Išrinkti gražiausi Lietuvos gėlynai prie daugiabučių

Tris savaites visos Lietuvos gyventojai balsavo ir rinko gražiausius Lietuvos ir didžiųjų šalies miestų daugiabučių kiemų gėlynus. Surinkęs apie 2500 balsų, laimėjo Šiaulių miesto gėlynas  prie Korsako g. 28 namo.

„Paslapties nėra. Reikia šiek tiek kūrybos, kruopštumo ir rezultatai matosi“, – teigė gražiausiu Lietuvoje pripažinto gėlyno savininkė Aldona Burgailienė. Moters gėlynas gražiausiu Lietuvoje išrinktas jau antrus metus iš eilės.

Organizatorių nuotr.

A.Burgailienė gėlyną puoselėja net 13 metų. Jame auga ne tik gėlės, bet ir medžiai bei krūmai – pušelė, bukmedžiai, japoniška vyšnia. Taip gėlynėlis žaliuoja ne tik vasarą, bet ir žiemą.

Moteris pasakoja, kad gėlynu reikia rūpintis lyg mažu vaiku – nuolat. Gavusi savivaldybės leidimą, gėlininkė net įsirengė tiesioginį išėjimą, kuriuo į gėlyną gali patekti tiesiai iš buto. Vienoms gėlėms peržydėjus, moteris skuba jas pakeisti kitomis, taip pat nuolatos ravi ir laisto darželį.

Organizatorių nuotr.

Gražiausiu Vilniuje išrinktas gėlynas žydi prie Taikos g. 26 namo. Jo savininkė Liudmina Dzinkevič pasakoja pastarosiomis dienomis kieme sulaukianti nemažai smalsuolių, kurie pamatę gėlyno nuotraukas internete, specialiai atvyksta juo pasigrožėti. Moteris gėlynu rūpinasi ne viena, bet kartu su kaimynėmis Kristina, Laima, Marija ir Katerina. Gėlininkės kartu puoselėja šį ir šalia – prie Taikos g. 28 namo – įrengtą darželį.

„Smagu, kad susirinkusios galime pasikalbėti, kaip mums sekasi, aptarti gėlynų priežiūros aktualijas ir drauge viename kieme darbuotis“, – kaimynyste džiaugiasi L. Dzikevič.

Šiandien vien gėlyne prie Taikos g. 26 namo skaičiuojama apie 20 skirtingų rūšių augalų.

Organizatorių nuotr.

Gražiausio Kauno darželio savininkė Antanina Godvaišienė pasakoja, kad pradžioje gėlynas buvo labai nedidelis. Vėliau noru pagražinti kiemą užsikrėtė ir kaimynai – vieni atvežė daugiau žemių, padėjo padaryti vazonus, kiti atnaujino suoliuką. Kiekvienais metais sugalvojant vis kažką naujo, įdomesnio, gėlynas plėtėsi. Šiuo metu jo grožiui abejingų nėra.

Organizatorių nuotr.

Birutė Šlepetienė, kurios gėlynas pripažintas gražiausiu Klaipėdoje, savo darželį puoselėja ketverius metus.

„Kai atsikrausčiau į šį namą, pro langą mačiau dilgėles. Tad pirmas darbas, kurį padariau, tai čiupau į rankas kastuvą ir suvarpiau žemę. Šiuo metu gėlyne auga Pluoštinė juka, Vainikinė gaisrena, Rusmenės, Vaistutis pilnaviduris, Šilagėlės, Varpagėlės ir daug kitų. Vien rožių apie vienuolika rūšių!”, – pasakojo B.Šlepetienė.

Norintiems įrengti savo darželį, B.Šlepetienė pataria klausyti savo širdies. „Svarbu pradėti viską nuo mažų žingsnelių. Pradžioje užtenka nedidelio gėlyno. Svarbu ir bendrauti tarpusavyje, keistis informacija“, – sako B.Šlepetienė.

Gražiausias Lietuvos gėlynas
Korsako g. 28, Šiauliai. Savininkė Aldona Burgailienė.

Gražiausias Vilniaus gėlynas
Taikos g. 26., savininkė Liudmila Dzinkevič.

Gražiausias Kauno gėlynas
Rasytės g. 26, savininkė Antanina Godvaišienė.

Gražiausias Klaipėdos gėlynas
Žalgirio g. 5, savininkė Birutė Šlepetienė

Gražiausias Šiaulių miesto gėlynas
Korsako g. 37, savininkė Jurgita Dikšienė.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis