Kodėl gėles verta auginti lauko vazonuose

Gėlių auginimas lauko vazonuose – tai racionalus ir nepakeičiamas būdas papuošti buto balkoną, namo terasą ar pievelę prie sodybos. Vazonai gali pabrėžti net ir nedidelės erdvės grožį bei individualumą. Juose itin dekoratyviai auga patys įvairiausi augalai: net tik žydinčios gėlės, bet ir žolynai, medžiai, daržovės.

Priklausomi nuo mūsų

Didžiausias vazonų privalumas tas, kad juos galima perstatyti iš vienos vietos į kitą ir taip pakeisti gėlyno vaizdą, pagyvinant tuščius ir nuobodžiai atrodančius kampelius. Tačiau svarbiausia – nepamiršti, kad gėlės lauko vazonuose, skirtingai nei augančios, kaip sako gamtininkai, atvirame grunte, visiškai priklauso nuo mūsų. Augalų šaknų tūrį riboja indas, žemės jame nedaug ,ir ji greitai išdžiūsta, tad gėlėmis privalu rūpintis daug atidžiau, ypač svarbu laistyti ir tręšti.

Jei norime, kad balkonas ar terasa atrodytų dekoratyviai, augalus turime keisti kelis kartus per metus. Neverta laukti, kol gėlės nuskurs – tiesiog pasodinkime naujų. Graužtis dėl nunykusių nereikėtų: gėlės yra gamtos dalis, o gamta kartais būna negailestinga – lietingą vasarą augalus gali pulti miltligė ir todėl jie atrodys labai varganai, dideli karščiai taip pat trumpina jų gyvenimą. Ir čia jau nieko mes nepadarysime...

Vaizduotės ir poreikių dermė

Apželdindami balkonus, terasas kiekvienas galime duoti valią fantazijai ir rinktis gėles, kurios skiriasi formomis, dydžiu, spalvomis, žydėjimo laiku... Tačiau turime nepamiršti ir augalų poreikių, kuriuos reikia tenkinti, kad jie sėkmingai augtų ir žydėtų. Taigi tenka protingai įvertinti, ar sąlygos lauke tuos poreikius – ypač šviesos – atitinka. 

Svarbiausias dalykas, lemiantis vazoninių gėlių pasirinkimą, yra vieta. Didžioji dalis gėlių geriausiai jaučiasi pietrytinėje ar pietvakarinėje pusėje, nors neblogai auga ir rytinėje ar vakarinėje. Pavėsį mėgstantys augalai pietinėje pusėje iškeps, o saulėkaitos reikalaujantys pavėsyje skurs.

Vazone gėlės sodinkite tankiau nei lauko gėlyne – kad kompozicija būtų kuo vešlesnė. Daugiau erdvės palikite nebent vijokliniams augalams, kad jie galėtų gražiau šakotis. Nepamirškite indo dugne užberti drenažo sluoksnį – tinka žvyras, keraminės šukės ar keramzitas. Šis gana lengvas, todėl puikiai tiks į pakabinamus vazonus.

Gėlės prigimtis

Augalo prigimtis – palikti palikuonių: taigi jis žydi, nokina sėklas ir baigia savo amžių. Jei gėles auginame dėl dekoratyvių lapų, neleiskime joms žydėti, ir lapija bus tikrai vešli. Pavyzdžiui, puikiais lapais akį traukiančių margenių žydri žiedai tarsi ir visai simpatiškai atrodo, tačiau, kai margenis nužydi, stiebas iš karto sumedėja, lapai nukrenta ir augalas nuskursta. Tokių augalų žiedynkočius reikia paskubėti nukarpyti vos gėlei pradėjus juos krauti. O jei mums rūpi žiedų gausa, nužydėjusius žiedus reikia kuo greičiau nuskabyti, kad greičiau augtų nauji ir gėlė veltui neeikvotų nei energijos, nei maisto medžiagų sėklų brandinimui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis