Kaip pirkti ir tinkamai laikyti rožių sodinukus

Vis sunkiau susiorientuoti tarp daugybės rožių rūšių, o vėliau tinkamai jas išauginti. Retas sodininkas galėtų pasigirti, kad patį pirmą kartą jam pavyko užauginti gražų, vešlų rožių krūmą. Kartais praeina ne vieneri metai, kol užauginamas gražus rožynas.

Taigi iš pradžių nuspręskite, kokių rožių pirksite – kokio dydžio, kokios spalvos, kokio žydėjimo laiko.

Dar vienas ne mažiau svarbus veiksnys – kiek laiko galėsite skirti rožių priežiūrai. Jei vėlyvą rudenį neturite laiko važinėti į sodybą ir palaipsniui uždenginėti jas žiemai, o netikėtai prasidėjus atlydžiui vėdinti, kad rožės nežūtų, būtina rinktis labiau šalčiui atsparias rūšis, kurių nereikia uždengti žiemai.

Toliau – rožių sodinimas. Čia irgi yra savų paslapčių. Kokios rožės išaugs, nemažai priklauso nuo rožių sodinukų, kuriuos reikia ne šiaip mokėti išsirinkti, bet ir žinoti, kaip teisingai juos laikyti.

Perkame sodinukus

Sodinukus geriausia pirkti specializuotoje parduotuvėje arba daigyne. Būtent šiose vietose galima gauti išsamios informacijos apie rožių rūšis ir sodinukus.

Patyrę sodininkai pataria įsigyti jaunuolyną iki trejų metų. Laiku ir sumaniai pasodintas toks jaunuolynas išaugs į gražias rožes.

Trejų metų sodiniai turi tris ūglius apie 30 cm ilgio ir išsprogusius žalius pumpurus. Prieš pirkdami sodinius gerai apžiūrėkite kotus.

Šaknys

Šaknys turi būti be pažeidimų. Kartais labai ilgas šaknis apsuka aplink šakniastiebį arba atsargiai sulenkia perpus.

Prieš sodindami šaknis būtinai ištiesinkite. Jei šaknys trumpai nukapotos, nesitikėkite, kad iš jų išaugs didžiulis rožių krūmas, tokių sodinukų nepirkite.

Jei ant šaknų pastebėjote mažas baltas šakneles – tai labai geras ženklas, tai reiškia, kad sodinukas aktyviai traukia iš žemės reikalingas medžiagas ir puikiai prigis.

Ideali šaknų spalva – tamsiai ruda arba šviesiai ruda (šviesiai ruda būna labai retai). Šviesiai rudos spalvos šaknys būna „Indica“ rūšies rožių. Bet šios rūšies rožės mėgsta šilumą, tad šaltį jos sunkiai pakels. O jei gruntas įšals 10 – 15 cm, rožės gali žūti.

Jei yra galimybė, šaknį galima įpjauti – iš sveikos ir stiprios šaknies pasirodo šviesios sultys.
Jei šaknys bent kiek papuvusios, sodinys neišaugs.

Ūgliai

Stiprių, jaunų ūglių paviršius stangrus, lygus, žalios spalvos, vėsus.
Jeigu jie sausi, pasiraukšlėję, sodinukas silpnas, tokio nepirkite. Neimkite ir tokio, kurio pumpurai ant ūglių jau pradėję augti.

Labai atidžiai apžiūrėkite ūglių pagrindą. Apžiūrėkite ir šaknies kaklelį. Jis turi būti sausas, švarus, nesisluoksniuoti. Gero šaknies kaklelio diametras turi būti apie 8 – 10 mm.
Tvirti, stiprūs sodinukai turi 2 stiebus (jei yra vidutinės kategorijos) ir 3 ūglius (aukščiausios kategorijos požymis).

Stiebo ilgis turi būti ne daugiau 25 cm, o ant jų turi būti žalių pumpurų. Neturi būti dėmių, įbrėžimų.

Lapeliai

Jei pastebėjote bent vieną dėmelę, kurios spalva skiriasi nuo lapelio, nepirkite sodinuko.
Dėmės, patamsėjimai ant lapelių – požymis, kad augalas serga.

Nesimato šaknų

Jei nesimato šaknų, apžiūrėkite pakuotę (jos juk neleis atidaryti). Jeigu pakuotė pernelyg drėgna, gali būti, kad šaknys papuvusios.

Jei sodinukas pasodintas į durpes, lengvai kilstelėkite augalą aukštyn – turėtumėte pajusti pasipriešinimą.

Jei rožių šaknys lengvai išsitraukia, ima byrėti žemė, tai rodo, kad augalą neseniai pasodino į žemę o tai jam ne į naudą.

Labai geras požymis – iš įtrūkusių pakuotės vietų kyšantys daigai. O jeigu kyšos ne daigai o šaknys – prastai, nes traukdami šaknis iš pakuotės galite pažeisti šaknų sistemą.

Rožių sodinukus, kurių šaknys būna pakuotėje, dažnai padengia žalio vaško sluoksniu (apie 2 mm storio), kad augalai neišsausėtų. Augalo būklę patikrinsite atsargiai nukrapštę gabalėlį vaško. Jei žievė atrodo šviežia, gaivi, o šakelė žalios spalvos – krūmas geras.

Daigelius su atviromis šaknimis geriausia pirkti sodinimo periodu. Ilgiau laikant jų šaknys gali perdžiūti.

Sodinukai su supakuotomis šaknimis – patikimesnis variantas, nes tada rožių šaknys apsaugotos.

Kaip saugoti mūsų turtą

Rožių sodinukus pradeda pardavinėti jau vasarį, kovą, o sodinti rožes reikia pavasario pabaigoje – vasaros pradžioje.

Kiekvienam sodininkui kyla klausimas, kaip išsaugoti sodinukus sveikus. Labai svarbu tinkamai juos laikyti.

Patyrę sodininkai pataria nepirkti sodinukų anksčiau nei likus dviem mėnesiams iki sodinimo. Du mėnesiai – optimalus laikas, kurį gali išbūti sodinukai.

Įsigytus sodinukus reikia paruošti. Jeigu rožių šaknys atviros, atidžiai jas apžiūrėkite, pakenktas apkarpykite, per ilgas patrumpinkite. Visus pažeidimus reikia patepti specialiomis priemonėmis.

Kaip ir kur laikyti sodinukus

Šaldytuve
Kad rožių sodinukai geriau išsilaikytų, reikia laikyti juos šviežių produktų skyriuje (ten daugiau drėgmės ir tinkama temperatūra nuo –1 iki +1 laipsnio Celsijaus).

Jei temperatūra bus aukštesnė, pradės augti pumpurai, o tai nepageidautina. Sodinuką atsargiai apsukite polietileno plėvele (ji apsaugos nuo išdžiūvimo). Žemes ant šaknų prieš dėdami į šaldytuvą sudrėkinkite. Žemes ant šaknų reikia reguliariai drėkinti, o kad drėgmė ilgiau laikytųsi, įstatykite šaknis į polietileno maišelį. Taip pat reikia elgtis ir su rožių sodinukais rūsyje. Na o tokiu būdu rožės gali išbūti 1 – 2 mėnesius.

Balkone
Prireiks nemažai laiko ir pastangų, užtai sodinukus ne tik išlaikysite, bet ir sustiprinsite prieš sodinimą.

Reikės didelio, aukšto vazono. Ant dugno užberkite keramzito, paskui berkite žemių ir įdėkite sodinuką. Iki sodinimo rožės sodinuką reikia laikyti šviesioje vietoje, iki 15 laipsnių šilumos. Reguliariai laistykite sodinuką.

Kai kas vietoj vazono naudoja 5 l talpos plastikinius butelius, bet specialistai nepataria to daryti, nes šaknys nespės išaugti per visą žemės plotelį. Sodinant žemės gali nubyrėti, o tai negerai šaknims.

Idealus variantas – 2 l vazonai ar aukšti indai, likę nuo ankstesnių sodinukų.
Taip laikant sodinukas per pora mėnesių žymiai paaugs.

Kaip sodinti į vazoną

Šaknis ištiesinkite, galiukus apkirpkite, o papuvusias atšakas visai nupjaukite. Ūglių galiukus atnaujinkite iki gyvo audinio.

Pamerkite rožių sodinukus į vandenį ir palaikykite jame mažiausiai parą. Paskui apiplaukite sodinukus „Previcur“ tirpalu (25 ml 10 l vandens). Sodindami šaknies kaklelį palikite kiek aukščiau žemės. Taip laikomus sodinukus galėsite sodinti į dirvą birželį.

Negalima iš karto persodinti sodinuko, reikia jį paruošti. Nuo balandžio vis atidarykite balkono langus, o paskui laikykite juos atidarytus visą laiką. Vienintelis šio metodo trūkumas – gali įsiveisti voratinklinių erkių. Kad nuo jų apsisaugotumėte, kasdien apipurkškite sodinukus vandeniu, o prieš sodindami į dirvą apipurkškite specialia priemone.

Jei sodinukai yra induose, galima statyti juos į balkoną su visais indais. Prieš tai pastatykite juos į indą su vandeniu, paskui leiskite vandeniui nubėgti. Stebėkite, kad šaknys nebūtų per drėgnos.
Jei patalpoje tamsoka, šilta, sodinukai gali sparčiai išaugti. Tada atsiradus 2 – 3 lapeliams, sodinuką reikia apkarpyti.

Sode

Pasitaikius pirmai progai, išneškite jaunas rožes į sodą (jei jau nutirpo sniegas, o žemė dar neįšilo). Iškaskite duobutę, įstatykite sodinuką ir apiberkite sausu gruntu. Iš viršaus pridenkite augalą, kad jis įprastų prie lauko, gautų drėgmės. Kai tik ateis laikas sodinti, nukaskite žemes ir pasodinkite sodinuką į nuolatinę vietą.

Sniege

Patyrę sodininkai laiko šį būdą veiksmingiausiu ir patikimiausiu. Sniege galima laikyti visų rožių rūšių sodinukus. Tik jei pridygę ūglių, ilgus nulaužykite. Sklype išrinkite tamsiausią plotą, kuriame ilgiausiai nenutirpsta sniegas. Tiesa, toje vietoje pavasarį neturi užsistovėti vanduo.

Iškaskite duobutę ir įstatykite į ją dėžę su rožėmis. Iš viršaus uždenkite ir užberkite sniegu. Šios sąlygos – idealios rožių sodinukams, nes dėžutėje visada bus apie 0.

Sniegą sklype nukaskite, kad žemė pradžiūtų ir įšiltų. Anksti pasodintas rožes iš pradžių reikia pridengti.

Patyrusių sodininkų patarimai

-Ar galima laikyti sodinukus ant palangės?
Jokiu būdu. Esant 10 – 15 laipsnių šilumos, rožės labai greitai išleidžia ūglius. Sodinukams reikia daug drėgmės ir šaltų naktų. Ant palangės tokių sąlygų nebus. Jei ūgliai pradės greitai augti, šaknų sistema su jais nespės, todėl augalas žus.

-Kaip laikyti rožių sodinukus su atviromis šaknimis?
Optimali temperatūra – nuo –4 (jei pumpurai neprasprogę) iki +2.

-Kaip išsaugoti jau prabudusius augalus?
Jei rožių sodinukai jau prabudo ir ėmė leisti pumpurus ar net šakeles, neišsigąskite. Yra daug būdų, kaip išsaugoti prabudusius augalus. Pirmiausia užtikrinkite sodinukams vertikalią padėtį.

Jeigu rožės gulės, ūgliai augs aukštyn, o kai pasodinsite rožes sode, ūgliai atsidurs nenatūralioje padėtyje, taigi šakelės išaugs kreivos.

Didžiausius ūglius geriausia nupjauti (jei sodinukų dar ilgai nesodinsite). Dideli ūgliai ims maistingąsias medžiagas iš šaknų, todėl rožės gali žūti. Jei ūgliai nedideli, geriausia juos laikyti šaldytuve arba vazone, kurį reikia laikyti žemoje temperatūroje.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis