Gėlynas: sezoniniai darbai rugpjūčio mėnesį

Rugpjūtis – geriausias mėnuo daugiamečių augalų dalijimui ir persodinimui. Augalai spės išauginti gerą šaknų sistemą ir sukaupti jėgų prieš šaltąjį sezoną.

Darbų sąrašas rugpjūtį


Tręšimas kompleksinėmis trąšomis ir nešakninėmis trąšomis;

Augalų apsauga nuo kenkėjų;

Gėlyno priežiūros darbai: ravėjimas, nužydėjusių žiedynų pašalinimas;

Profilaktinis rožių apdorojimas nuo miltligės, rūdligės ir kitų ligų;

Laistymas;

Dvimečių augalų sėjimas;

Daugiamečiai: dalijimas, genėjimas ir persodinimas;

Vienmečių augalų sėklų rinkimas ir valymas;

Svogūniniai augalai: sodinimas;

Rožės: tręšimas fosforo ir kalio trąšomis, laistymo mažinimas, formuojančio genėjimo pabaiga;

Lelijos: dalijimas, persodinimas, dauginimas;

Jurginai: šalutinių auglių genėjimas;

Aukštų jurginų, kardelių ir pentinių rūšių parišimas;

Pievelės priežiūra: laistymas, pjovimas, paskutinis tręšimas.


Shutterstock


Jurginai


Jurginus galima rugpjūtį pirkti ir sodinti, nelaukiant rugsėjo. Jeigu pasodinsite juos rugpjūtį, jie suformuos galingesnę šaknų sistemą, tai gerai atsiliepia ir peržiemojimui, ir žydėjimui kitais metais. Sodinti galima tada, kai dirvožemio temperatūra nukrenta iki plius aštuonių ar plius dešimties laipsnių Celsijaus ir laikosi apie dvi savaites.


Nepamirškite žiedpumpurių formavimosi etape jurginų patręšti fosforo ir kalio trąšomis, taip pat aukštas jų rūšis pririšti prie atramų. Visus tręšimo darbus antroje rugpjūčio pusėje reikia baigti, kitaip tai blogai atsilieps gumbų saugojimui žiemą. Siekiant užtikrinti gerą šaknies kaklelio subrendimą, rugpjūčio pabaigoje galima jurginus apkaupti ir nuskainioti nuo stiebo apatinius lapus.


Lelijos


Lelijas, kurios vienoje vietoje augo daugiau kaip penkerius metus, metas persodinti. Du trečdalius stiebo reikia nupjauti ir atsargiai sodo šakėmis iškasti šaknis. Svogūnų šaknis pakirpkite iki dešimties centimetrų, pašalinkite pažeistas vietas. Prieš sodinant į naują vietą, palaikykite svogūnus dvidešimt minučių silpname kalio permanganato tirpale.


Kardeliai


Jeigu norite kokybiškų žiedų, kardelius būtina tręšti vos tik pasirodžius pirmiesiems žiedpumpuriams. Du valgomuosius šaukštus superfosfato ir vieną valgomąjį šaukštą kalio sulfato įpilkite į dešimt litrų vandens. Išeigos norma – kibiras vienam kvadratiniam metrui.


Sužydėję bijūnai
Sužydėję bijūnai
VDU


Bijūnai


Rugpjūčio mėnesį galima dalinti ir persodinti bijūnus: į vasaros pabaigą šių augalų šakniastiebius galima ramiai supjaustyti į dalis ir pasodinti jas į naujas vietas.


Sėklų sėjimas


Dar ne vėlu sėti dvimečių ir daugiamečių augalų sėklas:

mėnesio pradžioje našlaites, saulutes ir lubinus;

antroje dekadoje ežiuoles, pentinius ir sinavadus;

mėnesio pabaigoje erškėtuogių sėklas rožių skiepijimui.


Puokštės rugsėjo pirmajai


Gėlės mokytojams rugsėjo pirmąją seniai tapo gražia tradicija. Nepamirškite iš anksto nuvažiuoti į sodą ir pasinaudoti jo dovanomis. Chrizantemos, astrai, kardeliai, hortenzijos – visos šios gėlės padės apdovanoti mokytoją dėmesiu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis