Kambarinė gėlė, kuri suteiks jūsų interjerui šiuolaikiškumo ir prabangos

Šiuo metu didžialapiai augalai itin populiarūs ir aktyviai naudojami kuriant interjerą. Tokie augalai sodinami į vazonus, jų lapai merkiami į vazas. Patalpų dekoravimas botaniniais motyvais ir gėlių ornamentais – viena iš tendencijų, nedingstančių iš garsių dizainerių projektų jau daugybę metų.

Priklausomai nuo stiliaus galima naudoti stambius, vidutinio dydžio ar smulkius gėlių raštus po vieną arba juos derinant tarpusavyje. Spalvas ir augalus rinktis būtina atsižvelgiant į jūsų namų interjero ypatumus. Galima kurti vizualų kontrastą su aplinka arba kaip tik pabrėžti jau suformuotą namų dekoravimo stilių. Tinkami patys įvairiausi paviršiai: tapetai, tekstilė, indai, apdailos medžiagos. Dar galima harmoningai pasitelkti kontrastus renkantis įvairius atspalvių ir piešinių variantus.


Monstera – vienas iš augalų, kurį verta pasitelkti kuriant interjero dizainą. Vien pavadinimas jau intriguoja, keldamas pačių įvairiausių minčių apie galimą jo reikšmę, rašo supersadovnik.ru. Monstera išvertus iš lotynų kalbos reikia stebuklą, neįprastą dalyką, bet gali reikšti ir pabaisą, monstrą.


Shutterstock


Monstera ir interjeras


Šio augalo lapus interjere galima panaudoti labai įvairiai:


išdžiovinti herbariume ir įrėminti;


panaudoti kaip spaudą kuriant piešinį ant sienos, tapetų, nudažant monsteros lapą iš vienos pusės akrilo dažais ir prispaudžiant jį prie popieriaus. Spalvas galima naudoti pačias įvairiausias, jei žalia jūsų kuriamame interjere nėra tinkama;


originaliems ornamentams kurti; patikusį ornamentą galima perkelti ant audinio; monsteros atvaizdu galima puošti užuolaidas, pagalves, apklotus ir kitus tekstilės dirbinius;


naudoti kaip šabloną karpant monsteros lapus iš popieriaus ir tekstilės; pavyzdžiui, galima sukurti dekoraciją iš didelio formato popierinių lapų; iškarpytus monsteros lapus galima klijuoti ant balto kartoninio pagrindo; jums prireiks spalvoto popieriaus, monsteros lapo šablono, žirklių ir klijų;


galima sukurti dideles aplikacijas iš faneruotės, skirtas sienoms dekoruoti; tokie dekoravimo elementai atrodo įspūdingai ir suteikia patalpai išskirtinumo; monsteros lapas kompozicijoje gali būti vienas arba jų gali būti keli, lapas gali būti mažas arba didelis; jei norite, kad medinė dekoracija atrodytų įspūdingiau, naudokite apšvietimą;


parduotuvėse galima rasti arba užsisakyti monsteros lapo formą atkartojančius šviestuvus;


kaip jau buvo minėta, į gražias vazas galima merkti monsteros lapus ir jais puošti pačias įvairiausias jūsų interjero detales;


masyvus vazonas su palme ar milžinišku fikusu ne visada tinkamas pasirinkimas kuriant interjerą.


Shutterstock


Be to, vietą tokiam augalui ne visada pavyksta rasti, o štai nupjautas ir į vazą pamerktas lapas gyvuos labai ilgai vien dėl fotosintezės. Jums tereikia vandens ir šviesos.


Jei augalo atlanką su orine šaknimi pamerkti į vandenį, po kurio laiko bus galima jį perkelti į substratą (būtent tokiu būdu vykdomas monsteros dauginimas lapais).


Shutterstock


Monstera: nauda ir pavojai namuose


Monstera namuose – ne tik madinga tendencija, bet ir labai naudingas augalas. Ji gali sugerti žmogaus organizmui kenksmingus formaldehidus, ji išskiria biologiškai aktyvius junginius, naikinančius virusus ir bakterijas. Monsteros lapai efektyviai sulaiko dulkių daleles, todėl oras patalpoje tampa švaresnis. Šis augalas išskiria ypatingas medžiagas, padedančias žmogui lengviau susidoroti su stresinėmis situacijomis ir užtikrinančias ramų miegą.


Shutterstock


Visgi kodėl šis augalas pavadintas pabaisa? Tikėtina, kad priežastis – tai monsteros dydis. Subrendusio augalo lapo ilgis siekia metrą. Ne ką mažesnį įspūdį palieka ir aršus šio augalo būdas. Gamtoje šis augalas verždamasis šviesos link remiasi į aplink esančius medžius ir kartais tampa jų žūties priežastimi. Gali būti, kad todėl ir atsirado legenda apie augalą monstrą ir vampyrą, siurbiantį aplinkinių augalų sultis.


Shutterstock


Žinoma, tiesa ne tiek dramatiška ir nėra jokios mistikos. Gamtoje monsterai, kurios atšakų ilgis siekia kelias dešimtis metrų, būtinos papildomos atramos. Orinės jos šaknys kabinasi į šalia esančius medžius ir padeda monsterai įsitvirtinti reikiamame aukštyje.


Kaip ir daugelis kitų kambarinių augalų monstera yra nuodinga. Taigi svarbu imtis visų būtinų atsargumo priemonių šį augalą persodinant, nupjaunant jo lapus ir netgi tiesiog prie jo liečiantis. Darbuotis rekomenduojama mūvint pirštines, o reikalui esant po kontakto su šiuo augalu patartina nusiplauti rankas.


Shutterstock


Jei dėl vienokių ar kitokių priežasčių negalite ar nenorite auginti gyvos monsteros, bet jums vis tik patinka ši tendencija, galite rinktis lipdukus, tekstilę ar netgi tapetus su monsteros lapų ornamentais – visa tai labai madinga ir aktualu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis