Ką daryti, kad amarilis žydėtų per Kalėdas?

Speiguotą žiemą amarilio žiedai prieš Kalėdas papuoš kiekvienus namus - stambūs, spalvingi ir egzotiški. Šis nelepus augalas – puikus pasirinkimas viduržiemį pasiilgusiems gyvų žiedų.

Amarilio žiedai stambūs ir tvirti – jie išauga net iki 10 cm skersmens. Ant stiebelio žiedai auga grupėmis – dažniausiai po 4, tačiau gerai prižiūrimas augalas gali žydėti ir gausiau. Amariliai pražysta įvairiomis spalvomis – raudonais, baltais, rožiniais, persikų spalvos, oranžiniais žiedais. Žydėjimo trukmė priklauso nuo patalpos temperatūros ir apšvietimo – karštis ir tiesioginiai saulės spinduliai ją ženkliai sutrumpina. Auginamas palankiomis sąlygomis amarilis gali žydėti net iki 7 savaičių!


Amarilis dauginamas sėklomis arba svogūnėliais. Sėklas sudaiginti gan sunku, todėl paprasčiau pražydinti svogūnėlius. Ramybės metu juos laikyti reikia sausoje ir vėsioje vietoje. Kai norite, kad augalas žydėtų, svogūnėlį pasodinkite ir išneškite į šiltesnę ir šviesesnę vietą, reguliariai ir negausiai laistykite. Sodindami augalą atidžiai saugokite šaknis – jų nevalia pažeisti. Į žemę įkiškite tik 2/3 amarilio svogūnėlio. Kasmet svogūnėlio persodinti nereikia – tą galite daryti kas 2-3 metus. Kiekvienais metais, kai augalo nepersodinsite, nedidelę dalį vazonėlyje esančios žemės pakeiskite nauja.


Kaip ir visos kambarinės gėlės, amarilis reikalauja priežiūros. Nors tai nėra lepus augalas, tačiau atminkite, jog jis negali pakęsti šalčio ir karščio, todėl patalpoje palaikykite optimalią temperatūrą. Amarilis mėgsta šviesą, tačiau vazonėlio tiesioginiuose spinduliuose nestatykite. Jei amarilį auginsite ant palangės, kasdien augalą pasukite, nes jis kryps šviesos link ir stiebelis nebus tiesus.


Amarilis – daugiametis augalas. Jei norite, kad jis vėl žydėtų per Kalėdas, reikia laikytis tam tikro režimo. Kai žiedai nuvys, stiebelio iškart nepjaukite, šiek tiek palaukite, kol jis pagels. Pjauti reikėtų ne prie pat svogūnėlio, o šiek tiek aukščiau – apie 5 cm virš jo. Lapų pašalinti nereikia. Nužydėjusiu augalu rūpinkitės įprastai – negausiai laistykite, laikykite šviesioje vietoje.


Rugsėjo mėnesį amariliui reikalingas poilsio metas – augalo nebelaistykite ir leiskite lapams nudžiūti, o likusį svogūnėlį kartu su vazonėliu vertėtų perkelti į sausą, vėsią ir tamsesnę vietą. Jei norite, kad amarilis žydėtų – ramybės metas jam būtinas. Likus kelioms savaitėms iki Kalėdų, augalą išneškite į šviesią patalpą ir vėl imkite negausiai laistyti – netrukus pasirodys nauji lapai bei žiedai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis