Kaip namuose panaudoti paprastąjį putiną

Po rudens šalnų šis, dekoratyvus krūmas, parausta. Jis yra atsparus šalčiams, dujoms ir kadangi, putinų vis dar galite rasti ir mūsų turgeliuose, pasigilinkime kaip juos galima panaudoti.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija.

Auginimas

Putinai mėgsta glėjiškus, dumblingus priemolius, ypač su pratekančiu vandeniu. Gausiai dera gerai apšviestoje vietoje, nors auga ir paunksnėje. Dauginama krūmų dalijimu, įsišaknijant ūgliams ir sėklomis.

Vaistams vartojama putinų žievė ir putinų vaisiai. Žievė ruošiama anksti pavasarį (balandžio mėnesiais); vaisiai-rudenį (rugpjūčio pabaigoje-rugsėjo pradžioje). Žievė lupama anksti pavasarį, kai lengvai atsiskiria nuo medienos. Lupama juostelėmis, be medienos likučių. Džiovinama atvirame ore arba džiovykloje 45-45°C temperatūroje. Išdžiūvusios žievės juostelės turi būti 10-20 cm ilgio, 1,5 mm storio, iš išorės - rusvai pilkos, iš vidinės pusės - gelsvos spalvos; silpno kvapo ir kartoko skonio.

Žaliava pakuojama į maišus arba ryšulius ir laikoma sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje. Tinka vartoti 4 metus. Vaisiai (šviesiai arba tamsiai raudoni) renkami visiškai subrendę, nepažeisti, sausi.

Džiovinami tamsioje, gerai vėdinamoje patalpoje arba džiovykloje 50-60°C temperatūroje. Išdžiūvę vaisiai turi būti susiraukšlėję, apvalūs, silpno specifinio kvapo, karčiai rūgštūs. Išdžiūvę vaisiai pakuojami į maišus, laikomi sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje ant lentynų. Tinka vartoti 1 metus. Žievėje kaupiasi glikozidas viburninas, saponinai, dervos, organinės rūgštys, karotinas (iki 21mg%), askorbininė rūgštis, raugai; vaisiuose - polisacharidai, pektinai, valerijonų, skruzdžių, acto, oksalo, kavos rūgštys; askorbo rūgštis (iki 70 mg%), karotinoidai, flavonoidai, raugai (iki 3%), mineralines medžiagos; sėklose - riebalinis aliejus.

Vartojimas medicinoje

Putinų žievės preparatai didina gimdos raumenų tonusą, vartojami ginekologijoje kraujavimams stabdyti. Putinų žievė vartojama kaip raminamasis, karščiavimą mažinantis, antimikrobinis vaistas; žievės nuoviru skalaujama burna esant gleivinės uždegimui. Vaisiai vartojami kaip vitamininė žaliava; vaisių raugai veikia sutraukiančiai, organinės rūgštys didina skrandžio sulčių rūgštingumą, o karčiosios - stimuliuoja virškinimo organų sekreciją. Be to, skatina šlapimo išsiskyrimą. Jos mažina cukraus kiekį kraujyje, todėl tinka diebetikams. Vaisiai įeina į vitamininių arbatų sudėtį, nes yra daug vitamino C. Putinų šaknų žievė vartojama homeopatijoje.

Liaudies medicinoje

Putino žiedų ir vaisių bei liepos žiedų antpilas geriamas nuo kosulio ir užkimimo. Nuoviru skalaujama burna sergant gleivinės uždegimu, juo gydomi išbėrimai ir diatezė. Putino uogų dedama į vitaminingas arbatas, kurios tonizuoja organizmą, stiprina širdį, skatina šlapimo išsiskyrimą. Jos geriamos nuo skrandžio opaligės. Uogų nuoviras su medumi tinka nuo viršutinių kvėpavimo takų, kepenų ligų, plaučių uždegimo, geltos. Praskiestomis sultimis, kaip dezinfekuojamąja priemone, plaunamos pūlinės žaizdos. Šviežiomis sultimis valoma veido oda, gydomi spuogai.

Sergant nervų sistemos ligomis
❖ 3 šaukštus džiovintų paprastojo putino uogų užpilti 2 stiklinėmis (400 ml) verdančio vandens, valandą palaukti, perkošti ir gerti po 1/2 stiklinės (100 ml) 4 kartus per dieną.

Sergant gastritu, kai sumažėjęs rūgštingumas
❖ Imti 2 šaukštus putino uogų, jas sutrinti, užpilti 2 stiklinėmis (400 ml) verdančio vandens. Palaikyti 4 val., kad pritrauktų, nukošti ir gerti po 100 ml 3-4 kartus per dieną.

Sergant gerklės ligomis
❖ 2 šaukštus paprastojo putino uogų užpilti stikline (200 ml) verdančio vandens. 2 val. šiltai palaikyti, perkošti ir gerti šiltą po 1/2 stiklinės (100 ml) 2 kartus per dieną su medumi.

Nuo kepenų ligų
❖ Sutrinti su cukrumi paprastojo putino uogas ir atskiesti vandeniu (šaukštas uogų ir stiklinė virinto vandens). Gerti po 1/3 stiklinės 3 kartus per dieną.

Sergant bronchitu
❖ 3 šaukštus paprastojo putino uogų sutrinti, sumaišyti su 3 šaukštais medaus ir užpilti litru vandens. Pavirti 10min, nukošti ir gerti po 1/2 stiklinės (100ml) keletą kartų per dieną šiltą.

Maistui
Putino vaisiai- vitaminingas dietinis produktas, maisto papildas. Iš jų verdamas kisielius, spaudžiamos sultys; gaminamas marmeladas, vynas, likeriai, antpilai. Vaisiai rūgštoki, valgomi troškinti ir vartojami kulinarijoje.

Putino vaisių sultys
❖ Putinų vaisiai skinami po pirmųjų šalnų, pašalinami vaiskočiai, nuplaunama šaltu vandeniu. Emaliuotame inde vaisius užpilti vandeniu, kad juos apsemtų, kaitinti ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Išspaustas sultis palikti nusistoti 2-3 val. Po to į jas įberti cukraus (1l/125g), pašildyti, kol ištirps. Sultis perkošti, užvirti, supilstyti į sterilius stiklainius ar butelius, uždaryti dangteliais, ataušinti.

Putino uogų drebučiai
❖ Gaminama iš natūralių, nuskaidrintų sulčių. Sultis supilti į emaliuotą indą, įdėti cukraus (200g/1l sulčių), šildyti nuolat maišant, kol jis ištirps, nukošti per marlę ir virti 40-50 min. Paruoštus drebučius išpilstyti į karšius stiklainius, hermetiškai uždaryti ir ataušinti.

Putino uogų ir varškės įdaras pyragams
❖ Putino uogas maišyti su varške, cukrumi ir kiaušinio tryniu, kol pasidarys vienalytė masė.

Putino uogų sirupas
Produktai: 1 l putino sulčių, 2 kg cukraus, 10g citrinos rūgšties.
❖ Į putino sultis įdėti cukraus, pakaitinti, kol ištirps, nuimti putas, įdėti citrinos rūgšties ir vėl pakaitinti 5 min. Perkošti per marlę ir išpilstyti į butelius, kuriuos užkimšus laikyti šaltoje vieloje.

Kitos panaudojimo sritys
-Paprastojo putino krūmus galima aptikti Lietuvos miškuose, upių slėniuose. Putinas dekoratyvus visus metus: pavasarį krūmai pasidengia baltų žiedų skėčiais, rudenį jie būna nusagstyti sultingų, ryškiai raudonų, blizgančių uogų kekėmis.

- Neretai sodinamas apsauginiuose ir gyvenviečių želdiniuose, parkuose, prie sodybų, kapinėse. Augalas dekoratyvus.

- Medingas - iš 1ha putinų sąžalyno bitės surenka apie 15kg nektaro.

- Vertingas trakinis krūmas.

Sekite visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis