Kiemo tvarkymo metas: ką daryti su lapais

Kiekvienas sodininkas žino, kad norint sėkmingai pradėti žiemą ir pavasarį – reikia išvalyti kiemą dar rudenį. Nesvarbu ar reikia sutvarkyti veją, nušluoti terasą, asfaltuotą kiemą, atkimšti nutekamąjį lietaus vamzdį – pradėjus kristi lapams tai tampa kasdieniniu darbu.

Visų pirma – tinkamas įrankis

Kaip ir daugeliui darbų sode, lapams grėbti būtinas įrankis. Lapams skirti grėbliai būna kelių tipų, todėl reikia atsižvelgti į plotą, kurį reikia sugrėbti, taip pat vietą, kurioje prikritę lapų – ar tai sodas su aukšta žole, veja, ar kiemas.

Tvarkant veją patogiausia naudoti standartinį platų grėblį su trumpais lanksčiais virbais. Tačiau sodo, kuriame auga aukštesnė žolė, grėbimui jis netiks. Trumpi virbai „nepagriebs“ giliau žolėje pasislėpusių lapų. Tokiu atveju reikia rinktis universalaus tipo grėblį su pritaisytomis atraminėmis „auselėmis“, kurios neleidžia virbams susmigti į žemę. Siauresnėms vietoms, pavyzdžiui, gėlių lysvėms, geriausia rinktis mažą lapų grėbliuką.

Jei reikia surinkti lapus kieme, žaidimų aikštelėje ar nuo keliuko, kuriame nėra žolės, darbas su grėbliu jau po kelių akimirkų taps varginantis. Čia grėblį geriau pakeisti šluota arba lauko darbams skirtu šepečiu.

Nereikia pamiršti lapus ir su jais krintančias šakeles pašalinti iš nutekamujų lietaus latakų. Šiam darbui geriausiai tinka specialūs šepečiai su ilgais kotais ir specialiu pasvirimo kampu. Taip galima valymo darbus atlikti stabiliai stovint ant žemės.

Kur dėti sugrėbtus lapus?

Sugrėbti ar sušluoti lapai gali pasitarnauti darže ar sode – nereikia jų mesti į šiukšlių konteinerius. Visų pirma juos galima kompostuoti. Parinkus lapams tinkamą aptvertą vietą, pridengus nuo vėjo ir palikus pūti per žiemą, pavasarį galima gauti puikiausios natūralios trąšos visų tipų dirvai. Lapai tinkama trąša virsta per keletą metų, todėl laikas nuo laiko verta permaišyti lapus ir netgi palaistyti vandeniu, kad tolygiai pūtų.

Metus išlaikytus lapus galima naudoti kaip mulčą, kuris apsaugo darželių gėles ir nesumedėjusius augalus nuo šalčių. Mulčą galima dėti į duobes kaip trąšą sodininat medžius ir krūmus. Tiesa, reikia įsitikinti, jog mulčavimui naudojami lapai nėra ligoti, priešingu atveju užkrėsite augalus.

Jei šalia namų turite daržą, tuomet lapus palikite ant dirvos – šaltuoju sezonu jie natūraliai suirs, o dauguma jų po dirba įtrauks sliekai. Taip dirva natūraliai pasitręš.

Grėbti lapus sveika

Lapų grėbimą galima išnaudoti kaip sportą gryname ore. Judėdami su grėbliu po sodą ar šluodami kiemą „įdarbiname“ kojas ir rankas, priverčiame judėti visą kūną.

Besidarbuojant su grėbliu galima pritaikyti ir keletą specialių pratimų. Grėbkite mažais lopinėliais, neužsigrėbkite didelio ploto vienu ypu. Perėjimas nuo vieno plotelio iki kito leis dažniau pajudėti, o ne stovinėti vietoje, įdarbinant vien tik rankas. Dar vienas pratimas – keisti rankų judesius, pavyzdžiui tam tikrą laiką grėbti mažesniais grypšniais, vėliau bandyti užgrieti lapus kuo toliau. Galima kaitalioti ir rankų padėtų laikant grėblio kotą. Taip grėbimas nepabos, leis padirbėti visiems rankų raumenims. Svarbu tik nepersitempti.

Parengta pagal Fiskars informaciją

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis