Gėlės, dėl kurių praeiviai negalės atitraukti akių nuo jūsų gėlyno

Gėlyne visuomet verta pasisodinti daugiamečių augalų, į kuriuos net nejučiomis nukryps žvilgsnis, nes jų dekoratyvi didybė negali likti nepastebėta, be to jie sukuria puikų foną smulkesnėms gėlytėms. Šių įspūdingų gražuolių galima pasidauginti dalijant kerus.

Astibilė


Kaip sodinti? Elegantiškos astilbės (Astilbe) traukia akį ne tik dekoratyviais žiedais, bet ir lapais, rusvą žvilgesį išsaugančiais iki pirmųjų šalnų. Astilbes galima sodinti ir pavieniai, ir grupėmis, jos itin dera su spygliuočiais. Kerų dalijimu jas dauginti paprasta, geriausia tai daryti vėlyvą rudenį. Bet galima ir vasarą, tik tuomet nereikėtų kero itin susmulkinti, palikite jį didesnį, kad geriau prigytų. 



Astibilė
Astibilė
Shutterstock nuotr.



Kaip auginti? Laistykite gausiai, negailėdami vandens. Astilbės geriausiai auga pavėsyje ar pusiau pavėsyje, žemė turi būti drėgna. Tiesa, jei saulės neužtenka, jos mažiau žydi, tačiau vis tiek pasipuošia vešlia lapija. Gėlėms nėra labai svarbu, kokioje žemėje jos auga. Pasodintas vertėtų užberti kompostu ar durpėmis.


Paprastasis arunkas


Kaip sodinti? Paprastasis arunkas (Aruncus dioicus) – įspūdingas augalas, užaugantis iki 2 metrų aukščio, tad dauginti jį nėra lengva. Vis dėlto pabandyti verta: pasodintas šalia tvenkinio jis atrodo labai dekoratyviai. Geriausia dalinti neseną kerą: kuo arunkui daugiau metų, tuo tvirtesnis jo šaknynas ir sunkiau jį išskirstyti. Arunkas greitai auga, todėl skirkite jam pakankamai vietos – ne mažiau nei 1 kv. m žemės. Tuomet gerą dešimtmetį galėsite jo nejudinti, nebent norėsite kerą padalinti draugams.



Paprastasis arunkas
Paprastasis arunkas
Shutterstock nuotr.



Kaip auginti? Arunkui labiausiai patinka drėgna žemė, tačiau ji turi būti derlinga ir puri. Nors ir didelis, augalas nesibaimina stiprių vėjų. Arunką galite sodinti ir saulėtoje vietoje, ir pusiau pavėsyje. Tačiau kuo greičiau išdžiūva žemė, tuo daugiau jį teks laistyti. Žiemoti gėlė gali nepridengta.



Paprastasis arunkas
Paprastasis arunkas
Shutterstock nuotr.



Rodžersija


Kaip sodinti? Vešliais ir tankiais lapais gėlyną puošiančios rodžersijos (Rodgersia) šakniastiebį galima dalinti iki vėlyvo rudens. Jis tvirtas, tad pjaukite aštriu peiliu. Augalui reikia 70 – 100 cm erdvės. Gėlę geriau sodinti užuovėjoje, kad vėjas nedraskytų puošnių lapų. Parinkite tokią vietą, kur gėlė galės augti ne vienerius metus, nes jai įsišaknyti ir suvešėti reikia laiko.



Rodžersija
Rodžersija
Shutterstock nuotr.



Kaip auginti? Rodžersijoms reikia derlingos žemės, tad ją tenka gausia tręšti. Geriausiai auga pusiau paunksmėje, saulėkaitą sunkiai ištveria. Mėgsta, kad žemė būtų drėgna, gali augti šalia vandens, jei tik ten nėra nuolat šlapia. Per sausrą reikėtų ne tik laistyti, bet ir apipurkšti lapus. Prieš žiemą apiberkite sausais lapais, nes gali nušalti, jei pasitaikytų besniegių šalnų. Net ir nužydėję žiedai ilgai išlieka dekoratyvūs, o lapai rudenį įgauna rausvą atspalvį ir puošia gėlyną.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis