Kaip išsaugoti burokėlių derlių be nuostolių

Užauginti gerą šakniavaisių derlių smagu, garbinga ir malonu. Bet saulė, oras ir vanduo, kurie padėjo mus pasiekti gerų rezultatų vasarą, žiemą gali pergalę paversti visišku pralaimėjimu. Todėl labai svarbu apsiginkluoti žiniomis, kurios padės be klaidų ir nuostolių išsaugoti visus darže išaugintus burokėlius.

Laikymui tinkamos veislės


Ilgam laikymui tinka toli gražu ne visos veislės. Kad nesuklystumėte, prieš sėdami pasidomėkite laikymo sąlygomis. Nes kad ir kokie sveiki ir gražūs būtų šakniavaisiai, jei jie neskirti ilgam laikymui, jie ir neišsilaikys per žiemą. Tad jūsų lauks tik nusivylimas, radus supuvusias daržoves. Ypač rekomenduojama rinktis vietoje išvestas veisles, nes jos dažniausiai yra tinkamiausios auginti ir laikyti mūsų sąlygomis.


Kaip paruošti burokėlius laikymui per žiemą


Neretai daržovių augintojai kenkia patys sau, neteisingai apdorodami ką tik iškastą derlių. Pakanka neatsargiai ištraukti šakniagumbį iš žemės, užlipti ant jo su batais, valant pažeisti peiliu – ir viskas, infekavimo procesas pradėtas, gresia ligos, puvėsis ir pusės derliaus kaip nebūta. Todėl tam, kad burokėliai džiugintų iki kitos vasaros, reikia turėti omenyje kelis paprastus, bet svarbius dalykus.


Kaip iškasti burokėlius


Atrodytų, kas gali būti paprasčiau – patraukei už lapų, ir ištraukei burokėlį iš žemės. Bet tokiu būdu šakniavaisio odelę gali pažeisti sausa žemė ir akmenukai, ir tai gerokai sutrumpins derliaus gyvavimo laiką. Jei nenorite, kad taip nutiktų, reikia kastuvu arba šakėmis kiek pakasti šakniagumbius, šiek tiek pakeliant juos su dirvožemiu. Ir tada jau lengvai bei atsargiai truktelėti juos už lapų ir išrinkti rankomis.


Burokėlių derliui nuimti labiausiai tinka graži, sausa ir saulėta rudens diena – tokiu oru maloniau dirbti, be to, surinktas derlius geriau išsilaikys. Įdėmiai sekite orų prognozę – burokėlių derlių būtina nuimti iki šalnų, nes net esant nedideliam minusui, iš žemės išsikišusi šakniavaisio dalis pašals ir tokia daržovė jau nebus tinkama laikymui.


Burokėlių džiovinimas


Prieš sunešant į saugojimo vietą, šakniavaisiai turi apdžiūti. Jei burokėlių derlius nuimamas sausu šiltu oru, apdžiūti šakniavaisiai gali tiesiog lysvėje. Užteks juos ten palikti dvi–keturias valandas. O jei burokėlius lauke paliksite ilgiau, jie praras drėgmę ir ims vysti.


Jei burokėlius tenka rauti iš šlapios žemės, ir ypač jei lyja, džiovinti juos jau reikia patalpoje, pageidautina – gerai vėdinamoje, subėrus juos vienu sluoksniu. Patalpoje šakniavaisiai džiovinami daug ilgiau – nuo 2–3 dienų iki net savaitės.


Pradinis apdorojimas


Jis atliekamas iškart po to, kai burokėliai iškasami ir apdžiūna gryname ore. Patariama laikytis tokių taisyklių ir tokios veiksmų sekos:


Reikia kiek pavalyti šakniavaisius, kad neliktų žemių (molio, purvo). Tačiau jokiu būdu negalima daužyti šakniavaisių vieno į kitą arba krapštyti grumstų peiliu, skiedra, kitais daiktais. Bet koks, net ir labai mažas odelės pažeidimas – vartai į infekciją, o ji tikrai nepraleis progos ir būtinai įsiskverbs į sveiką šakniavaisį. Ko jau ko, o kenksmingų mikroorganizmų dirvoje užtenka.


Nupjaukite lapus, bet ne visus, iki pat šakniavaisio, o palikdami kokį 1 cm. Paplitusi klaida – rankomis nulaužti (išsukti) lapus. Taip daryti nerekomenduojama.


Nupjaukite šonines šakneles, tik stenkitės nepažeisti paties šakniavaisio. Pagrindinę šaknį leidžiama nupjauti nedaug, tik kelis centimetrus, paliekant 5–7 cm. O jei ji nėra labai ilga ir išsišakojusi, geriau išsaugoti visą – taip bus mažesnė užkrato tikimybė. Šakniavaisių neplaukite!


Šakniavaisių rūšiavimas


Iš esmės tai net ne rūšiavimas, o profilaktinė apžiūra, kai išrenkami ligoti, pažeisti, papuvę šakniavaisiai, paliekant tik sveikus, stiprius, nepažeistus ir nelabai didelius. Dideli šakniavaisiai rupiapluoščiai, blogai išsilaiko, juos reikia ilgai virti. Geriausiai išsilaiko 10–12 cm skersmens burokėliai.


Apžiūros metu galima baigti valyti purvo likučius (geriausia rankomis, apsimovus medžiagines pirštines).

Bet turėkite omeny: burokėlių nereikia nuvalyti pedantiškai švariai, nes plonas prilipusių žemių sluoksnis net padeda jiems geriau išsilaikyti. Tereikia nuvalyti žemių grumstus, kurie gali pažeisti kitus šakniavaisius, o puresni gumulai patys nubyrės.


Burokėlių laikymas


Nuvalytus, pradžiuvusius ir perrinktus šakniavaisius galima nešti į vietą, kur jie bus laikomi per žiemą. Tai, kokį būdą pasirinksite, kokioje taroje laikysite, kokį laikymo režimą užtikrinsite, priklauso tik nuo jūsų sąlygų. Pateiksime įvairius būdus ir variantus, iš kurių galėsite išsirinkti tą, kuris jums tinka labiausiai.


Burokėlių laikymo būdai


Burokėlių laikymui naudojami tradiciniai, šimtmečių patikrinti būdai. Ne patalpoje: tranšėjose ir duobėse.

Patalpoje: lauko rūsyje, rūsyje po namu, po grindimis, tamsiajame kambariuke, balkone arba šaldytuve.

Kaip ir kokioje taroje laikyti burokėlius – šeimininko pasirinkimas, o rinktis tikrai yra iš ko. Taip pat burokėlius galima laikyti kaupuose (apkastose daržovių krūvose). Atidarytus – dėžėse ir krepšiuose, sukrautus į piramides lentynose ar stelažuose, uždarytus –dėžėse su smėliu, ant bulvių – dėžėse ar maišuose.


Burokėlių laikymo sąlygos


Geriausia burokėlius laikyti, žinoma, lauko rūsyje ar rūsyje po namu, kur:

tamsu,

temperatūra nuo 0ºС iki +2ºС,

drėgmės lygis 90-92%,

yra natūrali oro cirkuliacija,

nėra užšalimo tikimybės.


Ypač svarbu tokias laikymo sąlygas užtikrinti pirmus 1–2 mėnesius, nes jei temperatūra sieks +4ºС, burokėliams pradės augti lapai, o tai gerokai sutrumpins jų laikymo laiką. Siekiant palaikyti natūralų oro cirkuliavimą, šakniavaisius reikia laikyti ne žemiau nei 15 cm nuo grindų.


Naudingi sodininkų patarimai


Mechaninių pažeidimų neturintys ir ligomis neužkrėsti burokėliai gerai išsilaiko tiesiog supilti į kaupą. Bet kad išsilaikytų dar geriau, sodininkai taiko daugybę gudrybių, kurios labai pagerina šakniavaisių kokybę ilgai juos laikant.

Burokėliai gerai išsilaiko su bulvėmis. Tokiu atveju šakniavaisiai sudedami ant bulvių vienu sluoksniu. Bulvės atiduoda atliekamą drėgmę burokėliams, kuriems jos kaip tik ir reikia.


Puikus būdas laikyti burokėlius – smėlyje. Bet smėlį būtina dezinfekuoti – pakaitinti saulėje arba orkaitėje (kai kurie sodininkai pataria prieš kaitinimą smėlį perplauti). Dedant į dėžes, burokėliai perpilami smėliu taip, kad nesiliestų vienas su kitu, o viršutinis smėlio sluoksnis turi būti ne plonesnis nei 2 cm.


Burokėlius galima perpilti ir valgomąja druska. Dabar šis būdas turi vis daugiau pasekėjų. Netgi patariama apdoroti burokėlius stipriu druskos tirpalu ir gerai išdžiovinti, vis dėlto dauguma sodininkų pasisako už sausąjį metodą.

Taip pat galima „papudruoti“ burokėlius sausais pelenais. Prieš tai pelenus reikia persijoti. Nemažai duomenų ir apie tai, kad gerų rezultatų pasiekiama perdengiant burokėlius paparčio lapais.


Taip pat šakniavaisius nuo ligų patikimai saugo kreidos milteliai – prieš sudedant į dėžes, burokėlius reikia juose apvolioti.


Burokėlius galima laikyti durpėse, pjuvenose arba drožlėse. Burokėliai gerai laikosi plastikiniuose maišuose, kurių talpa 35–40 kg. Maišų užrišti nereikia, kad į juos laisvai patektų oras. Jei burokėlių daug, dėžėse ar kitose talpose jų sluoksnius galima perdengti plastiku.


Laikant burokėlius pabiroje krūvoje, ant grindų geriausia įrengti medines groteles oro cirkuliacijai, o kaupo sienelėse palikti plyšius.


Smulkius šakniavaisius geriau laikyti atskirai nuo stambių.


Kaip laikyti burokėlius bute


Jei sodas toli už miesto, o rūsio neturite, šakniavaisius sėkmingai galima laikyti ir bute. Žinoma, tokiomis sąlygomis neverta tikėtis, kad visi jie sulaks pavasario, bet 3–4 mėnesius jie tikrai išsilaikys.


Jei jūsų balkonas įstiklintas, o temperatūra jame nesiekia minuso, burokėliai ten gerai išsilaikys iki pat pavasario. Sudėkite juos į dėžę su smėliu ir dėl viso pikto parsiruoškite jiems užklotą.


O jei vis dėlto egzistuoja užšalimo rizika, galima balkone įrengti rūsio prototipą, iš vidaus putplasčiu apšiltinus reikiamo dydžio dėžę, ir dėžės viduje šildymui įrengus mažo galingumo lemputę.


Burokėlius galima laikyti sandėliuke dėžėje su smėliu. Svarbiausia žiūrėti, kad smėlis išliktų sausas.


Galima burokėlius laikyti ir kambaryje, tamsioje vietoje (po lova, spinta), toliau nuo radiatoriaus ir šildymo prietaisų. Burokėliai, laikomi neaukštose dėžėse, perpilti smėliu, pjuvenomis ar pamirkyti molio tirpale ir išdžiovinti, gali išsilaikyti 4 mėnesius, o tai yra ne taip ir mažai.


Burokėliai gerai išsilaiko ir šaldytuve pergamentiniame popieriuje ar maistinėje folijoje (reikia suvynioti atskirai kiekvieną burokėlį). Taip jie išsilaikys iki 3 mėnesių – nenuvys ir išsaugos visas skonio savybes.


Reziumuojant, galima pasakyti, kad jei viską darysite tinkamai, jūsų derlius išsilaikys 7–8 mėnesius, tai yra, praktiškai iki naujo derliaus.


Ir visą žiemą ant jūsų stalo puikuosis skanūs ir naudingi patiekalai iš burokėlių – barščiai ir sriubos, mišrainės ir silkė su burokėliais, burokėlių ikrai ir gaivinanti burokėlių gira. O mes labai tikimės, kad jums padės mūsų patarimai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis