Kaip dauginti hortenzijas

Ankstyvas pavasaris – tinkamiausias metas persodinti ir atlankomis dauginti hortenzijas. Yra mažiausiai 5 būdai, kaip dauginti hortenzijas: sėklomis, dauginimas auginiais, atlankomis, ūgliais, krūmo dalijimas. Pasidalinsime vertingais patarimais, kaip visais išvardintais būdais išmokti dauginti nuostabiai žydinčias hortenzijas.

Dauginimas sėklomis


Hortenzijų sėklų nereikia niekaip ruošti, jas galima iš karto sėti į dėžutes. Jas uždenkite stiklu ar polietileno plėvele. Nepamirškite, kad žemė turi būti drėgna. Daigeliai pasirodys po 20 dienų. Paskui juos dvejus metus auginame ir tik trečiais metais juos galima sodinti į nuolatinę vietą sode. Tuo metu daigai turi būti 30–40 cm aukščio. Sėklomis gerai daiginti tik gamtines hortenzijas, nes išvestos rūšys taip daiginamos netenka dekoratyviųjų ypatybių.


Shutterstock nuotr.


Dauginimas ūgliais


Geriausias ir populiariausias būdas – dauginti ūgliais. Jais geriausia dauginti, kai pasirodo pumpurai – maždaug liepos viduryje. Žalias ūglis – lapuota stiebo dalis su vienu ar keliais pumpurais. Ūglius patartina nupjauti tik nuo jaunų augalų. Geriausiai šaknis išleidžia ūgliai, nupjauti nuo šoninių šakelių, išaugusių ant pernai metų šakelių apatinėje lapijos dalyje.


Labai svarbu išsaugoti ūglių drėgmę, nes nuo to priklauso, kaip jie augs. Todėl ūgliai nupjaunami anksti ryte – tuo metu visi augalų audiniai būna prikaupę drėgmės. Nupjautus ūglius iš karto merkiame į vandenį, pastatome šešėlyje. Tada nupjauname viršūnę su pumpuru. Likusią žalią dalį daliname į kelias dalis su 2 – 3 lapeliais. Po to apatinius lapelius nupjaustome. Tada statome ūglis į kokį nors šaknų augimą stimuliuojantį tirpalą taip, kad jis neapsemtų lapelių. Tirpalą gaminame griežtai pagal instrukciją ant pakuotės, jame laikome ūglius apie 2 val. tamsioje vietoje. Tirpalą galima pasigaminti taip: 1 stiklinėje vandens ištirpinkite 1 šaukštelį medaus. Medus skatina ūglio galo, iš kurio išaugs šaknys, sustorėjimą.


Tada sodiname ūglius į drėgną durpių ir smėlio mišinį (2 : 1). Jei oras karštas, ūglius du kartus per dieną apipurkškite vandeniu. Įprastai po 25 – 30 dienų ūgliai išleidžia šaknis, išauga ir naujų lapelių. Rudenėjant ūglius geriau pridengti, kad jie nenušaltų. Žiemai juos irgi reikia pridengti – apiberti lapais, tada padaryti nedidelį karkasą ir užkloti stora medžiaga.


Pavasarį ūglius sodiname į lysves. Na, o į nuolatinę vietą jie sodinami, kai pakankamai paauga.


Shutterstock nuotr.


Dauginimas atlankomis


Tai geriausia daryti anksti pavasarį, nepasirodžius pumpurams. Iš pradžių supurename žemę aplink krūmą, paskui ją išlyginame. Padarome 1,5 – 2 cm gylio vageles, į jas nulenkiame po vieną šakelę iš apatinės krūmo dalies. Kad šakelės neatsitiestų, jas reikia prismeigti ir užberti žeme.


Vasaros pabaigoje ant kiekvienos šakelės turi susiformuoti po kelis ūglius. Kai jie bus 15–20 cm aukščio, juos reikia apkaupti kas 7 – 10 dienų. Taip darome, kol krūmelis bus 20–25 cm aukščio.


Spalį atkasame užlenktas šakeles, atskirame ūglius. Jų aukštis turėtų būti apie 50 cm. Sodinius apkasame, pavasarį sodiname į lysves. Po metų juos bus galima sodinti į nuolatinę vietą.


Shutterstock nuotr.


Dauginimas atžalomis


Šiam būdui reikia dėmesio ir atsargumo. Rudenį nukasame viršutinį dirvos sluoksnį, labai atsargiai, kad nepakenktume šaknims, atskiriame atžalas. Atskirtus ūglius sodiname į lysvę, paliekame augti vieneriems ar dvejiems metams.


Persodiname ir dalijame krūmą


Hortenzijos dauginamos ir jas persodinant. Hortenzijas geriausia persodinti anksti pavasarį. Krūmą reikia iš pradžių gausiai palieti, paskui iškasti, kruopščiai nuplauti šaknis. Tada krūmas dalinamas į kelias dalis, o tos dalys iš karto sodinamos į pastovią vietą, apkarpius šaknų ir ūglių galus.



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis