Jei norite, kad falenopsis džiugintų visus metus

Ši gentis – orchidėjų augintojų numylėtinė. Falenopsių auginama labai daug ir įvairių. Gamtoje jų skaičiuojama apie 70 rūšių, o išvestų hibridų – tūkstančiai. Paplitę Pietryčių Azijoje, Filipinuose, Indonezijoje, Šiaurės Rytų Australijoje.

Genties pavadinimas kilęs iš graikų kalbos žodžių phalaina, reiškiančio „drugelis“, a opas – „panašumas“. Išties žiedai primena ant šakelės nutūpusius drugelius.


Falenopsių veislių įvairovė tūkstančius kartų didesnė nei rūšių. Nuo visai mažyčių, vos keliolikos centimetrų aukščio, iki bene metrą siekiančių augalų. Žiedų spalvos – nuo baltos, šviesiai rausvos iki ryškios avietinės ir vyšninės. Naujesnių veislių augalams būdingi įvairūs geltonos atspalviai, susiliejantys geltonos ir raudonos mišiniai, spalvotos gyslos arba taškeliai ant žiedlapių. Žiedai gali būti dideli ir vešlūs arba mažyčiai, vaškuoti ir Peloric tipo, kvapnūs ir pasteliniai. Margai Arlekino tipo grupei priklauso falenopsiai, kurių žiedai išmarginti kontrastingų spalvų taškeliais ar dėmelėmis. Įprastai žiedai būna pasipuošę tamsiomis purpurinėmis ar violetinėmis dėmėmis šviesiame fone, o gali būti ir atvirkščiai – šviesios dėmės ant tamsaus pagrindo. Žiedų spalva ir dydis per visą augalo gyvavimo laiką gali šiek tiek pakisti. Senesnių, šiltose patalpose auginamų orchidėjų žiedai didesni. Prasiskleidę pavasarį šviesioje aplinkoje įgauna sodresnę spalvą.


Geriausių veislių augalai palankiomis sąlygomis gali žydėti daug mėnesių iš eilės, kartais net ilgiau nei metus. Kiekvienas atskiras žiedas išsilaiko bent vieną mėnesį.


Falenopsių žvilgantys lapai būna tamsiai arba šviesiai žalios spalvos (priklauso nuo rūšies), kartais išmarginti sidabriniais taškeliais arba sidabriniais marmuro raštais. Pilkšvos šaknys tvirtos ir mėsingos. Aktyviu augimo laikotarpiu galima pastebėti, kad šaknų galiukai yra ryškiai žali. Sveikos šaknys, laistant arba įstačius į vonelę, dėl jose esančio chlorofilo tampa žaliai išmargintos. Tačiau dažnas falenopsio augintojas skundžiasi sudžiūvusiomis šaknimis. Dažniausiai jos sudžiūsta ne nuo tamsos žiemą, o nuo sauso oro, kieto vandens ir pertręšimo.


Auginimo ypatumai


Falenopsiai laikomi vienomis nereikliausių orchidėjų, tad idealiai tinka pradedančiajam augintojui. Gerai auga šiltuose ir vidutinio šiltumo kambariuose, kai temperatūra ne žemesnė nei 18 °C. Verta prisiminti, kad nemėgsta tiesioginių saulės spindulių, todėl vasarą nestatykime ant pietinio lango. Žydėdamos gali stovėti bet kurioje namų vietoje, o, kai auga, labai tiks rytinė palangė visus metus, kad nors 4–6 val. gautų tiesioginių saulės spindulių.


Falenopsiams reikia labai puraus substrato, kad šaknys gautų pakankamai oro. Šios orchidėjos neturi stiebagumbių, todėl neištveria ilgo sausros periodo. Laistomos kartą ar du per savaitę – nelygu, kokio dydžio gėlė, koks substratas, aplinkos sąlygos. Į labai rupų substratą (beveik vien iš žievių) pasodintas orchidėjas patartina trumpam įstatyti į dubenį su vandeniu, nes iš viršaus užpiltas vanduo nuteka vos sudrėkinęs paviršių. Geriau laistyti ryte arba dieną: lapai iki vakaro suspės nudžiūti. Jei kuriuo nors metu vėsoka ar oras labai drėgnas, laistymą galite atidėti.

Šiltuose kambariuose auginamus falenopsius patariama rytais apipurkšti minkštu vandeniu, tačiau svarbu, kad vandens lašelių neprisikauptų tarp lapų: per naktį likęs vanduo gali sukelti puvimą. Apipurškę minkštu kambario temperatūros vandeniu sudrėkinsite orą ir atgaivinsite augalą – tai ypač patartina šiltose patalpose.


Nepersodintus augalus nuo pavasario iki rudens reikia tręšti orchidėjų trąšomis kas trečią ar ketvirtą laistymą arba dažniau, bet atitinkamai 3–4 kartus sumažinus trąšų dozę. O nuo rudens iki pavasario – ne dažniau kaip kartą per mėnesį (galite visai netręšti). Prieš tręšdami augalą gerai perliekite, kad nepažeistumėte jautrių šaknų galiukų.

Falenopsį galima auginti permatomame plastikiniame vazone – šaknys gaus šviesos ir galės atlikti fotosintezę. Permatomas vazonėlis tinka dar ir todėl, kad pro jo sieneles galima stebėti šaknų būklę. Tačiau falenopsis sėkmingai auga ir nepermatomame plastikiniame vazonėlyje, ir klasikiniame moliniame gėliapuodyje.


Falenopsius persodinti reikia kas 2–3 metus, kai peržydi. Persodinant būtų gerai į substratą nukreipti tas orines šaknis, kurios pasiduoda be didelių pastangų. Jei kuri nors jų lieka styroti vazono paviršiuje, tai – ne bėda. Gyvybingų šaknų nupjauti nereikia, tačiau galite drąsiai pašalinti negyvas.


Dažniausiai daromos klaidos


Po laistymo vazono padėkle neturi likti vandens, o kitą kartą laistyti reikia tik substratui išdžiūvus. Prisiminkite: drėgmės perteklius pavojingesnis nei trumpas išdžiūvimas.


Daugelis mėgėjų, įsigiję falenopsį, susirūpina: šaknelės viršuje net „lipa“ iš vazono... Ar tai – ženklas, kad orchidėją reikia skubiai persodinti? Niekada neskubėkite. Gėlė turi prisitaikyti prie naujų sąlygų namuose. O dar besiskleidžiantiems žiedams reikia daug energijos, todėl šaknų patartina nejudinti. Jei matote, kad augalas su pirktiniu vazonėliu virsta, nelaiko pusiausvyros, įstatykite jį į sunkesnį keraminį įdėklą.


Gan dažnai pasitaikanti klaida – sodinti falenopsį į per didelį vazoną: nejučia gėlę perlaistome, nes šaknys vis tiek sukasi palei vazono perimetrą, o jo viduryje šaknų nėra, ten lėtai išdžiūsta. Taigi – puvinys garantuotas.


Ko dar galbūt nežinojote


Dažnai kyla klausimas dėl falenopsių žiedynkočių: palikti ar nukirpti? Nukirpti reikia tik džiūstančius ir nudžiūvusius žiedynkočius. Jei žiedai nubyrėjo, o kotelis liko žalias ir sveikas – tegul būna. Po kurio laiko jis gali pradėti šakotis, vėl pasirodys žiedai.


Pasibaigus žydėjimo periodui augalui reikia šiek tiek laiko atsigauti, sukaupti jėgų, kad vėl galėtų džiuginti žiedais. Jeigu po kelių mėnesių nepražysta iš naujo, ko gero, jam per šilta ir per tamsu. Tokiu atveju falenopsio žydėjimą galite paskatinti kelias savaites jį palaikę vėsesnėje vietoje ir sausiau.


Kartais augalas išaugina naują žiedynstiebį, tačiau vietoj žiedų ant jo auga kažkas panašaus į mažus augalus. Tai – „vaikučiai“ arba vadinamieji „keikiai“. Jie vietoj žiedų dažniausiai išsivysto tamsiuoju metų laiku, labai šiltoje ir drėgnoje augimo vietoje arba jei hibridas turi iš laukinės rūšies paveldėjęs stiprų „keikių“ auginimo geną. Jei mažas augalas jau turi porą lapelių ir kelių centimetrų ilgio šaknis, galite jį atskirai pasodinti į orchidėjų substratą. Ilgesnį laiką paliktas augti ant motininio augalo pražys arba pats užsiaugins naujų mažų augalų.


Skinti falenopsio žiedynai, pamerkti vazoje, išsilaiko apie kelias savaites, tačiau žiedynus sunku pervežti, ir tai viena iš priežasčių, kodėl pas mus jais retai prekiaujama. Žiedynai ypač gražiai atrodo vazoje, tad tinka ir elegantiškoms vestuvių puokštėms komponuoti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis