Kaip dauginti pelargoniją auginiais

Kai saulė vis dažniau išlenda pro debesis ir vis labiau šildo, ateina laikas dauginti įvairius augalus, kad jie spėtų išleisti šaknis ir galima būtų juos sodinti ir laukti žiedų. Pasidalinsime vienos populiariausių kiemo, terasų ir balkonų gėlių dauginimo ypatybėmis. Nepamirškite, kad pelargonijos ne tik vizualiai gražios gėlės, tačiau jų priežiūra nesudėtinga, o vasarą jos dar pasitarnaus ir kaip uodų bei kitų vabzdžių atbaidytojos.

Pelargoniją galima dauginti dviem būdais – pamerkus nupjautą auginį (šakelę) į vandenį arba įkišus į drėgną smėlio ir durpių substratą. Abu variantai vienodai veiksmingi.


Dauginimas žemėje


Jei nusprendėte auginį kišti į žemę, nupjaukite jį po pat lapu ir palikite bent dieną, kad nupjovimo vieta kiek apdžiūtų. Kitą dieną nuskinkite nuo šakelės lapelius – palikite tik jaunus lapelius pačiame viršuje. Auginio neįkaskite labai giliai.


Į žemę įkištą auginį reikia laikyti šviesioje šiltoje vietoje (nuo +20 iki +22 °C temperatūroje), užklojus orui pralaidžia, bet šviesai – ne plastikine plėvele, tokiu būdu sukuriant šiltnamio efektą. Tik reikėtų nepamiršti plėvelę reguliariai nukelti ir nuvalyti vidinėje jos pusėje susikaupusį kondensatą, o šakelę pravėdinti.


Dauginimas vandenyje


Jei nusprendėte merkti auginį į vandenį, palikti apdžiūti nebūtina, galite pamerkti iškart, kai tik nuskinsite. Vandenį keiskite kasdien, kad jis nepradėtų gesti.


Pelargonijos
Pelargonijos
Unsplash


Priklausomai nuo pelargonijos veislės ir porūšio, šakelė šaknis išleidžia per dvi-keturias savaites. Kai pastebėsite, kad šakelė išleido naujus lapus – tai ženklas, kad augalas išleido šaknis ir jį galima persodinti į vazoną.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis