Kokios daržovės gali supūti dėl nedėkingos vasaros pradžios

Po ankstyvųjų karščių atėjęs vėsus ir drėgnas birželis atnešė susirūpinimo visiems augintojams. Koks galimas tokių užsitęsusių orų poveikis sodams, daržams ir gėlynams, papasakojo modernių želdinimo kursų „Geltonas karutis“ lektorės Ingė Auželienė ir Sandra Kanapeckaitė.

Poveikis daržo derliui

I. Auželienė sako, kad daugelis daržovių, ypač šakninės, sunkiai pakenčia užmirkimą. Ypač jei žemė molinga, daugiau palijus gali susidaryti lėtai susigeriančios balos. Šaknims pradeda trūkti deguonies, augalas skursta, kartais net gali žūti. Nemėgsta užmirkimo kopūstai, bulvės, pradeda pūti morkos, kitos šakninės daržovės. Tokiu atveju derlių verta nuimti anksčiau, ypač ankstyvųjų daržovių. Jas vertėtų greičiau suvartoti šviežias arba pasirinktu būdu užkonservuoti, nes jas išlaikyti bus sunkiau. Tokiems orams užsitęsus, uogos dera rūgštesnės, ne tokios saldžios, derlius bus mažesnis.

Shutterstock nuotr.

Lapinėms daržovėms, pavyzdžiui, salotoms, drėgnas oras patinka. Kad gražiai augtų ir nepūtų, reikia stengtis nelaikyti tankaus pasėlio. Raukite valgymui ne iš eilės, o retindami, kad paliktumėte tarpus.

Grybinės ligos sode

Specialistė teigia, kad ilgai laikantis lietingiems orams, didėja grybinių ligų pavojus. Jei sumedėję augalai tankūs, negenėti, drėgmė laikosi tarp lapijos, o tai puiki terpė ligoms plisti. Esant karštesniems ar vėjuotiems orams, sąlygos grybinėms ligoms gerokai prastesnės.

Shutterstock nuotr.

Todėl tiems augalams, kuriuos galima genėti vasarą, po žydėjimo, dabar būtų pats laikas praretinti lajas. Apžiūrėkite obelis, kitus vaismedžius, dekoratyvinius krūmus ir medelius.

Poveikis dekoratyviniams augalams

Svarbu atkreipti dėmesį, kokių augimo sąlygų augalas reikalauja. Sausamėgiai ypač nepakantūs užmirkimui. Pavyzdžiui, pušis, pasodinta nedrenuojamoje molingoje dirvoje, augo jūsų sklype jau 3-4 metus, tačiau šis birželis jai galėjo būti pražūtingas, teigia I. Auželienė.

S.Kanapeckaitė papildo, kad augalai, mėgstantys saulę ir gerą drenažą, tokie kaip levandos, šalavijai, rozmarinai, galėjo nukentėti nuo užmirkimo, jei buvo pasodinti netinkamai.

Shutterstock nuotr.

Tačiau dabar pranašaujami tropiniai karščiai vandenį vėl išgarins, tad augalai turėtų vėl prisitaikyti.
Iš esmės tokie drėgni orai didžiajai daugumai augalų patinka. Kai oro temperatūros vidurkis apie 16 laipsnių, augalams tarpti tokia šiluma yra pakankama. Šilta ir drėgna – tokie orai šiek tiek primena Anglijoje esančias sąlygas.

Kad augalams tokie orai patinka, matome ir iš pagausėjusių piktžolių.Kadangi vegetacija tokiomis sąlygomis spartesnė, jei ir tolesnė vasara būtų tokia, galėtume tikėtis geresnio pasikartojančio derliaus, pavyzdžiui, daugiau antrąkart pražystančių augalų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis