Kokie augalai gali jus nudžiuginti rudenį?

Kai rudenėjant ryškiaspalvių žiedų gausą gėlyne keičia nykiai styrantys stagarai, ne vienam gėlių mylėtojui darosi liūdna. Tačiau nusiminti neverta, juk džiaugsmo teikia ne vien žydinčios gėlės, bet ir tie augalai, kurių graži forma, įdomi lapų spalva ir dekoratyvūs vaisiai mieli mūsų akims.

Puošia ne tik žiedai


Pasvarstykite, kokie augalai galėtų pagyvinti jūsų rudeninį gėlyną, ir būtinai jų pasisodinkite. Gal ne šiemet, bet ateityje jie nuvys liūdesį pasibaigus vasarai. Galima gėlyne pasodinti dekoratyvių krūmelių ar net daržovių, kurių visas žavesys atsiskleis tuomet, kai dauguma vasaros gėlių ruošis poilsiui. Rudenį puošniai atrodo ne tik augalų žiedai, bet ir įvairiausi vaisiai. Vieni jų šviečia iš tolo, kiti džiugina akį iš arti. Spalvų įvairovė ne menkesnė nei žiedų. Labai įspūdinga ir daugelio augalų rudeninė lapija, po šalnų pagelstanti ar paraustanti. Tikras spalvų fejerverkas, tad kodėl juo nepasidžiaugus?


Daugelio daugiamečių augalų lapai nusidažo rudens spalvomis ir tampa labai puošnūs. Nereikia skubėti nupjaustyti pageltusių ir auksu spindinčių vienadienių, melsvių, arunkų, bronzinio atspalvio paparčių lapų. Jie puikiai dera prie dar žydinčių rudens gėlių.



Melsvės
Melsvės
Shutterstock nuotr.



Arunkas
Arunkas
Shutterstock nuotr.



Ryškiaspalviai akcentai


Labai žavūs krūmeliai su nedidelėmis uogytėmis, kurios paprastai švieste šviečia ryškiomis spalvomis. Pirmosios ima žaižaruoti putino uogos, kurios parausta jau rugpjūtį. Rudeninėmis uogomis pasipuošia žemaūgis kaulenis. Beje, nesistenkite nuskabyti visų uogų iki žiemos, tegul jos šviečia balto sniego fone, o kai kurios netgi tampa tikra puota paukšteliams. Tiesa, kai kurių dekoratyvių krūmų ryškiaspalviai vaisiai yra daugiau ar mažiau nuodingi, todėl įspėkite vaikus, kad nesusigundytų jų paragauti. Saugokitės pūsliaus, žalčialunkio, gebenės, sausmedžio, ligustro, lauravyšnės, ožekšnio, bugienio, kaulenio.


Dekoratyviai atrodo šlamučių, dumplūnių vaisiai. Dumplūnės linkę plačiai išsikeroti, jos neblogai jaučiasi ir pavėsyje, todėl gali būti sodinamos tarp medžių ar krūmų. Jas augindami vienu šūviu nušaunate du zuikius: pagyvinate rudeninį gėlyną ir neleidžiate želti piktžolėms.



Dumplūnė
Dumplūnė
Shutterstock nuotr.



Net ir nužydėję astilbių žiedynkočiai atrodo puošniai, tad juos galima nupjauti tik žiemai atėjus.



Astibilės
Astibilės
Shutterstock nuotr.



Vasaros pabaigoje ir rudenį atsiskleidžia visas dekoratyvių žolių grožis. Vien dėl jo verta auginti miskantas, pūkuotas soruoles, rykštėtąsias soras, lendrūnus, ašuotes. Tiesa, varpiniai augalai bijo per didelės drėgmės, tad lietingas ruduo gali prigesinti jų žavesį.



Miskantai
Miskantai
Shutterstock nuotr.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis