Kuo skiriasi erikos nuo viržių?

Dauguma žmonių painioja rudens augalus – erikas ir viržius. Kokie pagrindiniai skirtumai tarp jų, konsultuoja dendrologė Jolanta Šabūnaitė.

Kuo skiriasi erikos nuo viržių?


Vienas iš požymių gali būti – žydėjimo metas. Erikos žydi pavasarį, o viržiai pradeda žydėti antroje vasaros pusėje iki lapkričio-gruodžio.Viržiai niekada nežydi pavasarį, o erikų gentyje yra išimčių, pavyzdžiui, padrikoji (Erica vagans), tyrulinė (E. tetralix) ir jos veislės. Tad dėmesį reikia kreipti į lapelius: erikų lapeliai išsidėsto menturiu po keturis (tris), šakelė atrodo papurusi, o viržių – priešiniai smulkučiai žvyniški lapeliai, sudėti taip, kad šakelė primena eglutę.


Be to, erikas patartina auginti tik oranžerijose, žiemos soduose, ir tik atėjus vasarai, išnešti į kiemą. Labai dažnai erikos rudenį parduodamos vietoje viržių. Tačiau reikia remtis aprašymu aukščiau ir neapsigauti, nes erikos per žiemą žūsta. 


Shutterstock nuotr.


Kaip auginti erikas?


Erikos mėgsta drėgnesnį nei viržiai, netgi šlapoką, gruntą. Gali augti saulėje, tik reikia prižiūrėti, kad neperdžiūtų. Taip pat pakankamai gerai auga ir ažūriniame, mažame šešėlyje. Tiesa, žiemą gali nukentėti nuo graužikų – jie apgraužia senesnes storesnes šakeles po sniegu, tuomet augalas gali žūti. Tad verta turėti katiną ar katę, ar kitų priemonių graužikams išvyti.


Shutterstock nuotr.


Kaip auginti viržius?


Erikų ir viržių auginimas iš dalies panašus. Erikos ir viržiai, kaip ir kiti erikinių šeimos atstovai, mėgsta rūgštų dirvožemį (rūgšti durpė, smėlis). Viržiams svarbu parinkti saulėtą vietą. Sodinami tiek pavasarį, tiek rudenį, sodinant iš vazonėlių, tinkama net vasara. Svarbiausia – palaistyti ir sodinti nekarštą dieną ar vėsiu paros laiku (ryte, vakare). Tręšiami tomis pačiomis trąšomis, kaip ir rododendrai pavasarį. Erikas ir viržius reikia karpyti, kai nužydi. 


Shutterstock nuotr.


Rudenį viržių kartais galima ir nespėti nukirpti, nes dar žydint kartais užsninga, tada tai darome anksti pavasarį. Reikėtų nepamiršti, kad jie auga ir plečiasi, gali užgulti vieni kitus, ypač, jei auga šalia skirtingų aukščių augalai. Žiemą sniegas juos gali nulankstyti. Nukentėjusias žiemą šakas iškerpame. Galima mulčiuoti spygliuočių mulču ar durpėmis.


Plačiau apie viržių sodinimą ir auginimą skaitykite ČIA.


Viržių peržiemojimas priklauso nuo medienos subrendimo. Vėsus ir drėgnas ruduo, tręšimas azotu praturtintomis trąšomis antrojoje vasaros pusėje trukdo augalams pasiruošti žiemai. Dirvai įšąlant, viržius galima padengti eglių šakomis (vienu sluoksniu), kad šie augalai nenukentėtų nuo šalnų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis