Botanikės patarimai, kaip gegužės mėnesį apželdinti tvenkinį

Vanduo maudynėms dar šaltokas, bet šilumos jau užtenka sodinti tvenkinyje augalus. Botanikė Teresė Jokšienė pataria, kaip juos komponuoti, kad vandens telkinys ir jo augmenija taptų išskirtiniu sodo akcentu.

Ant laiptelio – vazonai. Tvenkinį įrenkite taip, kad jame būtų gilesnė vieta augalams, kuriems reikia gelmės, ir seklesnė, kur būtų galima pastatyti vazonus su vandenį mėgstančiais augalais. Tam tiktų suformuoti laiptelį, virš kurio būtų vos 20-30 cm vandens. Sodininkams skirtose parduotuvėse galite įsigyti specialių vazonų su didelėmis angomis, skirtų vandens augalams. 

Kas auga gamtoje. Jei norite sukurti kuo natūraliau atrodantį tvenkinį, įrenkite jį žemiausioje sklypo vietoje ir tegul jis būna netaisyklingos lašo arba inksto formos. Dalį pakrantės apsodinkite augalais. Jų pasižvalgykite ežero pakrantėje ir iš čia vieną kitą augalą parsineškite į namus – žinoma, pernelyg „neskriausdami“ gamtos. Šalia vandens telkinio puikiai augs vėdrynai, vilkdalgiai, paparčiai, vandens paviršiuje plūduriuos žydintys alavijiniai aštriai.

Nepadauginkite. Į tvenkinio įrengimą nemažai investuojama, todėl pasilikite galimybę grožėtis veidrodiniu vandens paviršiumi – jis labai dekoratyvus, tad augalai tvenkinyje neturėtų jo paslėpti. Užteks, jei jie dengs ne daugiau trečdalio paviršiaus.

Shutterstock nuotr.

Tinkamiausia poilsio vieta. Ten, kur vanduo – verda gyvenimas. Tvenkinys dvelkia gaiva, jis privilioja paukščius, čia puošniau veši krūmai ir žydi gėlės, todėl tai tinkamiausia vieta pastatyti pavėsinę ar bent suolelį. Kad būtų galima grožėtis vandens telkiniu, pakrantėje prie poilsio vietos nesodinkite aukštaūgių augalų.

Kad nebūtų dumblių. Vanduo bus skaidrus, jei auginsite plūduriuojančius augalus. Tvenkinio paviršiuje jų nesimato, bet jie valo vandenį. Nepakeičiama čia elodėja. Nors kilusi iš Šiaurės Amerikos, ji puikiai prisitaikė augti mūsų kraštuose.

Koks tvenkinys be vandens lelijų. Tai populiariausia ir gražiausia tvenkinių gėlė. Perkant šį augalą būtina įsitikinti, ar vandens telkinys yra tinkamo gylio, kad jo lapai plūduriuotų paviršiuje. Atkreipkite dėmesį ir į žiedų spalvą – ši turėtų derėti su pakrantės gėlynais. Nors dabar madingiausios mėlynos spalvos vandens lelijos, vandens paviršiuje jų žiedai neatrodo itin įspūdingai.

Daugiau originalių idėjų, kaip sukurti stilingai apželdintą tvenkinį, rasite gegužės mėnesio žurnale „Mano namai“.

Žurnalą užsiprenumeruoti galite paspaudę ČIA

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis