Daigų pikavimas – dažniausios klaidos

Kai daigeliai nebeišsitenka vazonėlyje ar daigykloje, reikia pikuoti. Atrodo, tokia nesudėtinga užduotis, tačiau yra keletas dalykų, į ką verta atkreipti dėmesį. Modernūs apželdinimo kursai „Geltonas karutis“ pataria neišradinėti dviračio ir nekartoti dažnai daromų klaidų.

1. Pikuojama per anksti arba per vėlai
Daigelių gal ir nepražudysite, bet prigyti gali sunkiau. Paprastai pikuojame pasirodžius pirmiems tikriesiems lapeliams. Jei daigelis silpnas, sunku bus įsitvirtinti. Jei peraugęs, ištįsęs, jei vazonėlis šaknims jau per ankštas, jei kelių daigelių šaknys susipynę – prigyti bus sunkiau. Iš esmės sudėtingesnis prigijimas reiškia daugiau laiko, tad derlių gausime vėliau. Pagalvokite apie tai dar kai sėjate – per ankstyva sėja gali duoti priešingą efektą, t.y. vėlyvesnį derlių.

2. Netinkamas vazonėlis
Jei tik turite vietos ant palangės, pasirinkite didesnius vazonėlius – augalams patiks turėti daugiau erdvės šaknims. Pavyzdžiui, pomidorams tikrai verta naudoti didesnius, kad šaknynas formuotųsi stipresnis. Atkreipkite dėmesį, kad kai kurie augalai (paprikos, agurkai) nemėgsta persodinimo, todėl juos geriausia auginti durpiniuose vazonėliuose. Atšilus orams, tokius augalus kartu su gerai sudrėkintu vazonėliu pasodinsite į tiesiai gruntą, taip nejudindami šaknų.

Shutterstock nuotr.

3. Naudojama daržo žemė
Sėklai išdygti užtenka tik šilumos ir drėgmės, o augančiam daigeliui jau reikia įvairių maisto medžiagų. Jei sėjote į substratą, kuriame yra ir komposto, biohumuso – tą patį substratą naudokite ir pikuoti, daigui nereikės taikytis prie naujos žemės sudėties. Prieš derėtų apžiūrėti ir įvertinti substratų rūšis, kad suprastume, koks substratas tinkamiausias. Daržo žemę naudoti galima, bet rizikinga – kartu gležnam daigui galite atnešti ligų ir kenkėjų. Jei nenorite rizikuoti prarasti daigus, daržo žemės naudoti nerekomenduojame.

Shutterstock nuotr.

4. Sodinant pažeidžiamos šaknys
Augalo prigijimui svarbiausia dalis yra šaknys, todėl su jomis elgiamės atsargiai ir stengiamės išsaugoti. Greitai ir plačiais mostais pikuoti nepavyks – neskubėkite ir dirbkite kruopščiai ir ramiai. Prieš pikuodami sudrėkinkite žemes, kad tankiai sudygusius daigus atskirtumėte saugiai. Per ilgas šaknis geriau pakirpkite, bet tik nesodinkite susisukusių, ar dar blogiau, užsilenkusių į viršų. Kad būtų patogu padaryti siaurą ir gilią duobę vazonėlyje, naudokite peilį, šaukštą, arba specialius įrankius.

Shutterstock nuotr.

5. Perlaistymas po pasodinimo
Pikuoti reikia į drėgną substratą, o pabaigus šiek tiek perlieti vandeniu, kad šaknelės susirastų sau vietą tarp žemių. Jei daigas ypač gležnas, patartina ne laistyti, o supurkšti vandeniu. Ir viskas, bent porą dienų laistyti nereikia! Augaliukui toks pokytis yra tam tikras stresas, tad reikia duoti laiko šaknims prisitaikyti, kol pradės pilnai funkcionuoti ir siurbti vandenį su maisto medžiagomis. Stebėkite ir antrą kartą laistykite tik tada, kai jau pamatysite poreikį.

Shutterstock nuotr.

6. Laistymas per šaltu vandeniu
Kai daigai jau šildosi saulutėje ant rytinės ar pietinės palangės, vėliau juos laistyti gali tekti ir kasdien. Tačiau laistykite ne bet kokiu vandeniu. Geriausia, jei vanduo ne tiesiai iš krano, o pastovėjęs. Būtinai – ne vėsesnis nei kambario temperatūra. Atrodo, nesudėtinga, bet nepamirškime, augalams tai labai svarbu.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis