Dažniausios klaidos dengiant rožes žiemai

Mūsų  klimato  sąlygomis tinkamiausias laikas  rudens genėjimui  yra spalio pabaiga – lapkričio pradžia. Kaip tai padaryti ir kokių klaidų išvengti – šiame straipsnyje.

Rožes dengti žiemai skubama. Reikia palaukti, kol bus šalta ir dieną, ir naktį, nes rožės atlaiko iki minus 10 laipsnių oro temperatūrą. Geriau tai daryti keliais etapais. Iš pradžių reikėtų žemės priberti prie pat kamieno, taip apsaugant jas nuo ankstyvųjų šalnų, o baigti dengti tik atėjus pastoviems šalčiams.

Pasirenkamos blogos medžiagos dengimui. Jei pasirinksite polietileno plėvelę, ruberoidą, tuomet oras nesivėdins ir rožės gali supūti. Taip pat nepatartina dengimui naudoti durpių, pjuvenų ar smėlio. Jos gerai sugeria drėgmę.

Netinkamas apklotas. Nenaudokite per storų apklotų. Kitas svarbus aspektas – nedelskite nuimti apklotų, nes jaunos rožės gali sprogti.

„Prieš dengiant reikia atkreipti dėmesį į tai, kokią veislę auginame“, – pataria VU Botanikos sodo specialistė Irena Noreikienė. Ji teigia, jog sveiki, gerai išsivystę rožių krūmai lengviau žiemoja nei ligų ar kenkėjų nuvarginti, nepakankamai patręšti. Mūsų klimato sąlygomis nepridengtos gali peržiemoti tik kai kurios parko rožės.

Kitų grupių ir veislių rožes prieš uždengiant reikia šiek tiek paruošti, t.y. nuskinti apatinius lapus, nugenėti silpnas ir nesveikas šakutes, nužydėjusius žiedynus, nesumedėjusius stiebų galiukus, krūmus ir žemę apipurkšti 1-2 % vario sulfato tirpalu. Besidriekiančių rožių genėti nereikia, tik nukarpyti ūglių galus.

Pasak specialistės, vijoklinių rožių šakų nereikia trumpinti, nes jos žydi ant antramečių ūglių, šalinamos tik senos, nesveikos šakos. Mūsų klimato sąlygomis tinkamiausias laikas rudens genėjimui yra spalio pabaiga – lapkričio pradžia.

Taip pat reikėtų nuo žemės nugrėbti senus ir sergančius  lapus, apkaupti žemėmis (apie 15 cm) ir apipilti sausomis durpėmis.

Esant nulinei temperatūrai (minus 5 laipsniai šalčio) ar gruodui sutraukus žemę, rekomenduojama  dengti sausu oru ir uždengti eglišakėmis. Mes eglės šakas smeigiame į žemę aplink rožės krūmą, suformuojant palapinę. Tai geriausia dengiamoji medžiaga, praleidžia orą, neprisigeria vandens,  apsaugo nuo šalčio, graužikų, o nesant sniego nuo žiemos ir ankstyvo pavasario saulės. Dar vietoj eglišakių galima naudoti agroplėvelę.

Vijoklinės rožės apstatomos ilgesniais eglišakiais ir aprišamos. Lanksčios vijoklinių rožių šakos gali būti nuimamos nuo atramos ir nuleidžiamos ant žemės prieš tai padėjus pagaliukų, kad stiebai  nedrėktų, uždengti eglišakėmis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Rožių paruošimas peržiemojimui

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis