Kaip išauginti citrinmedį iš sėklos

Išauginti citrinmedį iš sėklos stebėtinai paprasta – tereikia tik šiltos, saulėtos palangės. Gauti sėklų turbūt sunkiausia užduotis visame procese. Sėklų galima įsigyti internetu iš specialių tiekėjų arba, jei tereikia kelių, surinkite ir išsaugokite parduotuvėje pirktų citrinų sėklas.

Perpjaukite vaisių, išimkite sėklas, nuplaukite jas. Sėklas, išimtas iš pirktinių citrinų, visada reikia nuplauti, nes jose paprastai būna cheminių medžiagų, neleidžiančių sėkloms sudygti.

Nuplautas sėklas suberkite į stiklinę su vandeniu. Visas sėklas, kurios iškyla į paviršių, išmeskite, nes jos nebus gyvybingos. Tačiau turėkite omenyje, kad išplaukti gali ir mažesnės sėklos, kurių paviršiuje susidaręs oro burbulas. Jei surinkote įvairaus dydžio sėklų, per mažas išmeskite, nes jos neturės pakankamai energijos atsargų, reikalingų sėkmingam dygimui. Surinkę sėklas, išdžiovinkite jas ir laikykite popieriniame voke iki sėjimo.

Citrinų, kaip ir visų kitų citrusinių vaisių sėklos turi natūralų neveiklumo laikotarpį, tad pradėti daiginti jas reikia esant šaltai temperatūrai. Laimei, citrusiniai vaisiai prieš transportavimą būna atšaldomi, o jei ne, neveiklumo laikotarpį sėkloms galima imituoti kelioms savaitėms jas įdėjus į daržovių skyrių šaldytuve. Įvyniokite sėklas į popierinį rankšluostį, tada įdėkite į plastikinį maišelį arba sterilią plastikinę maisto dėžutę, ir įdėkite į šaldytuvą.

Citrinos sėklą, nepraėjusią šaltojo etapo, sudaiginti įmanoma, bet daiginimas paprastai būna lėtesnis ir ne visada sėkmingas.

Sėklas iš šaldytuvo galima išimti apytikriai po trijų savaičių, nors jos gali gulėti šaldytuve ir mėnesį ar daugiau. Porai valandų pamerkite sėklas į vandenį, po to jau galite sodinti į 5– 7 cm skersmens vazonėlius, 1 sėklą į vieną vazoną. Žemė turi būti kokybiška, geriausia drenažinis gruntas su kompostu. Pasodinę palaistykite.

Sėklas daiginkite 16 laipsnių temperatūroje, gerai tinka ir šilta saulėta vieta, tokia kaip virtuvės palangė. Periodiškai laistykite, kad kompostas neperdžiūtų, tačiau jis neturi būti persunktas vandeniu.

Sėklos sudygti turėtų per 4–6 savaites, bet nesijaudinkite, jei neišdygs kiek ilgiau, nes citrinų sėklos gana lėtos – daigai gali pasirodyti ir po kelių mėnesių.

Pasirodę daigeliai vazonėliuose gali likti dar kokius 3–6 mėn., priklausomai nuo to, kaip auga, bet kai jie užauga iki kokių 10–12 cm, juos galima persodinti į didesnius vazonus su sodinimo mišiniu. Jei neprognozuojami šalčiai, jaunus citrinų daigus galima dviem trim savaitėm išnešti į lauką, kad užsigrūdintų.

Auginimo laikotarpiu daigus reikia reguliariai laistyti ir kartą per savaitę tręšti vandenyje ištirpintomis trąšomis. Citrinmedžių lapai neretai pagelsta nuo chlorozės, tačiau šią problemą galima išspręsti pamaitinus augalą įvairiais papildais.

Apskabykite sodinuką, priklausomai nuo to, ar norite suformuoti pilnavertį krūmą, prie sienos augantį krūmą ar standartinį augalą, arba galite nieko nedaryti, tada augalas įgaus natūralią formą.

Pirmąją žiemą jauną sodinuką laikykite kambaryje, o vėliau, priklausomai nuo oro, jį galima palikti ir lauke.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis