Kaip užsiauginti melisų

Auginimas ir dauginimas

Tai 30-100 cm aukščio žolinis, malonaus citrinų kvapo augalas. Stiebas status, šakotas. Lapai kotuoti kiaušiniški.

Tai šilumai labai reiklūs augalai, todėl joms parinkta vieta turi būti apsaugota nuo vėjų ir saulėta.
Mėgsta lengvą, drėgną ir trąšų dirvožemį. Melisos dauginamos sėklomis, daigais, dalijant kerą, šakniastiebių auginiais. Sėklos į žemę sėjamos gegužės pradžioje. Sudygsta per 15-28 dienas, tačiau išdygusios auga labai lėtai, todėl reikalauja priežiūros, žemės purenimo, dažnensnio laistymo. Susiformavus 3 tikriesiems lapeliams pikiuojamos, sodinamos paliekant 25-30 cm tarpus. Geriausia melisas dauginti daigais. Į dėžutes ar vazonus sėjamos balandžio pradžioje 0,5-1 cm gylyje. Sudygę daigai retinami, pikiuojami kas 4-5 cm. Daigai į nuolatinę augimo vietą, lauke, sodinami pradėjus žydėti alyvoms.

Žydi liepos-rugpjūčio mėn. Prieš žydėjimą turi labai stiprų ir malonų citrinų kvapą ir skonį, tačiau žydėjimo metu ir pražydėjusi skleidžia nemalonų blakių kvapą. Tad, jeigu norite ilgiau išlaikyti citrininį melisos kvapą ir skonį, patartina skabyti žiedynus ir neleisti augalui žydėti. Džiovinimui melisos pjaunamos arba renkami lapeliai vasaros pabaigoje ar vėliau, kai šakelės pasiekia 30 cm aukštį, tačiau augalui nepražydėjus, kad būtų išsaugotas skonis ir aromatas.

Shutterstock nuotr.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Shutterstock nuotr.

Augalo priežiūra

Dėl žiemos šalčių dalis augalo gali iššalti, todėl reikėtų mulčiuoti durpėmis, pridengti eglišakiais. Jauni daigeliai auga lėtai, tad jeigu melisos auginamos lysvėse reikia keletą kartų ravėti, kad nenustelbtų piktžolės. Auginant vazonuose reikia dažnai laistyti, kad dirvožemis būtų drėgnas, neperdžiūtų.

Vienoje vietoje gali augti 3-5 metus, vėliau patartina augalus atnaujinti. Auginant gėlinėse persodinti nereikia, nebent buvo auginamos labai mažose ir dabar tiesiog nebetelpa. Kaip ir dirvožemyje gali augti 3-5 metus viename vazone, tačiau keičiant augalus naujais reikia sodinti į visiškai naują ir derlingą dirvožemį.

Panaudojimas

Šiame žoliniame augale susikaupia daug malonaus citrinų kvapo eterinio aliejaus, dėl to ji yra labai vertinama. Anksti pavasarį ir vasarą jauni lapeliai tinka paskaninti salotoms ir suteikia joms malonaus citrinų kvapo. Šviežia ir džiovinta žolė sušvelnina visų valgių skonį. Taip pat galima naudoti sriuboms, padažams, salotoms paskaninti. tinka paukštienos, žuvies, kiaulienos patiekalams. Taip pat grybų ir varškės patiekalams. Melisa tinka gėrimams, kompotams aromatizuoti. Dedant į prieskonių mišinius galima pakeisti juoduosius ir kvapiuosius pipirus. 

Shutterstock nuotr.

Tai medingas augalas. Eterinis aliejus veikia raminamai, todėl vartojamas sutrikus miegui, patyrus įtampą. Dėl karčiųjų ir rauginių medžiagų poveikio tinka skrandžio sutrikimams ir tulžies pūslei gydyti. Melisų užpilą rekomenduojama gerti žarnyno skausmams, sergant mažakraujyste, hipertonija, depresija, meteorizmu. Išgėrus melisų užpilo sumažėja skausmai širdies plote, dusulys, tachikardijos priepuoliai, sumažėja kraujospūdis, sulėtėja kvėpavimas. Melisų aliejumi arba pačia žole ištrinami aviliai bičių spiečiui privilioti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis