Ką daryti, kad kaktusai sėkmingai peržiemotų

Dygliuoti augalai nėra nedėkingi storaodžiai, iš kurių atlygio už rūpestį neverta tikėtis. Tinkamai peržiemoję kaktusai kitais metais pasipuoš įspūdingais žiedais.

Džiaukitės tuo, ką turite


Kad žiemą gerai pasirūpintumėte kaktusu, reikia žinoti, iš kur jis kilęs. Didžioji dalis kaktusų ir sukulentų (šilokai, litopai, avortijos) atkeliavę iš paatogrąžių, kur žiemos yra vėsios. Todėl ir namuose jiems reikia peržiemoti šaltai: oro temperatūra turi būti +5 – 10º C laipsnių. Tai turi didžiulę prasmę – šiuo metu augalai ilsisi ir tyliai krauna žiedpumpurius. Deja, mes ne visuomet galime sudaryti jiems tinkamas sąlygas: juk tokia temperatūra yra tik negyvenamosiose patalpose.


Mažiukus kaktusus įmanoma įkurdinti šaldytuve. Jei nerandate kitos vėsios vietos, statykite kaktusus prie pat lango stiklo, tačiau augalas prie jo neturi liestis. O ką daryti su didžiaisiais, kurie ten netelpa? Teks į viską žvelgti paprasčiau. Kaktusams žavesio suteikia ne tik žiedai, ir be jų šie dygliuoti ar pūkuoti augalai atrodo įspūdingai. Kita vertus, jei visus kaktusus besibaigiant rudeniui iškraustysite į rūsį, nebus kam puošti namus visą ilgą žiemą. Taigi neverta labai nusiminti, jei neturite kaktusams tinkamos idealios vietos poilsiui.


Laistyti ar nelaistyti?


Jei kaktusas žiemoja ten, kur oro temperatūra tesiekia +5 – 7º C laipsnius, visi augalo fiziologiniai procesai apmiršta. Todėl ir šviesa jam tokiame šaltyje nebūtina, laistyti jo taip pat visiškai nereikia.


Tačiau jei nustosite kaktusą laistyti, bet kambaryje bus šilta, jis vis tiek garins drėgmę, nors jos nebegaus. Tuomet pavasario sulauks tik susiraukšlėjęs dygliuotas kamuoliukas.


Mažas augalėlis tokių sąlygų neištvers ir žus. Todėl maždaug porą kartų per mėnesį jį būtina palaistyti. Būtų apdairu, pavyzdžiui, darbo kalendoriuje pasižymėti dieną, kada tai darėte. Visai nelaistyti galima tik didelio, pusės ar metro aukščio šiltai žiemojančio kaktuso – jis drėgmės atsargų turi prisikaupęs pats. Tačiau ir jį stebėkite, ar nepradėjo raukšlėtis – jei taip atsitiko, pagirdykite. Pastatykite jį šiltesnėje vietoje, palaistykite drungnu vandeniu ir palaikykite ten, kol žemė pradžius. Beje, virtuvėje augantys kaktusai (o ir kiti sukulentai) drėgmės gauna iš oro, tad lieti juos reikia mažiau.


Kitokie poreikiai


Kitaip nei dykumų augalai žiemoja miško kaktusai. Jiems reikia drėgnesnio oro, išsklaidytos šviesos ir neprivalomas griežtas ramybės periodas. Tad miško kaktusams visai nebūtinas vėsus oras. Kai kurie šių kaktusų žiemą netgi žydi. Tik po to ateina jų poilsio metas, ir tuomet juos reikia mažiau laistyti (bet tai neturi būti „bado dieta“).

Kitų sukulentų žiemojimas irgi priklauso nuo to, iš kur augalas kilęs. Dykumų (kurios yra atogrąžose) gyventojus tamsiuoju metų laiku laistyti reikia saikingai, geriau per mažai nei per daug, bet svarbiausia, pasirūpinti, kad jie gautų kuo daugiau šviesos – ši, o ne miegas lemia jų žydėjimą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis