Kraštovaizdžio specialistų nuomonė apie 2014 m. aplinkos kūrimą

Kiekvienais metais kraštovaizdžio specialistai apibrėžia aplinkos puošybos tendencijas. Kuo jos įdomios? Juk sužinoję, kokios spalvos šįmet madingos, nepulsime mesti lauk mėgstamiausių gėlių, nepatenkančių į „must have“ kategoriją... Tas tiesa, tačiau šiek tiek pakeisti kiemą, sodą ar gėlyną kasmet norime, o naujosios tendencijos (kurios, beje, šiais metais išties demokratiškos ir tikslingos) suteikia puikią galimybę!

Elegantiškas griežtumas

Vartotojų polinkius tyrinėjantys specialistai šįmet tvirtina, kad vis labiau puošiame ne tik namus, bet ir aplinką, todėl lauko baldai ir aksesuarai sparčiai populiarėja. 2014-iesiems būdinga klasikinė elegancija, laukui dekoruoti skirti aksesuarai „vyriškėja“, vyrauja griežtesnės spalvos ir formos. Spalvų gamoje turėtų netrūkti baltų atspalvių. Balti gali būti ne tik žiedai, bet ir lauko baldai, audiniai ar vazonai, suteikiantys santūrumo margaspalvei aplinkai. Patariama rinktis vienspalves gėles, žydinčias pačių dekoruotuose vazonuose. Metų spalva skelbiamas subtilus rausvai violetinis falenopsio žiedų atspalvis.

Eksterjero akcentų mūsų kiemuose turėtų atsirasti vis daugiau: pradedant dekoratyviomis pagalvėlėmis, baigiant įdomaus dizaino paukščių lesyklėlėmis, inkilėliais ar net boružėlių nameliais (taip, juk tai labai naudingas vabaliukas...). Viskas turėtų būti autentiška, nuotaikinga ir apgalvota. Specialistai atkreipia dėmesį, kad reikėtų įsigyti kokybiškų gaminių, tarnausiančių ne vienus metus, juolab kad tokioms medžiagoms kaip akmuo ar plytos laiko paliekami pėdsakai nė kiek nekenkia, greičiau atvirkščiai.

Šiam sezonui ir ateinančioms kartoms

Pastebima ir truputį netikėta tendencija – labiau mėgstami lėtai augantys ilgaamžiai augalai, pavyzdžiui, buksmedis. Aplinkai puošti vis dažniau auginami medžiai, nes tai ne tik naudinga ekonomiškai ir ekologiškai, bet ir emociškai malonu palikti šį bei tą ateinančioms kartoms... Vėl prisimenamas siekis ne tik pastatyti namą, bet ir pasodinti medį.

Manoma, kad ir toliau rinksimės augalus, kurie dekoratyvūs visą sezoną, taip pat turėtų labiau populiarėti ilgai ar kelis kartus per metus žydinčios gėlės. Be to, selekcininkai vis daugiau dėmesio skiria kompaktiškų ir nykštukinių veislių augalams, o apibūdinimas „lengva priežiūra“ – tarsi stebuklinga lazdelė...

Netobulumui – taip!

Taisyklingas geometrines gėlynų formas, lygius takelius keičia kuo labiau natūralią gamtą primenančios nedidelės augalų „oazės“. (Beje, tokį kraštovaizdį formuoti ne taip paprasta, kaip atrodytų iš pirmo žvilgsnio...) Pagaliau atėjo metas atsipalaiduoti ir puošiant aplinką nebekreipti dėmesio į griežtas taisykles. Pavasarį tos kelios savaitės, kai gėlyne spindi narcizų žiedai, yra vertos visų likusių mėnesių, kai šios gėlės netenka dekoratyvumo, tik augina svogūnėlius kitiems metams – ir tegul, tai tikslinga ir tikra. Vasarą vieni po kitų žydintys nedideli augalų kereliai netgi labiau traukia akį nei pačių įvairiausių spalvų margumynas gėlyne. Rudenį nukritusių lapų spalvos skatina kuo ilgiau jomis pasidžiaugti, o ne skubėti viską sugrėbti. Žiemą nudžiūvusioje žolėje, varpiniuose augaluose sėklyčių vis dar randa paukšteliai, tad palikime jiems šį išsigelbėjimą. Argi ne puikus požiūris?

Ne tik imame, bet ir duodame

Jau ne pirmus metus auginama vis daugiau valgomų gėrybių – pradedant kiaulpienėmis, baigiant imbierais. Joms vietos atsiranda net ir tokiame „darže“, kuris telpa dviejuose balkono loveliuose. Patariama vėl prisiminti naminius gėrimus, gaminamus iš užaugintų sodo gėrybių: gal serbentų sultis, gal želmenų kokteilius, o gal obuolių vyną. Svarbiausia, kad maistui skirti augalai būtų auginami ekologiškai – nuosavo derliaus, net ir simbolinio, reikšmė itin pabrėžiama. Valgomas gėles, daržoves siūloma įkurdinti tarp sumedėjusių ar daugiamečių augalų – tai jau tampa ne tendencija, o kraštovaizdžio formavimo kultūros dalimi.

Pasaulyje greitai populiarėja ne tik žolės ir šakelių, bet ir maisto likučių perdirbimas ir naudojimas kompostui. Atrodytų, labai buitiškas pasiūlymas, bet gamintojai jau paskubėjo į jį atsižvelgti ir siūlo įvairesnių konstrukcijų bei dizaino rezervuarų kompostui laikyti.

Naudokime kuo ilgiau

Vis dar populiarūs ilgaamžiai daiktai: jei mažiau išmesime visokių nereikalingų rakandų, ne taip kenksime aplinkai. Vazonais siūloma pagyvinti aplinką pasitelkiant fantaziją ir pernelyg neišlaidaujant, taip pat pritaikant jau atitarnavusius daiktus aplinkai dekoruoti – tarkim, į paletes sustatyti vazonus. Dekoratyvių formų susiraičiusi šaka, nudažyta prie eksterjero derančia spalva ir įstatyta į tinkamą indą, priklausomai nuo sezono ar šventės papuoš aplinką nė kiek ne prasčiau nei našlaitės ar petunijos.

Natūralumo suteikia ir pakeltos lysvės, įrėmintos iš lentų sukaltais ar iš vytelių nupintais kraštais: daržas įgauna tikslingą struktūrą, lysvės primena krepšius, į kuriuos susodinti augalai, o ir piktžolės sunkiau į jas prasibrauna.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis