Kaip prižiūrėti kambarines gėles žiemą?

Žiema – tai kambarinių gėlių poilsio metas. Kokių klaidų reikėtų išvengti prižiūrint kambarines gėles šaltuoju metų laikotarpiu – šiame straipsnyje.

– Lapkritį kambarines gėles reikėtų laistyti saikingai. Geriausia tai daryti rytais ir tik tiek, kad žemė nebūtų perdžiūvusi. Būkite atidūs ir neperliekite palmių, lauramedžių.

– Kai kurių galite išvis nelaistyti. Pavyzdžiui, kaktusams, šilokams svarbiausia, kad juos suptų drėgna aplinka.

– Ant palangės sustatykite margenius, katilėlius, chlorofitus. Tačiau darykite tai atidžiai – nestatykite arti lango. Netoli stiklo galima laikyti kaktusus ir sukulentus. 

– Jei žiemą pastebite, kad gėlės nesugeria vandens, lukterėkite iki 0,5-1 val. ir tą vandenį, kurio nesugėrė, išpilkite.

– Ciklamenus ir azalijas patariama laistyti iš apačios, pripilant vandens į padėklus. Azalijas reikia laistyti kiekvieną dieną.

– Gebenes, mirtas laistykite įprastai, kartais galite ir tiesiog apipurkšti vandeniu. Kalijas laistykite ir tręškite gausiai. Jei jos žydi, patartina tręšti mineralinių trąšų mišiniu (2-3 g/l).

– Kadangi žymiai sumažėja šviesos, gėles reikėtų laikyti arčiau langų.

– Kitas svarbus aspektas – tręšimas. Nežydinčių kambarinių gėlių iki pavasario tręšti nebereikia. Geriau žemę papurenti, kad šaknys lengviau įsisavintų deguonį.

– Stebėkite ar vazone neatsiranda samanų. Joms atsiradus, staigiai pašalinkite.

– Laistyti ir tręšti reikėtų sanpaulijas, katilėlius ir raktažoles.

– Jei auginate fuksijas, klivijas, agapantus, jas reikėtų laikyti vėsioje, bet šviesioje erdvėje. Tinkama vieta ir netoliese balkono durų – kuo vėsiau, tuo geriau. Užtenka palaistyti vieną kartą per mėnesį. 

– Nepamirškite, jog gėles reikia laistyti nusistovėjusiu vandeniu.

– Besirūpinantiems meileniais svarbu žinoti, jog šias gėles reikia laikyti tamsioje, vėsioje vietoje. Palaukti, kol išleis žiedpumpurius ir persodinti.

– Kenkėjai niekur nedingsta ir žiemos metu. Kambarines gėles ypač mėgsta skydamariai. Kaip su tuo kovoti? Smulkiau supjaustykite česnaką, muilą, įpilkite vandens (3:1:1 santykiu). Tuomet paruošta mase patepkite vietas, kuriose siaučia kenkėjai. Praėjus parai, nuplaukite. Šį procesą kartokite: 3-4 kartus kas 7-10 dienų.

– Kai vėdinate patalpas, kambarines gėles geriau pernešti į kitą kambarį, nes skersvėjai ir staigūs temperatūrų pokyčiai gali turėti neatitaisomų padarinių. Nusistovėjus vidutinei kambario temperatūrai, augalus parneškite atgal.

– Svarbu palaikyti tinkamą kambario temperatūrą. Juk kalijos, azalijos gali žydėti ir iki 12 laipsnių temperatūroje, subtropiniams augalams reikėtų sušildyti kambarį iki 16 laipsnių, tropiniams augalams nepamaišys ir 20 laipsnių šiluma.

Stebėkite langus – jei jie apšąla (kas būdinga seniems langams), apšals ir gėlės. Tuomet galite apdengti langus plėvele ar užuolaidomis.

– Žiemos pabaigoje galite pradėti ruoštis persodinimui – ruošti žemę, vazonus, įvertinti gėlių būklę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis