Gėlė, be kurios neįsivaizduojamos Kalėdos

Nedaugelis kambarinių gėlių šiuo metu žydi, o viena gražiausia iš tokių – tai PUOŠNIAUSIOJI KARPAŽOLĖ (Poinsettia pulcherrima), kuri dar vadinama puansetija, kalėdų žvaigžde, arba kalėdine gėle. Iš tiesų, ši gėlė pastaraisiais dešimtmečiais taip išpopuliarėjo, kad kartais net pakeičia kalėdinę eglutę. Anksčiau per Kalėdas buvo populiarios raudonžiedės, bet jos jau gerokai atsibodusios, tad šiuo metu labiau madingos baltais, gelsvais, rožiniais, oranžiniais, margais ar net žaliais žiedais pasipuošusios karpažolės.

Šios gražuolės gėlės savaime auga Meksikoje, o po pasaulį paplito XIX a. Savo tėvynėje jos netgi ne gėlės, nes užauga visai nemažos – kaip medeliai ar krūmai, galintys siekti ir keleto metrų aukštį. Tiesa, tos puošniosios karpažolės, kurias matome gėlių parduotuvėse – tai jau selekcininkų sukurtos žemaūgės ir spalvingos veislės. Įdomiausia tai, kad spalvingieji žiedai yra visai ne žiedai, botaniškai jie vadinami pažiedlapiais. Pažiedlapius turi daugelis žiedų, bet įprastai jie būna neryškūs ir pasislėpę po žiedais, bet tik ne pas puošniausiąją karpažolę. Paprastai gamtoje ryškios spalvos būna skirtos apdulkintojams privilioti – vabzdžiams arba paukščiams. Na, o tikrieji šios karpažolės žiedeliai yra geltonos spalvos, smulkūs ir susitelkę stiebo viršuje.

Raudoni žiedai iš tiesų yra visai ne žiedai, o pažiedlapiai, tikrieji žiedai smulkūs ir neišvaizdūs.
Raudoni žiedai iš tiesų yra visai ne žiedai, o pažiedlapiai, tikrieji žiedai smulkūs ir neišvaizdūs.
Asmeninio albumo nuotr.

Natūraliose augavietės puošnioji karpažolė auga šiltose ir drėgnose vietovėse, tad norint sėkmingai ir ilgai ją auginti namuose, reikės tokias sąlygas ir suteikti. O tai nėra lengva, nes dauguma gėlių kambaryje gerai jaučiasi tik tol, kol pradeda šilti radiatoriai. Šildomas oras išsausėja, o daugeliui mūsų žaliųjų bičiulių tas visai patinka. Tad dažnas vaizdelis, kai puošniausios karpažolės lapeliai pradeda skursti, ruduoja, džiūsta ir raitosi jų galiukai, gelsta ir krenta didžioji dalis lapijos. Kartais tokie augalo požymiai praneša ir apie tai, kad jis laikomas per vėsioje patalpoje (karpažolėms nelabai patinka žemesnė nei +18C) ar kad per dažnai laistomas.

Selekcininkai nesnaudžia ir sukuria daug bei neįprastų karpažolių veislių, kaip pvz., ši margalapė.
Selekcininkai nesnaudžia ir sukuria daug bei neįprastų karpažolių veislių, kaip pvz., ši margalapė.
Asmeninio albumo nuotr.

Taip pat augalas nemėgsta skersvėjų, ypač kai pastatomas ant palangės, o langas retkarčiais atidaromas vėdinant kambarį. Nepatinka, ir kai lapai liečiasi prie šalto stiklo. Dažnai žiemą kambariniai augalai nukenčia, kai nuo lango pusės ateina šalto oro masė, o iš kitos pusės juos kaitina radiatorius, tai sukelia jiems šoką, nes jie atsiduria kontrastiniame mikroklimate.
Yra keletas būdų kaip išvengti sauso oro. Galima drėkinti kambario orą su purkštuvu drėkinant orą ar tiesiog purkšti ant pačių augalų lapų bent kelis kartus per dieną. Galima ant radiatorių pakabinti specialius keramikinius drėkintuvus, kurie pripildomi vandens (būna ir elektriniai oro drėkintuvai). Vienas paprasčiausių būdų – tai į gilesnį vazono padėkliuką pridėti akmenėlių ar keramzito granulių, ant jų pastatyti augalo vazoną ir į padėklą pripilti vandens. Vazono apačia to vandens neturėtų siekti, kad vanduo iš padėklo pamažu garuotų, sudarydamas drėgnesnį mikroklimatą augalui.

Paskutiniu metu itin populiarios rožinės spalvos puošniausiosios karpažolė
Paskutiniu metu itin populiarios rožinės spalvos puošniausiosios karpažolė
Asmeninio albumo nuotr.

Nors ryškios ir tiesioginės saulės šviesos šis augalas nemėgsta, bet jeigu pastatysite ją toli nuo šviesos šaltinio, tai gali nustoti augti, o puošnieji žiedai-lapai nuvysti. Jeigu ir išleis kokį lapelį ar stiebelį, tai tas bus ištįsęs ir pablyškęs. Vienintelė galimybė padėti augalui, tai pastatyti vazoną ant pačios šviesiausios palangės. Tiesa, kai kurie gėlių mylėtojai savo augintinius papildomai apšviečia lempomis, bet tik retas kuris turi laiko ir galimybių taip „žaisti“ su kambarinėmis gėlėmis, tad joms tiesiog teks prakentėti tą laikotarpį.

Nemėgstantys ryškių spalvų gali rinktis baltaspalvę karpažolę.
Nemėgstantys ryškių spalvų gali rinktis baltaspalvę karpažolę.
Asmeninio albumo nuotr.

Dirvą šios karpažolės mėgsta gan derlingą, tad žydintį augalą reikėtų kas keletą savaičių patręšti. Sausos žemės jos nemėgsta, bet nepatinka būti ir „šlapiomis kojomis“. Tad paliejus karpažolę, po 1-2 val. reikia patikrinti, ar nemirksta vazonas vandenyje. Anksti pavasarį galima persodinti į erdvesnį vazoną, jo apačioje paberiant drenažo sluoksnį – keramzito granulių arba molio šukių.
Atvirai pasakius, retas kuris nors gėlių augintojas nori taip terliotis ir gaišti laiką su augalų priežiūra – oro drėkinimu, tręšimu, papildomu apšvietimu, tad dažniausiai puošnioji karpažolė auginama kaip vienmetis augalas, t. y. puošia namus keletą mėnesių kol yra dekoratyvi, o „atitarnavusi“ tiesiog išmetama.

Svarbu neužmiršti, kad kaip ir dauguma karpažolių, puošnioji taip pat turi baltų ir nuodingų sulčių, kurios ištrykšta, jei netyčia nulaužiama šakelė ar lapas. Šios pieniškos sultys gali sudirginti ir išberti odą, tad, savaime suprantama, kad geriau jų neragauti, tad pasaugokite karpažoles nuo vaikų ir naminių gyvūnėlių. Tad atsargiai auginkime puošniąją karpažolę, džiaukimės jos gražiaisiais žiedais-lapais ir papuošę namus ar darbo vietą šia įspūdinga gėle, smagiai laukime artėjančių švenčių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis