Daugiaaukštė sukulentų kompozicija

Vilniuje vykusioje parodoje „Augalų labirintai“ galėjome pamatyti įvairiausių įdomių kambarinių augalų. Mus čia labiausiai domino ne tik neįprastos gražios gėlės, bet ir kūrybiškai sukurtos jų kompozicijos, kurias pamačius patiems kyla noras sugalvoti ką nors nestandartiško.

Dekoratyvi įvairovė

Sukulentai įdomiausiai atrodo augdami po kelis ar keliolika vienoje vietoje. (Netgi pastebėta, kad draugijoje jie auga geriau, mat tai labiau primena natūralias sąlygas gamtoje.) Plokščiame inde jų kompozicija graži, bet... truputį pabodusi. Kristinos Popovienės „Daugiaaukštis, daugiabutis“ – puiki idėja, kaip galima panaudoti senus molinius vazonus ir originaliai sukomponuoti sukulentus.

Čia tilpo daug įvairių augalėlių: dabar yra įdomių dekoratyvių hibridinių veislių alavijų, agavų, storenių, storlapių, šilropių, šilokų – nykštukinės jų formos auga lėtai, tad nereikia baimintis, kad neįnoringiems sukulentams greit pristigs vietos. Viršuje galima susodinti augalus, kurių šakelės svyra žemyn, o apačioje gražiai atrodys turintys stambesnius lapus.

Tinkami „namai“

Molinių neglazūruotų vazonų sienelės porėtos, tad augalų šaknys gali kvėpuoti, o drėgmės perteklius išgaruoja. Sukulentams tai labai svarbu, nes per didelis vandens kiekis juos pražudytų. Erdvaus vazono šiems augalams dažniausiai nereikia – užtenka, kad tilptų šaknų gniužulas. Visi sukulentai mėgsta saulutę (ypač gražiai ji nuspalvina šilokų lapus), o žemei jie paprastai nereiklūs. Tik vazonų apačioje reikėtų supilti storą drenažo sluoksnį – vietos jam čia užtenka.

DELFI / Šarūnas Mažeika

Vienas į kitą sustatyti skirtingo dydžio moliniai vazonai (jie gali būti ir paženklinti laiko, ir masyvūs) tiktų ir kiemui papuošti kaimo sodyboje – yra daug sukulentų, kurie vasarą puikiai auga lauke.

Sakoma, kad kai kurie augalai pritraukia finansinę sėkmę. Į šį sąrašą patenka ir storlapiai, ir šilokai (gal pavyktų rasti ir dar vieną kitą sukulentą) – pasodinus juos drauge poveikio tikriausiai galima tikėtis dar didesnio...

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis