Dendrologė pataria: kokie augalai dažniausiai sukelia alergiją ir kaip to išvengti

Prasidėjęs birželio mėnuo daugeliui žmonių atnešė laukiamus vasaros smagumus – saulėtus orus, galimybę maudytis lauke arba tiesiog būti gamtoje. Bet ne visi gali tuo džiaugtis, nes yra nemažai tokių žmonių, kuriems atbundanti gamta ir įvairūs augalai atneša sveikatos problemas, viena iš jų yra alergija, dar vadinama šienlige arba alerginiu rinitu.

Žmogus gali būti daug kam alergiškas – dulkėms, buitinei chemijai, dūmams ir kt., bet dažniausiai, ko gero, būna alergiškas augalams, ypač jiems žydint arba juos valgydamas. Dažniausi alergijos augalams požymiai – tai neaiškios kilmės kosulys, sloga, čiaudulys, ašarojančios ar užtinusios akys, galvos skausmas ir pan. Ne visuomet alergija kažkuriam augalui gali būti nuolatinė, kartais ji gali atsirasti bręstant ar senstant bei vykstant kitiems organizmo pokyčiams: nėštumui, menopauzei ar andropauzei, esant depresijai ir pan., o kartais alergija augalams atsiranda ilgai būnant saulėje, gausiai vartojant vaistus, kosmetiką ar svaigalus. Tad kokie augalai dažniausiai sukelia žmogui alergiją? Kaip to būtų galima išvengti?

LAZDYNAS (Corylus) ir ALKSNIS (Alnus) – tai anksčiausiai pradedantys vegetuoti augalai, kurie gali sukelti alergiją, nes jie žydi vieni pirmųjų – kovo arba balandžio mėnesį. Kartais, kai žiemos būna šiltesnės arba prasideda žiemos atodrėkis, šie krūmai ir medžiai gali pražysti net vasarį. Jų vyriškieji žirginiai išbrinksta ir tada prasideda žiedadulkių byrėjimas, kurias vėjas išnešioja kelių šimtų metrų ar net kelių kilometrų atstumu. Lazdynai ir alksniai Lietuvoje plačiai paplitę, jie auga ne tik miškuose, bet ir miestų parkuose. Tad jeigu esate alergiški jų žiedadulkėmis, galite gyventi nors ir pačiame miesto centre – oru jos atsklęs ir iki ten. Kovo mėnesį Lietuvoje dar dažnai žemę dengia sniegas ar ledas, tad netikėtai prasidėjusi sloga arba čiaudulys tokiu metų laiku dažnai priskiriami peršalimui. Norint apsisaugoti nuo lazdynų ir alksnių žiedadulkių sukeliamos alergijos, reikėtų stengtis neiti į lauką anksti pavasarį vėjuotomis ir saulėtomis dienomis, o ypač rytais. Pats geriausias metas pasivaikščiojimui, turint alergiją šių augalų žiedadulkėms yra lyjant.

Žydintys beržai gali būti alergiški.
Žydintys beržai gali būti alergiški.
Asmeninis archyvas

Pasibaigus lazdynų ir alksnių žydėjimui, balandžio ir gegužės mėn. pradeda žydėti BERŽAS (Betula), kurio žiedadulkėms taip pat daug kas yra alergiški. Beržai irgi yra dažni medžiai tiek kaimuose, tiek miestuose, tad turint jiems alergiją, išvengti jo žydėjimo nelengva. Jei esate alergiški beržams – nedžiovinkite skalbinių lauke arba balkone, nes su jais nemažai žiedadulkių įnešime į namus, o grįžę iš pasivaikščiojimo lauke – nusiprauskite veidą ir rankas, išskalaukite nosies ertmę. Dažnai būna kad tie, kas yra alergiški beržo žiedadulkėms, taip pat alergiški ir kitiems iš šio augalo pagamintiems produktams – pirties vantoms, vaistinėms arbatoms bei priemonėms, pagamintoms iš beržo deguto.

Daug kas mėgsta ankstyvą pavasarį namuose pamerkti
Daug kas mėgsta ankstyvą pavasarį namuose pamerkti "kačiukų", bet jų žiedai gali sukelti kosulį, slogą ar kitas šienligės pasekmes.
Asmeninis archyvas

Nors nėra dažnos, bet alergijas gali sukelti ir kiti Lietuvoje augantys ir žydintys medžiai bei krūmai – ąžuolas, uosis, skroblas, gluosnis, karklas. Beje, daugelio mėgiami „kačiukai“ – pūkuoti BLINDĖS (Salix caprea) žiedynai, kuriuos ankstyvą pavasarį mėgstame parsinešti ir pasimerkti namuose, taip pat yra gan dažna alerginės slogos priežastis.

Pastaraisiais metu ypač populiarėja natūralistiniai želdynai, kuriuose dominuoja smilginiai augalai.
Pastaraisiais metu ypač populiarėja natūralistiniai želdynai, kuriuose dominuoja smilginiai augalai.
Asmeninis archyvas

Viena iš dažniausių augalų grupių, sukeliančių alergijas yra MIGLINIŲ (Poaceae) šeimos augalai, kuriuos mes tiesiog vadiname smilginiais. Tai eraičinai, svidrės, motiejukai, šunažolės, nendrės bei kiti. Tai labai paplitę žolės, ir jos yra ne tik mūsų pievų augalai, bet ir pagrindiniai vejų sudėtiniai augalai, augantys šalia namų ir ypač alergizuojantys kai žydi. Jeigu esate jiems alergiški – tai jums nereikėtų pjauti vejos, netgi ir nežydinčios. Be abejo, neauginkite šių augalų prie namų, net jeigu ir labai jie jums patinka. Juk smilginių šeima yra labai plati, tai ne tik savaiminės žolės, bet ir dekoratyvinės, kurios dažnai auginamos gėlynuose – miskantai, soruolės, rugiaveidės, melvenės, mėlitai. Neužmirškite, kad miglinių šeimai priklauso ir visi javai (kviečiai, rugiai, avižos, miežiai), kurių glitimui, esančiame maiste, daug kas šiais laikais yra alergiški, tad nemaža tikimybė, kad jei esate alergiški miglinių šeimos augalų žiedadulkėms, tai galite būti alergiški ir maistui, pagamintam iš jų. Jei vaikščiojote po laukus bei pievas jų žydėjimo metu ir pradėjote sloguoti ar kosėti – grįžę namo skubėkite pasikeisti rūbus, kuriuose išlieka žiedadulkės. Išvalykite augintinio kailį, kuriame iš lauko taip pat parsineša žiedadulkės. Neužmirškite lauke užsidėti akinių nuo saulės.

Karčiojo kiečio arba pelyno žiedai.
Karčiojo kiečio arba pelyno žiedai.
Asmeninis archyvas

Dar vienas augalas, kurio žydėjimas dažnam sukelia alergiją yra KIETIS (Artemisia) bei jo rūšys – diemedis, pelynas, peletrūnas. Jie sukelia šienligę ne tik kai žydi, bet ir vartojant juos maistui kaip prieskonius arba vaistažoles. O juk kiečio genties augalai yra dažnai naudojami: iš karčiojo kiečio gaminamas gėrimas absentas bei virškinimo problemas gydanti arbata, peletrūnu gardinamas maistas, diemedžiu aromatizuojamos patalpos ir jie visi naudojami kaip vaistažolės. Žinoma, jei esate jiems alergiški, tai ne tik kad jų neauginkite savo kieme, bet ir nevartokite iš jų pagamintų produktų, nupjaukite aplink kiemą savaime augančius, kol dar jie nežydi.

Stipriam lelijų kvapui daug kas yra alergiški.
Stipriam lelijų kvapui daug kas yra alergiški.
Asmeninis archyvas

Tų alergiškų augalų, deja, pastaraisiais dešimtmečiais tik daugėja. Gal tiksliau reikėtų sakyti, kad ne tokių augalų daugėja, o mes esame vis labiau jautresni. Pažįstu ne vieną žmogų, kuris yra alergiškas lelijoms, hiacintams, narcizams, levandoms, jazminams, alyvoms, chrizantemoms ar net visų spygliuočių žiedadulkėms. Vieni tą alergiškumą paveldi, o kiti įgyja dėl aplinkos sąlygų, ir ne tik dėl minėtų amžiaus ar sveikatos pokyčių.

Vis garsiau kalbama, kad žemės ūkyje dažnai naudojamas herbicidas glifosatas, kurį mes geriau žinome raundapo pavadinimu, yra vienas iš pagrindinių kaltininkų dėl įvairių neaiškios kilmės susirgimų, o tame tarpe ir alergijų. O ir buityje dažnai naudojami įvairūs valikliai, balikliai, kvapikliai ar stipriai veikiančios skalbimo priemonės irgi prie to prisideda. Tad jei esate alergiški kažkuriam augalui, jums reikėtų vengti ne tik jo, bet ir kitų galinčių sukelti alergiją dalykų – maisto, vaistų, buitinės chemijos ar kosmetikos.

Kas gali būti nuostabiau už žiedus? Bet, deja, ne visi gali jais džiaugtis iš arti.
Kas gali būti nuostabiau už žiedus? Bet, deja, ne visi gali jais džiaugtis iš arti.
Asmeninis archyvas

Tad jeigu esate alergiški augalams, bet vis tiek norite turėti žydinti sodą ir kiemą, netrukus pristatysime augalus, tinkamus nealergiškiems sodams ir kuriems labai retai kas būna alergiškas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis