Tai veikia: kaip pražydinti orchidėją?

Orchidėjos atgyvenusios? Remiantis 2024 metų interjero detalių tendencijomis – tikrai ne, nes jų rūšių yra daugybė, o kiekvienas žiedas yra lyg meno šedevras. Tik ką daryti, jei sveika orchidėja nežydi? Keli veiksmingi ekspertų patarimai.

Orchidėja falenopsis – viena iš populiariausių orchidėjų rūšių Lietuvoje. Įprastai perkame jas žydinčias, bet ateina akimirka, kai žiedai nubyra. Žinoma, norime, kad jos ir toliau puoštų namus, tik pasitaiko, kad žiedų nesulaukiame. Jei ir jūs turite orchidėją, kuri nežydi, pravers keli paprasti metodai.


Orchidėjoms reikia atvėsimo periodo


Orchidėja falenopsis žydi tris mėnesius. Įprastai ji žydi du – tris kartus per metus. Pertraukos tarp žydėjimų gali trukti kelis mėnesius.


Orchidėjos yra kilusios iš tropinių ir subtropinių regionų, kur nakties temperatūra gali nukristi gana žemai. Kad orchidėjos pradėtų žydėti, joms reikia atvėsimo periodo. Žiemą, kai temperatūra natūraliai nukrenta, yra puikus metas orchidėjoms pradėti žydėti.


Kaip greičiau pražydinti orchidėją?


Net 390 tūkst. orchidėjų mylėtojų burianti „Facebook“ grupėje „Orchids Tips and Tricks“ neseniai nuvilnijo plati diskusija su daugybe patarimų ir rekomendacijų, kaip pražydinti orchidėjas. Daug kas iš komentatorių skundėsi, kad orchidėjos nežydi labai ilgai, nors augalas sveikas ir augina lapus. Bene pagrindinis patarimas iš kitų orchidėjų augintojų – „kuo greičiau sukurkite temperatūrų svyravimus".


Kambarinių augalų ekspertai „rePotme“ taip pat rašo, kad naktimis temperatūra orchidėjos augimo vietoje turi nukristi ir tada ji pradės savo žydėjimo ciklą. Rekomenduojama nakčiai pastatyti vazonėlį vėsioje vietoje (iki 15 laipsnių).


Jei palaikysiu orchidėją penkias dienas tamsoje, ar ji pražys?


Temperatūros ir šviesos pokyčiai yra natūralūs tame klimate, kur klesti ir žydi orchidėjos. Kai orchidėja laikoma tamsoje, jos žiedpumpuriai pradeda formuotis. Taigi, laikymas tamsoje yra svarbus žydėjimo ciklo etapas. Be to, laikymas tamsoje gali padėti orchidėjai sutaupyti energijos. Kai orchidėja yra apšviesta, ji naudoja energiją fotosintezės procesui. Tačiau kai orchidėja yra laikoma tamsoje, ji gali skirti daugiau energijos žiedpumpurių formavimui. Todėl laikymas tamsoje gali būti veiksmingas būdas paskatinti orchidėjų žydėjimą.


Tačiau svarbu žinoti, kiek laiko ją tamsoje laikyti. Penkios dienos nebus pakankama, kad orchidėja pradėtų žydėti. Orchidėjoms reikia maždaug keturių savaičių, kad pradėtų lysti žiedstiebis ir pasirodytų pumpurai. Jei augalas bus laikomas tamsoje tik penkias dienas, jis nežydės dar ilgiau. Dar svarbu žinoti, kad šis metodas tinka tik sveikoms, pilnai subrendusioms orchidėjoms.


Baltais žiedais žydinti orchidėja falenopsis
Baltais žiedais žydinti orchidėja falenopsis
Unsplash


Dar keli orchidėjų priežiūros patarimai


  • Reikėtų sumažinti azoto kiekį trąšose, o fosforo turi būti daug, juk būtent jis skatina augimą. Galite įsigyti trašų būtent skirtų pražydinimui, su daugiau fosforo.
  • Nepamirškite drėkinti oro aplink augalą.
  • Jei orchidėja stovi šildomoje patalpoje, ją reikia perkelti į vėsesnę vietą, pavyzdžiui, prie lango.
  • Orchidėjai taip pat reikia daug šviesos. Jei orchidėja stovi tamsioje vietoje, ją reikia perkelti į šviesesnę vietą. Jei tai neįmanoma, galite pabandyti naudoti auginimo lempas.
  • Vietoje laistymo, patartina įdėti į vazoną porą kubelių ledo. Tai sumažins temperatūrą aplink augalą ir neleis išdžiūti.
  • Jei pastebėsite, kad dar nepražydusiai orchidėjai auga šaknys ar lapai, vadinasi, jai – atitinkamas vystymosi laikotarpis. Kol jis nesibaigs, orchidėja nepražys, tad kantrybės.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis