Kambariniai augalai, atnešantys daugiausiai naudos

Kambarinės gėlės ir augalai beveik visada auginami  tik dėl savo malonumo – mes jais gėrimės, be to, kamabrinių augalų auginimas yra puikus hobis. Tačiau augalai gali būti ir naudingi! Dar daugiau, kai kurie iš jų atneša daugiau naudos nei kiti.

Oro valymas. Į oro valymą įeina ne tik dažnai vartojamos sąvokos „gaivus oras“, „šviežias oras“, tačiau ir „sveikas oras“. Augalų gebėjimą filtruoti kenksmingas, gamyboje naudojamas medžiagas tyrė ir amerikiečių kosminė agentūra NASA.

Augalai sugeria žalingas medžiagas per mažas poras lapuose, tačiau prie proceso prisideda ir dirvos bakterijos bei šaknys. Kai kurios iš šių medžiagų, tarkime formaldehidas, trichloroetilenas ir benzenas gali būti randami daug kur, pavyzdžiui, formaldehido gali būti tokiuose daiktuose kaip kilimai, grindų danga, drabužiai, statybinės medžiagos, tabako dūmai. Benzenas naudojamas plastikuose, gumoje, rašale, dažuose. Trichloroetilenas naudojamas klijuojančioms medžiagoms, randamas dažuose, lakuose ir yra naudojamas sauso valymo procese.

Kadangi atlikto tyrimo rezultatai nėra paslaptis, žemiau rasite kai kuriuos gerai pasirodžiusius augalus.

1. Bambliuotoji palmikė (Chamaedorea seifrizii). Ne tik valo namus nuo formaldehido, tačiau ir natūraliai drėkina aplinką.

2. Dracenos (Dracaena) apskritai pasižymi puikiu gebėjimu valyti orą nuo kenksmingų medžiagų. Iš jų galima išskirti kraštuotąją, dar vadinamą Madagaskaro draceną (Draceana marginata).

Dracena
Shutterstock nuotr.

3. Gerberos (Gerbera). Pašalina iš oro benzeną ir tricholoroetileną. Taip pat šie augalai tinkami laikyti miegamuosiuose, kadangi išskiria deguonį ir naktį. 

4. Sansevjera (Sansevieria trifasciata; liaudiškas pavadinimas - Uošvės liežuvis) pasižymi puikiu gebėjimu valyti orą nuo kurą naudojančių prietaisų išmetamų medžiagų. 

5. Chrizantemos. (Chrysanthemum). Šios spalvingos gėlės padeda iš oro filtruoti benzeną. 

6. Vėzdūnės. (Spathiphyllum) Jos labai efektyviai valo kenksmingas medžiagas, be to, šios gėlės yra linkusios pašalinti pelėsio sporas iš oro, todėl naudinga jas laikyti drėgnose namų vietose.

Vėzdūnė
Shutterstock nuotr.

Vandens išskyrimas. Tiek fotosintezės, tiek kvėpavimo proceso metu augalai išskiria vandens garus, kurie padidina drėgmę ore. Augalai išgarina apie 90 ir daugiau procentų vandens, kurį pasiima. Jų aktyvumas priklauso nuo kambario drėgnumo – esant dideliam drėgniui, augalai vandens beveik negarina, o sausomis dienomis, atvirkščiai, gausiai „prakaituoja“. Pastačius keletą augalų vieną šalia kito, galite padidinti kambario drėgmę. Viena iš studijų rodo, kad augalai namuose sumažina tikimybę sausos odos, peršalimo, gerklės skausmo bei kosulio tikimybę. 

Deguonis naktį. Kaip žinia, naktį fotosintezė sustoja ir augalai pradeda kvėpuoti, sunaudodami „mūsų“ deguonį ir išskirdami anglies dioksidą. Nedidelė dalis augalų elgiasi atvirkščiai - savo deguonį pasiima dieną, o naktį, imdami anglies dioksidą jį išskiria į aplinką. Šiuos augalus galima drąsiai laikyti miegamajame, taip užtikrinant geresnį miegą. Tai jau minėta sansevjera, alavijas (Aloe), narenis (Rhipsalidopsis; Velykų kaktusas), plokštenis (Schlumbergera truncata; Kalėdų kaktusas), bromelijiniai augalai, orchidėjos Falenopsis (Phaleanopsis) ir dendrobis (Dendrobium). 

Falenopsis
Shutterstock nuotr.

Dendrobis
Shutterstock nuotr.

Kalėdų kaktusas
Shutterstock nuotr.

Gydymas.

Alijošius, alavijas (Aloe) - jo pavadinimas iškart šautų galvon, jei kas nors paprašytų įvardinti gydomųjų savybių turintį kambario augalą. Jis naudojamas žaizdoms ir opoms gydyti, nagų, plaukų ir odos grožiui išsaugoti, teigiama, kad jis gali padėti esant dantenų uždegimui. Vis dėlto, verta prisiminti, kad alijošiaus nerekomenduojama vartoti sergant kepenų ir inkstų ligomis. 

Alavijas (alijošius)
Fotolia nuotr.

Kalankė (Kalanchoe) naudojama gydant slogą, be to, jos sultys pasižymi pluoštu naudingų savybių – jas galima naudoti gydyti žaizdoms, nušalimams, nudegimams. Tinka ir burnos ligoms – tonzilitui, stomatitui, parodontozei gydyti.

Kalankė
Shutterstock nuotr.

Pelargonija (Pelargonium). Jos lapų nuoviras gali būti naudojamas faringito ir virškinamojo trakto kraujavimui gydymui, tiesa, toks metodas netinka nėščioms moterims, taip pat sergantiems lėtinėmis virškinimo trakto ligomis.

Azalija (Azalea). Azalijos žiedai ir šaknys gali malšinti skausmą, pasižymi raminamuoju poveikiu.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis