Egzotiniai vaisiai: ką galima užsiauginti ant savo namų palangės

Nors parduotuvėse gausu egzotinių augalų ar tuo labiau vaisių, vis daugiau žmonių pasiryžta neįprastus Lietuvos klimatui augalus auginti namuose. Juk stebėti kaip auginamas daigelis vis labiau stiebiasi ir raškyti nuo jo vaisus – vienas malonumas.

Agava – gaminamas svaigusis gėrimas sultys, vaistinis alavijas – senovėje egiptiečiai tikėjo, kad alavijo sultys suteikia grožio, sveikatos, žmogų padaro nemirtingą.

Kardamonas – vienas iš vertingiausių imbierinių šeimos augalų subalansuoja beveik visą žmogaus organizmą. Taip pat sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, padeda normalizuoti kraujagyslių sienelių aprūpinimą krauju, balansuoja skydliaukės veiklą, lengviną atsikosėjimą, geriną virškinimą. Taip pat jis turi kalcio, fosforo, geležies, magnio bei B grupės vitaminų.

Kinrožė – augalas, pasižymintis stipria bioenergetika. Daug reikalaujantis, bet ir daug atiduodantis.

Chlorofitai – tai augalai, kurie ne tik sugeba sugerti kenksmingas medžiagas, bet ir blogąsias paverčia geromis, gerina nuotaiką.

Citrinmedis – jis ir gražus, ir naudingas. Citrinmedžių lapų ir šaknelių ląstelės turi poras skleidžiančios fitoncidus ir eterinius aliejus, kurie ne tik pripildo namus nuostabiu aromatu, bet ir teigiamai veikia sveikatą.

Bene populiariausios ir geriausiai namuose prigyjančių citrinmedžių veislės: „Maikopsky“ – išsiskiria vaisių gausa, „Eureka“ ir „Genoa“ galima auginti ant šiltos palangės, nes šie citrinmedžiai yra neaukšti.

Pusė naudojamos žemės auginimui turi būti iš grunto, komposto, durpių mišinio, kita pusė iš rupaus smėlio. Persodinti reikia 2 kartus per metus: vasario ir birželio mėnesį.

Granato medžiai – vaisiai nenusileidžiantys citrinai. Sultys turi organinių rūgščių fitoncidų, daug mikroelementų bei vitaminų. Tinka malšinti skrandžio skausmus, gydo skaudamas ausis, akių vokų degimus, mažina gerklės skausmą. Granato sultys grąžina žmogui jaunystę.

Liliputiniai bananai – vienas egzotiškiausių augalų. Bananas kaip dekoratyvinis ir maistinis skleidžia ramybę bei harmoniją.

Jie nėra lepūs, vaisius nokina kas trečius metus. Jų vaisiai būna trumpesni ir saldesni negu pirktų iš parduotuvių. Užauga 1,5-2 metro aukščio. Lapai 1 metro ilgio, 30cm pločio. Mėgstą drėgmę ir saulę. Turi būti ne mažiau 16 laipsnių šilumos. Norint pasodinti bananus, reikia paruošti ypatingą žemę: 1 dalis lapinės, 1 dalis durpės ir 1 dalis perpuvusio arklio mėšlo. Tręšti būtina kiekvieną savaitę. Vaisių brandina aštuonis mėnesius, kai subrandina, vaisiai nunyksta, tačiau iš šakniastiebių užauga nauji bananai.

Darbo vietoje rekomenduojama auginti inkstpapartį – šis augalas skatina protinį darbą, protingų minčių pakiša ir gebenė, kūrybiškumui padeda bambukas. Sansevjera – dar vadinama „kardu“ – suaktyvina teigiamas ir neigiamas emocijas.

Aechmėja – auginama miegamajame, stiprina vyriškąsias galias. Labai svarbu, kaip augalas jaučiasi žmogaus sukurtoje erdvėje. Būna, kad žmogus nesusidraugauja su augalu. Vadinasi jie vienas kitam nereikalingi.

Apie egzotinių augalų naudingąsias savybes ir auginimo ypatumus pasakojo Kretingoje esančio žiemos sodo gamtos skyriaus vedėja Stasė Dvarionienė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis