Ką reikia žinoti, kad kaktusai pradžiugintų žiedais

Ko gero nerasime nei vieno namo palangės, ant kurios nors kartą neaugo kaktusas. Juos nuo seno augino mūsų seneliai, tėvai, auginame ir mes, nes paskutiniu metu tai sparčiai populiarėjantys, reikalaujantys nedaug priežiūros ir stebinantys savo įvairove augalai. Jie itin žavūs dėl savo paslaptingo ir prieštaringo būdo. Iš pirmo žvilgsnio jie atrodo nepatrauklūs, kartais net atgrąsūs dygliuoti pikčiurnos, kol neišskleidžia nepaprasto trapumo ir švelnumo neapsakomo grožio žiedų.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Asmeninio archyvo nuotr.

Kaktusai yra išraiškingi sukulentiniai augalai, priklausantys kaktusinių (Cactaceae) šeimai, pasižyminčiai didele genčių bei rūšių įvairove. Du tos pačios genties ar net rūšies atstovai gali atrodyti skirtingai. 

Asmeninio archyvo nuotr.

Dažnai parsinešus naują augalą į namus kyla klausimas, kaip teisingai jį prižiūrėti, kad jis augtų sveikas ir pradžiugintų žiedais. Pirmiausia reikėtų apžiūrėti, ar jis nėra pažeistas puvinio, ar ant jo nėra kenkėjų, ir kurį laiką jį stebėti. 

Asmeninio archyvo nuotr.

Po kelių dienų, kai augalas adaptuojasi prie naujos aplinkos, jį reikėtų persodinti į specialiai šiems augalams pritaikytą žemių mišinį.

Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.

Po persodinimo iš karto nelieti, kad užgytų visos šaknų žaizdelės, atsiradusios šios procedūros metu. Liejimą galima keisti drėkinimu, nebijoti dulksna padengti visą augalą. Jam tai tik į naudą, nes nuplaunamos susikaupusios dulkės, o drėgmė gaunama per viršutinį epidermio sluoksnį. Ką tik persodintą kaktusą taip pat reikėtų pasaugoti ir nuo tiesioginių saulės spindulių. 

Asmeninio archyvo nuotr.

Labai svarbus aspektas – kaktusų žiemojimas. Derėtų nepamiršti, kad šie sukulentai poilsio periodu turi būti laikomi sausai vėsioje, bet šviesioje vietoje. Nuo šių sąlygų priklauso kaktuso žydėjimo intensyvumas pavasarį, nes žiemos miego metu augalas brandina žiedus. Ramybės periodas prasideda apie spalio mėnesį, baigiasi apie kovą, ir būtent tuo laiku pasirodo pirmieji pumpurai. Šiuo laikotarpiu augalus reikėtų saugoti nuo kaitrios pavasarinės saulės, nes ji gali augalus nenudeginti. Kuomet viršūnėje išryškėja pirmieji augimo požymiai, galima po truputį pratinti kaktusus prie intensyvios saulės ir gausesnio liejimo. Rekomenduojama rytais juos papurkšti, o laistyti vakare, kad vis stiprėjanti šiluma nespėtų išgarinti drėgmės iš vazonėlių. 

Asmeninio archyvo nuotr.

Vasaros pabaigoje liejimą po truputį reikėtų retinti, vandens kiekį mažinti, kad augalas pradėtų ruoštis žiemos poilsiui. Palaipsniui kaktusas nustos augti ir pradės „svajoti“ apie pavasarinį žydėjimą.

Asmeninio archyvo nuotr.

Viena iš jauniausių,didžiausių ir populiariausių kaktusų šeimos gentis yra Mamiliarija (Mammillaria) gentis. Jai priklauso daugiau nei 400 rūšių augalų.

Asmeninio archyvo nuotr.

Mamiliarijų paplitimo sritis labai didelė, jos auga Meksikos,Vidurio ir Pietų Amerikos regionuose. Rūšių įvairovė ir augimo srities dydis diktuoja gana skirtingas mamiliarijų auginimo sąlygas. Nepaisant to, daugelis rūšių nėra reiklios, todėl tinka ir pradedantiesiems augintojams.

Asmeninio archyvo nuotr.

Liaudiškas pavadinimas „karpuotas“ rodo,kad visi Mammillaria genties katusai turi karpų pavidalo išaugas ant kūno. Jie būna cilindro ar rutulio formų,kuo įvairiausiai dygliuoti. Dygliai būna skirtingo ilgio ir spalvos-lenkti arba kabliukai,panašūs į šerelius ar net pūkus. Augalo pagrindas pasidengęs pūkais arba plaukeliais,iš kurių viršutinėje stiebo dalyje išauga įvairių spalvų žiedai, išsidėstę vainiku aplink viršūnę ir ilgai žydi. Nužydėjus čia pat subrandinamos ir sėkladėžės.

Asmeninio archyvo nuotr.

Dažniausiai leidžia daug atžalų,greitai sudarydami vešlų kupstą,arba augdami vis aukštesni šie kaktusai pradeda svirti žemyn, kol jų stiebas visiškai atsigula ant žemės.Vieni užauga iki 50 cm,o kiti vos siekia porą centimetrų.

Asmeninio archyvo nuotr.

Šių kaktusų dauginimas taip pat nesudėtingas. Auginančios šoninius auginius rūšys lengviausiai dauginamos auginiais atskirtais nuo pagrindinio kamieno. Šviežiai nulaužta kaktuso šakelė keletą dienų padžiovinama ir sodinama tiesiai į gruntą. Žemės paviršius nuolat saikingai drėkinamas, kol pasirodo pirmosios šaknelės. Rūšys, neauginančios auginių, dauginamos sėklomis.

Asmeninio archyvo nuotr.

Išsamiau apie kaktusus ir kitus augalus augintojai konsultuos Parodoje „Žali horizontai“ metu.

Parodos data: 2014 m. rugsėjo 26–28 d.
Parodos vieta: Raudondvario dvaro menų inkubatorius, Pilies takas 1, Raudondvaris, Kauno r.
Į parodą galite atvykti ir visuomeniniu transportu: autobusu Nr. 48 (Kauno pilis–Raudondvaris) ir priemiestiniais autobusais iš Kauno autobusų stoties Nr. 153, 154, 161, 167, 170. Išlipti stotelėje „Raudondvaris“ prie prekybos centro ir eiti tiesiai Instituto gatve iki Raudondvario dvaro.

Asmeninio archyvo nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis