jų sukurti tam tikrą karkasą, o jau paskui sodinti kitus augalus. Išdėstydami sodinukus nepamirškite, kad dauguma spygliuočių mėgsta šviesą. Tačiau yra ir pavėsį mėgstančių, pvz., balzaminis ir pilkasis kėniai. Reikalui esant, galite pasirinkti augalus, atsparius dulkėms ir dūmams (eglės), sausrai (kelios kiparisų rūšys).

Įdomu

Pavasario gėlyną galima sukurti bet kuriame sodo kampelyje. Ankstyvosioms gėlėms nereikia formuoti atskirų klombų ar rabačių, jas galima sodinti vejoje, po krūmais ar medžiais. Tačiau keletas ankstyvųjų svogūninių gėlių sodinimo principų yra. Svogūninių gėlių plotai gali priminti natūralią pievą. Tiesiog joms reikia duoti visišką laisvę, kad atrodytų, jog auga kaip laukinės gėlės. Natūralumo tokiems gėlių ploteliams suteiks fonas iš žemaūgių vienos rūšies augalų arba įvairių rūšių, bet vienodo aukščio. Tokiame fone labai gražiai atrodo pasodintos aukštos svogūninės gėlės, pavyzdžiui, tulpės arba hiacintai. Tai labai senas dekoratyvinės sodininkystės metodas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis