Gracingasis ir lengvai auginamas anturis

Kiekvienas sodininkas patvirtins, kad kiekvieniems namams galima rasti tinkamą kambarinį augalą ir papuošti interjerą gamtos elementais.

Anturis (lot. Anthurium) yra vienas iš puošniausių žiemos sezono augalų, kurio grožis ir elegancija nepalieka abejingų. Būtent todėl šie augalai yra gana populiarūs, juolab, kad jų priežiūra nereikalauja nei daug laiko, nei daug pastangų.

Anturio žiedynas šiek tiek primena kaliją. Anturis priklauso ajerinių šeimai, jo lapai tamsiai žali, ant ilgo koto. Žiedai maži; žiedynas burbuolės pavidalo, panašus į kalijų, gaubia pažiedlapis, kuris priklausomai nuo rūšies būna įvairaus dydžio, formos ir spalvos (dažniausiai raudonas, bet būna ir kitų spalvų, pvz., rožinis), atrodo it vaškinis. Žiedo burbuolė gali siekti 10-20 cm ilgį.

Fotolia nuotr.

Namuose dažniausiai auginamas Šercerio anturis (lot. Anthurium scherzerianum). Šiam augalui labiausia tinka priemolis arba sunkus molingas dirvožemis. Kadangi anturis yra tropikų augalas, jam patinka didesnis oro drėgnumas, bet jis nemėgsta tiesioginių saulės spindulių. Jei patalpoje oras sausas, galima vandeniu purkšti augalo lapus, bet ne žiedus.

Anturiai gerai auga dirvožemyje, kuris yra maišytas iš universalaus kambariniams augalams skirto substrato ir orchidėjoms skirto substrato. Reikėtų stengtis kasdien neperlaistyti žemės, o retkarčiais leisti jai visiškai išdžiūti. O dar geriau, jei augalas gers vandenį per lapus – apipurkškite juos vandeniu. Negalima perlaistyti šaknų, nes jei vanduo užsistovės, į šaknis įsimes puvėsis. Taip pat reikėtų saugoti anturį nuo skersvėjo.

Shutterstock nuotr.

Tuo atveju, jei augalas nustojo žydėti, jį reikia kurį laiką palikti vėsesnėje vietoje. Optimaliausia temperatūra anturiui yra +20 o C, bet neilgą laiką jis gali ištverti ir +16 o C. Kartą metuose rekomenduojama anturį palaikyti vėsesnėje vietoje – po tokio priverstinio ramybės laikotarpio jis gausiau žydės.

Anturiams nereikia daug šviesos, net tamsiausiais rudens ir žiemos mėnesiais jie gausiai žydi be papildomo apšvietimo, tačiau tam, kad augalas neprarastų šios savo išskirtinės savybės, jį reikia tręšti bent kartą per dvi savaites. Naudojamos žydintiems kambariniams augalams skirtos trąšos. Nukritusius ar pažeistus žiedus reikėtų iškart pašalinti, nepalikti jų ant šaknų. Taip pat laikas nuo laiko reikėtų nupjauti senus kotus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis