Kas yra rūšiniai falenopsiai ir kuo jie skiriasi nuo hibridinių?

Kartais nesusimąstome, iš kur kilo tokia gausi hibridnių falenopsių, kuriuos taip mėgstame, įvairovė. Ir kas tie rūšiniai falenopsiai? Gamtoje, daugiausiai Azijoje ir Ramiojo vandenyno salose, natūraliai auga apie 60 falenopsių rūšių. Tai genetiškai skirtingi, tačiau vieni kitiems artimi augalai. Juos kryžminant tarpusavyje yra gauta daugybė gražių hibridų, kuriuos ir perkame prekybos centruose. Trumpai tariant, jei žinotume ir nubraižytume bet kurio hibrido genetinį medį, pirmieji protėviai būtų kažkurie du iš tų 60-ties žinomų rūšių.

Keletas paaiškinimų: hibridinis falenopsis - falenopsis, kuriam išvesti panaudota keletas rūšinių ar hibridinių falenopsių. Protėvių gali būti labai labai daug: kryžminti palikuonys, palikuonių palikuonys ir taip toliau. Naudojamas angliškas trumpinys NoID - No Identification (angl.), trumpai tariant, bevardis.

Gamintojo nuotr.

Pirminis hibridas - toks hibridas, kuriam gauti panaudoti du rūšiniai falenopsiai, natūraliai augantys ir gamtoje. Pavyzdžiui, Phalaenopsis 'Baguio': jo protėviai yra P. schilleriana ir P. lindenii.

Hibridas su pavadinimu - hibridinis falenopsis, kuris galėtų turėti ir rūšinių, ir hibridinių protėvių, tačiau jo genetinis "kelias" yra kruopščiai suregistruotas ir visus jo protėvius galima atsekti. Be abejo, dažnai jis yra kaip nors pavadintas. Pavyzdžiui, Phalaenopsis 'Mini Mark'.

Kodėl reikėjo kryžminti rūšinius falenopsius ir jų palikuonis? Pirmiausiai, tai rūšiniai falenopsiai dažnai yra subtilaus grožio, mažesniais žiedais, natūralių žemės spalvų. Hibridai iš vieno protėvio galėjo paveldėti žiedų dydį, iš kito - įspūdingesnę spalvą, štai jau ryškus didžiažiedis hibridas. Antra, tokį egzotišką augalą tai daro atsparesnį namų sąlygoms. Jei hibridas gautas iš falenopsių, kurių vienas mėgsta itin šiltas sąlygas, o kitas - ypač vėsias, gautas hibridas bus pakantesnis šilumos svyravimams.

Labai smagu, kad žmonės po truputį domisi ir rūšiniais falenopsiais. Jie įneša į namus natūralumo ir subtilumo. Šiuo metu jie yra padauginami klonavimo būdu daugybėje pasaulio orchidėjų ūkių, tad galite domėtis ir auginti rūšis kiek norite: į Lietuvą įvežami rūšiniai falenopsiai būna įsigyti iš legalių augintojų ir nėra renkami gamtoje.

Deja, šiltuose kraštuose egzistuoja ir orchidėjų plėšikai, o šylantis klimatas ir miškų kirtimas neigiamai veikia natūralias falenopsių augimvietes. Todėl dar labiau verta atsigręžti į rūšinius falenopsius.

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį, jei palangę nutarsite papuošti vienu kitu rūšiniu augalu? Jei auginate ir pražydinote nors vieną hibridinį falenopsį, pusė mokymosi darbo jau atlikta. Kaip ir hibridai, didžioji dalis "rūšinukų" mėgsta orui labai laidų substratą be durpių. Vazonas gali būti permatomas, bet gali būti ir įstatytas ir gražų nepermatomą vazoną arba pats būti nepermatomas.

Praktiškiausia auginti permatomame plastikiniame vazonėlyje, per kurį galėsite pamatyti šaknis, stebėti ar jos sveikos, ar jau metas laistyti: tokiam brangakmeniui, kol įgusite, gali prireikti daugiau stebėjimo. Laistymo ir šviesos režimą padiktuos pats falenopsis: labai storais ir sultingais lapais, ypač storomis šaknimis falenopsiai prisitaikę prie sausringesnio klimato, todėl užtikrinkite jiems tolygią pastovią drėgmę, bet ypač venkite perlaistymo ir užsistovėjusio vandens vazonėlyje.

Falenopsis tamsiai žaliais arba raštuotais lapais toleruos ir intensyvesnę šviesą, netgi pietinę palangę, jei ji bus pridengta dienine užuolaida, o šviesiai salotinės spalvos lapais pasižymintys augalai pageidaus išsklaidytos švelnios šviesos - tinka pridengtos rytinės, vakarinės palangės arba kambario, kuriame yra bet koks langas, giluma (toliau nuo lango). Šis patarimas galioja vasarą, kai saulė aplanko ir mūsų kraštus, na, o žiemą, esant apniukusiems orams ir trumpoms dienoms, galima drąsiai gėles laikyti ant šviesiausios palangės.

Rūšiniai falenopsiai bus labai dėkingi, jei drėkinsite aplinkos orą, mat daugelis jų rūšių įpratę prie drėgnųjų miškų klimato. Tam tinka drėgmės loveliai, bet kokia talpa, iš kurios garuoja vanduo. Galite įsirengti ir orchidariumą, kuriame su drėkinimo įranga bus lengva palaikyti sąlygas ir jis puoš namus. Drėkinant orą, reikia, kad jis neužsistovėtų, todėl nepamirškite pravėdinti namus (tik be skervėjų), jei jūsų rūšiniai augalai gyvuoja ant palangės, arba sumontuoti ventiliatorių, jei savo kolekciją puoselėsite orchidariume. Dažniausiai rūšiniai falenopsiai auga šilto klimato kraštuose, todėl ir saviškiams išsirinkite šilčiausią namų kambarį.

Jei jūsų falenopsis vis stengiasi "išlipti" iš vazonėlio, auga žemyn nusvarintais lapas, nesistenkite jo sugrąžinti į "teisingą" kelią ir kaip nors ištiesinti - gamtoje jie auga lapais žemyn, kad lietaus vanduo nutekėtų žemyn, nesikauptų tarpulapiuose. Tokia jo prigimtis ir net ir atstatytas aukštyn, vis tiek augs savaip.

Atsiminkite, kad rūšinis falenopsis namuose gali augti lėčiau ir tas augimas tikriausiai bus sezoniškas, t.y. kasmet tuo pačiu laiku, pavyzdžiui, pavasarį jis intensyviau augins šaknis ir lapus, o kitu laiku, pavyzdžiui, žiemą, žydės. Pastebėję, ką kuriuo metų laiku Jūsų falenopsis "veikia", patręškite jį.

Rūšinių falenopsių rūšys:

Ryškiaspalviai - P. mariae, P. pulchra, P. lueddemanianna, P. violacea.

Gausiažiedžiai - P. schilleriana, P. stuartiana.

Kvepiantys - P. bellina, P. cornu-cervi, P. tetraspis, P. violacea.

Didžiažiedžiai - P. amabilis.

Subtilios miniatiūros - P. finleyi, P. javanica.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis