Kaip reikia laistyti orchidėjas?

Dažnai neteisingas laistymas tampa viena pagrindinių orchidėjos praradimo priežasčių. Todėl norime pateikti Jums keletą pagrindinių taisyklių, kurias reikėtų įsidėmėti ir vadovautis. Perskaitę žemiau pateiktą informaciją suprasite, kad orchidėjų laistymas priklauso nuo daugelio faktorių, todėl rekomenduojame nesivadovauti bendrais patarimais ar posakiais, kad orchidėjas reikia laistyti vieną du kartus per savaitę ar kartą į mėnesį.

Dauguma orchidėjų yra epifitai, t.y. augalai, kurie natūralioje aplinkoje auga prisitvirtinę prie medžių kamienų ir drėgmę gauna iš aplinkos. Tai reiškia, kad šie augalai niekada nemirksta vandenyje, tad ir pirmas patarimas orchidėjų augintojui: niekada nelaikykite savo orchidėjos nuolat šlapios, nelaikykite jos vandenyje, siekdami suteikti joms kuo daugiau drėgmės. Orchidėjų laistymas skiriasi nuo kitų kambarinių augalų laistymo ir priklauso nuo daugelio faktorių, kuriuos ir aptarsime.

Pradėkime nuo to, kad laistant visas orchidėjas reikia vandenį pilti per vazonėlio viršų ir vandens pertekliui leisti gerai nuvarvėti.

Pagrindinė laistymo taisyklė: laistyti tada, kai substratas gerai pradžiūna. Nuolat šlapias, permirkęs substratas orchidėjos šaknynui pridarys daug žalos.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kurmiai sode: kokia nauda ir kaip kovoti 
Kambarinių gėlių priežiūra. Orchidėja "Phalaepnopsis"
Ką būtina žinoti įrengiant polinius pamatus

Orchidėjoms nepatinka nuolat „šlapios kojos“. Taip gali nutikti, jei nuolat laikysite savo orchidėją šlapią, vanduo laikysis vazonėlio apačioje. Orchidėjos šaknys ims pūti ir greitai prarasite augalą.

Todėl orchidėjoms auginti svarbu pasirinkti vazonėlį, kurio dugne yra daug skylių, per kurias lengvai iš vazonėlio nubėga vandens perteklius. Taip pat, persodinant orchidėją, į vazonėlio dugną reikėtų 1-2 cm sluoksniu įberti keramzito, kuris sugertų vandens likučius po laistymo. Tai apsaugos orchidėjos šaknis nuo mirkimo vandenyje. Kuo vazonėlis didesnis, tuo drėgmė jame ilgiau laikosi. Perlaistyti orchidėjas, auginamas 15 cm ir didesniuose vazonėliuose, yra žymiai lengviau nei auginamas mažuose vazonėliuose. 

Orchidejos.lt nuotr.

Tačiau miniatiūrinėms orchidėjoms, kurios auga mažučiuose vazonėliuose, yra kita grėsmė – perdžiūti nuo vandens trūkumo, nes substratas labai greitai perdžiūna. Tačiau nepulkite keisti savo orchidėjoms vazonų vien dėl drėgmės ar perdžiūvimo baimės. Koks vazono dydis tinka kiekvienai orchidėjai, pakalbėsime atskirai. 

Iš pradžių būna pakankamai sunku atrasti tą aukso viduriuką, kad orchidėja nei perdžiūtų, nei supūtų nuo nuolatinės drėgmės, tačiau kiekvienas augintojas turi pats atrasti savo orchidėjų laistymo režimą ir juo vadovautis. Laistymo dažnumas priklauso ne tik nuo aplinkos temperatūros, vietos, kurioje ji laikoma, vazonėlio dydžio, bet dar ir nuo orchidėjos rūšies, substrato, kuriame ji pasodinta. Visada turėkite omenyje, kad perlaistymas, lyginant su perdžiovinimu, vis tik dažnesnė augintojų bėda ir perlaistymas kelia didesnę žalą orchidėjai.

Vazono parinkimas

Substratas, kurio pagrindas – pušies žievė, džiūsta lėčiau plastikiniuose, nei moliniuose vazonėliuose. Orchidėjas galima sodinti tiesiai į molinius vazonėlius, tačiau jie neturėtų būti glazūruoti nei iš išorės, nei iš vidaus, nes glazūra nepraleidžia oro. Naudokite tik paprastus molinius vazonėlius ir orchidėjos kuo puikiausiai juose augs. Kodėl taip yra? Todėl, kad plastikiniuose vazonėliuose substratas džiūsta nuo viršaus į apačią. Jus gali suklaidinti tai, kad vazonėlio viršuje esantis substratas bus sausas, bet vazonėlio viduryje dar drėgnas. Paprastuose moliniuose vazonuose substratas džiūsta gana vienodai, nes molis akytas, poringas, praleidžiantis orą (išskyrus glazūruotą molį).

Išvada: orchidėją, auginamą plastikiniame vazone, laistyti reikia rečiau, nei auginamą moliniame vazone.

Kai kurioms orchidėjų rūšims (pavyzdžiui, miltonijoms, paphiopedilum) reikia nuolat drėgno substrato, todėl jas kai kurie augintojai rekomenduoja auginti plastikiniuose vazonėliuose. Moliniai vazonėliai labiau naudojami toms orchidėjų rūšims, kurioms būtina tarp laistymų greičiau pradžiūti, pavyzdžiui, katlėjoms, phalaenopsis orchidėjoms.

Pralaidūs orui vazonėliai yra kamštinio ąžuolo, kokoso plaušo vazonėliai. Pradedančiajam augintojui, įsigijusiam phalaenopsis orchidėją permatomame vazonėlyje, lengva stebėti, kaip keičiasi jo šaknų spalva, kaip ilgai ant vazonėlio sienelių laikosi rasos lašeliai ir pagal tai orientuotis, kada augalą laistyti. Kol vazonėlyje šaknys drėgnos, įgavusios žalią spalvą, tol rekomenduojama orchidėjos nelieti.

Orchidejos.lt nuotr.

Aplinkos temperatūros poveikis

kuo aplinkos temperatūra aukštesnė, tuo laistyti reikės dažniau. Karštomis vasaros dienomis arba žiemą, kai patalpos šildomos, aplinkos oras pasidaro labai sausas. Sausas oras absorbuoja drėgmę, šilta aplinkos temperatūra skatina vandens garavimą.

Šiltoje aplinkoje orchidėjos greičiau auga ir tai reikalauja daugiau vandens. Tokiu laikotarpiu vien laistymo neužteks. Reikia keletą kartų per dieną apipurkšti orchidėjos lapus bei drėkinti aplinką. Ir priešinga situacija, jei aplinkos temperatūra žema, orchidėjos auga lėtai ir laistyti jas reikia rečiau.

Substrato svarba

Orchidėjos laistymas priklausys ir nuo to, kokiame substrate ji yra pasodinta. Pavyzdžiui, orchidėją galima sodinti vien į kiminus (sphagnum moss), bet jie pasižymi savybe labai ilgai palaikyti drėgmę, tad laistyti tokią orchidėją reikės žymiai rečiau, nei pasodintą pušies žievėje.

Jei substrato pagrindas – kokoso kevalo gabaliukai (kitaip vadinami kokoso „čipsai“), toks substratas džius ilgiau, nei substratas, paruoštas pušies žievės pagrindu. Kita svarbi substrato savybė – kuo jis stambesnis, tuo greičiau džiūsta. Smulkus substratas ilgiau išliks drėgnas, nei stambus. Pakuotėje substratas paprastai būna perdžiūvęs, todėl, kol substratas atmirks ir pasidarys imlesnis vandeniui, naujai pasodintą orchidėją keletą savaičių reikės laistyti dažniau. Kuo substratas senesnis, labiau sukritęs, tuo ilgiau išlaikys drėgmę.

Svarbu:

Jei vazonėlyje yra mažai substrato, t.y. jis užpildytas orchidėjos šaknimis, tokiu atveju orchidėja žymiai greičiau pradžius nei orchidėja, turinti mažai šaknų ir auganti tokiame pat vazonėlyje.

Orchidėja, turinti daugiau šaknų, greičiau pasisavins drėgmę iš substrato, nei ta, kuri jų turi nedaug. Yra orchidėjų, kurioms yra būtinas ramybės periodas, t.y. periodas, kai orchidėja turi būti laikoma žemesnėje nei įprastai temperatūroje ir laistoma žymiai rečiau.

Kai kurios rūšys nelaistomos iš viso, tik kartais apipurškiamos vandeniu. Svarbu išsiaiškinti, ar Jūsų auginamai orchidėjai nėra būtinas ramybės periodas tam, kad ji sėkmingai sukrautų žiedus.

Viršutinis substrato sluoksnis visada pradžiūsta greičiau, nei vazonėlio viduryje. Patikrinti galima atsargiai į vazonėlio vidų įsmeigus paprastą medinį pagaliuką – jei jo galiukas drėgnas, laistyti dar nereikia. Vazono paviršių apdėlioję kiminais išspręsite šią problemą. Kai tik jie pradžius, vėl sudrėkinkite – taip viršutiniame šaknyno sluoksnyje bus palaikoma drėgmė, kol vėl reikės augalą laistyti.

Orchidėjos, auginamos plikomis šaknimis, pritvirtintos prie žievės, kiekvieną dieną turi būti purškiamos keletą kartų, o kartą ar du kartus per savaitę turi būti gerai palaistomos.

Vanduo, kuriuo laistote orchidėjas, turėtų būti kambario temperatūros. Jei vanduo bus šaltas, orchidėjos šaknys, pumpurai, gali patirti šoką, dėl kurio gali sulėtėti jos augimas. Laistyti reikėtų pirmoje dienos pusėje, kad iki vakaro gerai nuvarvėtų vandens perteklius vazonėlyje ir substratas šiek tiek pradžiūtų.

Kitas laistymo būdas – pamerkti visą vazonėlį iki lapų į indą su vandeniu. Vanduo turi apsemti vazonėlį iki pat viršaus. Taip įmerktą vazonėlį palaikykite 15-25 minutes, išimkite, vazonėlį gerai nuvarvinkite ir pastatykite į jo įprastą vietą. Šis būdas tinka tuomet, kai orchidėjos šaknys, substratas, jau įsitvirtinę vazone, priešingu atveju, jei įmerksite neseniai persodintą augalą, substratas ir šaknys kils į viršų.

Po laistymo ar purškimo labai svarbu, kad tarp lapų neliktų vandens, jo perteklių galite pašalinti vatos gabalėliu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis