Gėlininkų patarimai, kad skintos gėlės ilgiau žydėtų

Kiekvienas galės ilgai džiaugtis gražios puokštės žiedais, jei žinos keletą pagrindinių reikalavimų. Labai svarbu laiku nuskinti žiedus, pamerktas gėles saugoti nuo stipraus garavimo ir nuolat keisti vandenį. Išsirinkite vazą, priklausomai nuo puokštės ir gėlių dydžio, kad gėlių stiebai nebūtų prisispaudę vienas prie kito.

Nuo įmerkto koto dalies pašalinami lapai, kad nepradėtų pūti, nes puvimo bakterijos užkemša stiebo indus ir nepraeina vanduo. Geriausia merkti į lietaus, sniego ar vandens telkinio minkštą vandenį arba į apie 12 valandų pastovėjusį vandenį (kad išgaruotų chloras), jokiu būdu nenaudoti tiesiai iš krano. Žoliniai augalai merkiami į vandenį giliai, nes vanduo skverbiasi visu stiebo paviršiumi. Tam, kad prailgintumėte skintų gėlių žydėjimą, patartina naudoti papildomas dezinfekuojančias (kurios neleidžia vandenyje veistis jokioms bakterijoms) ir maisto medžiagas.

Turi būti perkamos neapvytusios, šviežios gėlės. Prieš merkiant atrišamos visos juostelės, jei puokštė buvo surišta, nes trukdo judėti vandeniui. Prieš sutvarkant puokštę aštriu peiliu reikia atnaujinti kotų pjūvius. Apvytusias gėles reikia kelioms valandoms iki pat žiedų pamerkti į vandenį. Dar geriau jas prieš merkiant įvynioti į popierių.

Skintų gėlių negalima laikyti saulėje ir skersvėjyje. Jos ilgiau stovi vėsiame kambaryje ir gryname ore (nors naktį – ne žiemą). Patalpoje, kur daug prirūkyta, kur laikomi nokstantys vaisiai ar dega žvakės, dėl etileno dujų puokštė nuvysta greičiau.

Jurginai

Jurginų kolekcininkės Janinos Čeplinskienės nuomone, žinoma, jog ne visos veislės tinka skynimui, todėl reikia rinktis tokias, kurių žiedai yra ištvermingi transportavimui ir laikymui (tai dažnai nurodoma veislės aprašyme). Žiedų skynimui auginamų jurginų žiedkočiai turi būti ilgi, stiprūs, stangrūs, žiedai nenusvirę. Tokios yra dauguma pomponinių, rutulinių, lelijažiedžių, anemoninių, kai kurių kaktusinių  jurginų veislės (kurių žiedai, tinkamai apdoroti, nenuvysta 7-9 ir daugiau dienų).

Skinti žiedus geriausia anksti ryte arba vėlai vakare. Skinami pilnai išsiskleidę žiedai (nuskinti jurginų butonai nepražįsta). Pjauti reikia aštriu peiliu įstrižai, prie pat žiedkočio pagrindo. Jei reikia labai ilgo koto, pjaunama virš bamblio. Iš karto pašalinami neišsiskleidę butonai ir beveik visi lapai, merkiama į vandenį kuo giliau (geriausia iki pat žiedų) ir ne mažiau kaip dviems valandoms, paliekama vėsioje patalpoje. Yra rekomendacijų nuskintų jurginų kotų galus trumpai palaikyti labai karštame vandenyje: plonesnius kotus plikinant apie 2 sekundes, storesnius – iki 6-8 sekundžių. Garai negali paliesti lapų ir žiedų.

Norint vystančius jurginus atgaivinti, reikia atnaujinti įstrižus pjūvius ir iki žiedų merkti į šiltoką, 30-40 laipsnių, vandenį, apipurkšti žiedus. Drėgnu metu žiedų purkšti nereikėtų, nes žiedai gali tapti dėmėti. Siekiant pratęsti jurginų laikymąsi vazoje, naudojamos įvairios bakterijas naikinančios ir maitinančios medžiagos. Tam naudojamas aspirinas, actas, citrinos rūgštis, chloro turintys balikliai, medžio anglis. Kai kas siūlo jurginus dienai – dviem atgaivinti, įpilant į vandenį amonio salietros, cukraus, gliukozės, spirito su trupučio amoniako. Rašoma, kad efektyvus yra vandens ozonavimas.  Šiuo metu užsienyje yra prekiaujama specialiomis medžiagomis, skirtomis prailginti gėlių žiedų išsilaikymą.

Kardeliai

Pasak kardelių ir saulėgrąžų selekcininko Pauliaus Ciplijausko, kardelių žiedynus geriausia skinti ryte arba vakare (apsiniaukusiu oru ir dieną), kada žalioje masėje mažiausiai krakmolo. Jie skinami, kai pražysta pirmasis žiedas, kiti 3-4 žiedpumpuriai nusispalvina veislei būdinga spalva. Rudenį, kai orai drėgni ir šaltoki, žiedynus geriau skinti vos tik nusispalvina apatiniai žiedpumpuriai. Tada pamerkti į vandenį šiltoje patalpoje pražysta per kelias dienas. Skinant kaire ranka prilaikomas žiedynas, o dešine aštriu peiliu horizontaliai ir įžambiai įpjaunama (įsmeigiama) virš ketvirto penkto lapo. Po to stiebas pasukamas ir atsargiai, nepažeidžiant lapų, išlaužiamas. Nuskintus žiedynus patartina pamerkti į 20-25 laipsnių temperatūros vandenį ir 4 valandas palaikyti vėsioje, gerai vėdinamoje (be skersvėjų), patalpoje, o tik paskui pamerkti į vazą.
Pradėjus vysti žiedams, reikia atnaujinti pjūvį ir pamerkti į šiltoką, 25-30 oC, vandenį. Vazose žiedynai išsilaiko 10-14 dienų ir išsiskleidžia iki paskutinio žiedo. Norint prailginti žydėjimą, patartina naudoti papildomas dezinfekuojančias, praturtintas maisto medžiagomis parduotuvėje įsigytas priemones.

Dekoratyvios saulėgrąžos

Pasak P. Ciplijausko, šios gėlės skinamos pilnai išsiskleidus jų žiedynams. Per anksti nuskintos sunkokai skleidžiasi. Geriausiai skinti ryte, o jeigu yra drėgnas oras, tai ir vakare. Jokiu būdu negalima skinti vėjuotu oru. Nuskynus merkiama inde giliai į 22-25 laipsnių temperatūros vandenį ir laikoma apie 4-8 val. Paskui atnaujinamas pjūvis ir merkiama į vazą su parūgštintu vandeniu citrinos rūgštimi (0,5 arb. šaukštelio/4-5 l vandens). Patalpoje laikyti ramioje vietoje, apsaugotoje nuo skersvėjų. Paruoštas tirpalas keičiamas kas 2-3 dienas ir kiekvieną kartą atnaujinamas įtrižas pjūvis. Taip laikomos nuskintos saulėgrąžos, džiugina apie 5-14 dienų, priklausomai nuo aplinkos temperatūros. Vėsesnėje vietoje išsilaiko ilgiau. Parsinešus pradėjusius vysti žiedus, iš karto reikia merkti į šiltoką, parūgštintą vandenį. Išmėginus įvairius merkimo būdus, geriausiai saulėgrąžoms tinka silpnai parūgštintas vanduo.

Gėlininkas ir floristas Pranciškus Puidokas puokščių kūrimui naudoja įvairias gėles. Jis pastebi, jog specialiai paruošus augalus (atskirai pamerkus, kol išsiskiria nepageidaujamos medžiagos), paskui galima merkti kartu, viename inde.

Gėlės vazoje labiausiai nukenčia nuo bakterijų spartaus vystymosi vandenyje. Įvairios dezinfekcijos priemonės prailgina šį procesą. Labiausiai pasitvirtinusi priemonė, prailginanti skintų gėlių laikymąsi vazoje, yra 2-3 lašai valiklio „Ace“ (vienam litrui vandens) arba specialios parduotuvėje įsigytos medžiagos, kurios gali būti miltelių pavidale, skystis arba tabletės. Naudoti, kaip nurodyta instrukcijoje. Prieš tai teko naudoti įvairias kitas medžiagas: cukrų, aspirino tabletes, aktyvuotą anglį, boro rūgštį, amonio chloridą, streptocidą, kalio permanganatą, spiritą ir kt. Cukrus naudojamas – kaip maitinančioji priemonė. Dezinfekuojančius ir maistinguosius tirpalus (su įvairiais priedais) gėlėms geriausia keisti kas 3–5 dienas, išskalaujant vazą, kurioje jie buvo. Nuskintų gėlių nerekomenduojama merkti į labai šaltą vandenį. Apvytusias gėles pamerkite giliai vandenyje, iki pat žiedų. Arba stiebus įmerkite kelioms sekundėms į verdantį vandenį. Verdantis vanduo išplečia vandens indus ir aktyvuoja gyvybinį procesą. Taip pat norint apvytusias gėles atgaivinti, verta jas suvynioti į popierių ir merkti į šiltą, 40-60 laipsnių, vandenį. Pamerkus laikyti 4-8 val., tame pačiame atvėsusiame vandenyje. Gėlės su trumpais kotukais, pavyzdžiui, rožių, gvadikų, gerberų gali pamerktos išsilaikyti iki 30 dienų.

Rožės

Rožes, kurios greitai skleidžiasi reikia skinti, kai nusispalvina žiedpumpuriai, tačiau dauguma veislių skinama jiems pradėjus skleistis. Nuskynus per daug anksti, kai žiedsostis dar nepakankamai išsivystęs, žiedai gali visiškai neišsiskleisti. Būtina kuo greičiau pamerkti giliai į vandenį. Paskui nuskynus apatinius lapus ir spyglius, merkiama į vazą, 10-15 cm gyliu. Patartina žiedkočius įskelti arba daryti įstrižą pjūvį. Pamerktoms rožėms kiekvieną vakarą patartina patrumpinti kotelius, nes vandenį sugeriantys kanalai užsikemša. Naudojant tirpalus su „Eis“ arba pirktinius specialius mišinius, reikia keisti kas 2-3 dienas. Pradėjus vysti žiedams, reikia suvynioti į popierių, atnaujinti pjūvius ir pamerkti į šiltą, 40 laipsnių temperatūros vandenį. Laikyti kol vanduo atvės, tuomet vėl galima merkti į vazą.

Chrizantemos 

Chrizantemos skinamos visiškai žiedynams išsiskleidus arba kai iki išsiskleidimo dar trūksta 1/4. Tai geriausia daryti anksti rytą arba vakare. Geriausia chrizantemas laužti, o ne pjauti. Jei stiebai nesumedėję ir jų laužti nepavyksta, kirpkite aštriomis žirklėmis arba sekatoriumi, darydami įstrižą pjūvį. Apatinė stiebo dalis turi likti su 3-4 lapais. Taip nenualinsite augalo. Nuskynus reikia apie 5-10 valandų pamerkti giliai į 22-25 laipsnių temperatūros vandenį. Paskui prieš merkiant į vazą, reikia nulaužti apatinius ir aukščiau esančius pažeistus lapus, žiedkočių galus po vandens srove įskelti arba aštriu peiliu nupjauti įstrižai. Vanduo stiebus turi apsemti iki pusės. Apvytusias chrizantemas atgaivinsite atnaujinę stiebų pjūvius ir jų galus trumpam (15-20 min.) pamerkę į karštą, 50-60 laipsnių, vandenį.

Alstremerijos

Skinti reikia žiedyne pražydus pirmiesiems žiedams. Vandenyje pamerktos alstremerijos išsilaiko apie 2-3 savaites, naudojant specialias priemones.

Anturiai

Anturių žiedai skinami ryte tiktai visiškai išsiskleidus papėdlapiui ir praretėjus žiedams apačioje. Žiedkotis turi būti subrendęs, tvirtas. Per anksti nuskinti žiedai minkštu, lanksčiu žiedkočiu greitai nuvysta. Pamerkti žiedai vandenyje išsilaiko 5-7 dienas, tirpaluose – ilgiau.

Ciklamenai

Ciklamenų žiedkočiai ne nupjaunami, o išsukami iš gumbo. Nuskynus reikia nusmailėjusį žiedkočio galą įstrižai nupjauti, o žiedkotį įskelti 2-3 cm. Taip paruošti žiedai vandenyje išsilaiko savaitę ir ilgiau, tirpaluose 10-14 dienų.

Eustomos

Eustomos skinamos, kai žiedyne visiškai pražysta pirmas žiedas, o sekantis žiedpumpuris jau būna nusispalvinęs. Žiedynkočio pjūvį reikia atnaujinti ir pamerkti į vandenį. Nuskinti žiedynai vandenyje išsilaiko 5-7 dienas, o tirpaluose 10-14 dienų.

Frezijos

Frezijos skinamos pusiau išsiskleidus pirmajam apatiniam žiedui. Frezijų žiedynai kambario temperatūros sąlygomis, kasdien keičiant vandenį ir atnaujinant pjūvius, išsilaiko apie 8-10 dienų, tol kol išsiskleidžia visi žiedai. Specialiuose tirpaluose – 10-15 dienų.

Gerberos

Gerberas galima skinti, kai žiedynuose subręsta ne mažiau kaip 3 ratų vamzdiškų žiedų dulkinės. Subrendusios jos būna geltonos spalvos. Nuskinti tokie žiedynai ilgai laikosi vandenyje, nes jų žiedynkočiai būna pakankamai tvirti. Skinant gerberas žiedynkotį reikia ne nupjauti, o iš skrotelės ištraukti pasukant į šoną. Gerberas geriausia skinti ryte, iš karto pamerkti į vandenį 20 cm gyliu ir 6-12 val. laikyti vėsiai, 3-5 laipsnių šilumos patalpoje. Nuskintų gerberų laikymasis priklauso nuo veislės. Būtina nepamiršti, kad, nuskynus gerberas, jų žiedynkočius reikia iš karto 3-4 cm patrumpinti ir išilgai 2 cm įskelti. Kasdien patrumpinant žiedynkočius, gerberos išsilaiko 5-12 dienų. Daug ilgesnį gerberų išsilaikymą sąlygoja specialių tirpalų naudojimas. Joms kenkia skersvėjai ir temperatūros svyravimai. Kad žiedkočiai išsitiesintų, būtina jas pamerkti į indus su specialiai įtaisytais tinklais.  Kad gerberų kotai sutvirtėtų, reikia patrumpinus kotelį pirmąją dieną pamerkti kuo giliau (iki žiedynų).

Gvazdikai

Gvazdikų žiedai skinami iš ryto. Skinama tada, kai išoriniai žiedlapiai būna atsilenkę tiek, kad su taurele sudaro statų kampą. Galima gvazdikus skinti ir tada, kai žiedpumpuriai būna šiek tiek nusispalvinę, tačiau šiuo atveju juos reikia papildomai pražydinti.

Paprastai nuskinti gvazdikų žiedai, priklausomai nuo veislės, išsilaiko 6-7 dienas. Laikymuisi
prailginti jie merkiami į specialius tirpalus. Juose gvazdikai išsilaiko 20-25 dienas. Prieš pamerkiant, nuo žiedkočių reikia pašalinti 2-3 poras lapų, o jų galus, panardinus į vandenį, aštriu peiliu nupjauti.

Kalijos

Kalijų žiedai skinami atsilenkus papėdlapio viršūnei 80 proc. jo ilgio. Skinama atsargiai iš lapo makšties žiedkotį ištraukiant prieš tai jį palenkus į šoną. Nuskinti žiedai pamerkti vandenyje būna dekoratyvūs 8-12 dienų, o tirpaluose – 10-15 dienų.

Lelijos

Skinama, kai kekėje prasiskleidžia 1-2 žiedai. Skinant reikia palikti bent 2/3 stiebo. Nuo stiebo dalies, kuri bus vandenyje, pašalinkite lapus, nes jie greitai pradės pūti. Vienas žiedas žydi 4-7 dienas. Jei kekėje yra 5-25 žiedai, pamerkta puokštė išliks dekoratyvi 10-12 dienų. Iš pamerktų lelijų žiedų gausiai byra žiedadulkės, kurios tepa staltiesę ar drabužius, taip pat dėl jų žiedai gali greičiau nuvysti, todėl reikėtų pašalinti dulkines. Pamerkti žiedai žydės ilgiau, jeigu į vandenį įpilsite dezinfekuojančių medžiagų. Lelijos greičiau nužydi, kai patalpose oras sausas, o temperatūra aukšta.

Bijūnai

Tuščiaviduriai ir pusiau pilnaviduriai skinami pumpurams suminkštėjus ir nusispalvinus veislei būdinga spalva. Pilnavidurius žiedus geriau skinti pumpurams pusiau prasiskleidus, nes kai kurių veislių žiedai, nuskinti anksti, nebeišsiskleidžia. Skintus žiedus reikia skubiai pamerkti į vandenį ir keletą valandų palaikyti vėsioje patalpoje. Vandenyje pamerkti išsilaiko 5-7 dienas, o tirpale – 6-12 dienų.

Leukonijos

Skinama tada, kai visi žiedai žiedyne būna išsiskleidę. Leukonijos neskinamos, o išraunamos su šaknimis ir pamerkiamos į vandenį. Prieš pardavimą ar merkiant į vazą šaknis reikia nupjauti ir įskelti stiebą. Vandenyje išsilaiko iki 3-5 dienų, tirpale – 5-10 dienų.

Meileniai

Skinama pradėjus skleistis pirmajam žiedui žiedyne, paprastai tada, kai du pirmieji besiskleidžiantys žiedai su žiedynstiebiu sudaro 30 laipsnių kampą. Per anksti nuskynus, žiedai blogai skleidžiasi, būna mažesni. Skinant žiedynkočiai nupjaunami taip, kad prie svogūno liktų 5-6 cm ilgio stagarėlis ir laikomi žiedais žemyn. Žiedynkočių galus būtina užrišti storesniu siūlu arba špagatu, kad jie nesuskiltų ir neužsiraitytų. Negalima laikyti vėsiai, 2-5 laipsniai, nes nuo žemos temperatūros gali neišsiskleisti žiedai. Vandenyje išsilaiko 7-10 dienų, tirpale 7-15 dienų.

Orchidėjos

Orchidėjos skinamos tada, kai žiedyne išsiskleidžia visi žiedai. Skinant reikia stengtis nepažeisti lapų. Pastarųjų skinti negalima. Nenuskintos orchidėjos žydi 3-4 mėnesius. Nuskintos išsilaiko apie mėnesį, pamerktos specialiame skiedinyje.

Puansetijos

Skinama visiškai nusispalvinus pažiedlapiams. Skinti reikia sekatoriumi, o nuskynus, nedelsiant pamerkti į 40 laipsnių šilumos vandenį ir jame palaikyti 5-7 min. arba apdeginti, kad išsiskiriančios baltos lipnios sultys neužkimštų vandens indų. Taip paruoštos puansetijos vandenyje išsilaiko 10-12 dienų, tirpale 10-15 dienų.

Strelicijos

Skinama žiedyne išsiskleidus pirmajam žiedui, tada vandenyje išsiskleidžia ir kiti žiedai. Žiedynkotis pjaunamas aštriu peiliu prie lapkočio atsišakojimo. Pjauti su lapu negalima. Nuskynus reikia merkti į 20-22 laipsnių temperatūros vandenį ir jame palaikyti 4 val. Paskui merkti į vazą, atnaujinus įstrižą pjūvį. Vandenyje išsilaiko 7-10 dienų, tiepale 10-15 dienų.

Tulpės

Tulpės skinamos pradėjus nusispalvinti žiedpumpuriams ir pradžioje merkiamos į vandenį, kad išsiskirtų lipnios sultys, o paskui į vazą. Vandenyje išsilaiko 7-10 dienų, tirpale 10-15 dienų.

Narcizai

Narcizus geriausia skinti, kai nusispalvina žiedpumpuriai, nes jie ilgiau žydi pamerkti. Nuskintus žiedus laikyti žiedkočiais aukštyn, tada neišteka ląstelių sultys, todėl jie ne taip greitai vysta. Pradžioje merkiami į vandenį, kad išsiskirtų lipnios sultys, o paskui į vazą. Vandenyje išsilaiko 7-10 dienų, tirpale 10-17 dienų.

Aguonos

Žiedai skinami rytą, tik pradėjus skleistis pumpurams. Aguonos iš nupjauto stiebo išleidžia lipnias sultis, kurios užkemša vandens indus, todėl, atnaujinus pjūvius, žiedkočių galus reikia apdeginti arba kelioms sekundėms įmerkti į verdantį vandenį. Žiedai vandenyje laikosi 3-7 dienas, priklausomai nuo šilumos patalpoje, tirpale 7-10 dienų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis