Begonijų metas: ir lauke, ir namuose

Karališkoji begonija į Europą atkeliavo 1858 metais – nuo tada ir imtos kurti naujos veislės. Šie namų augalai – vieni populiariausių ir mėgstamiausių dėl savo nepaprastai gražių lapų: įvairių spalvų, formų, dydžio. Žiemą praleidusios patalpose, šios vazoninės gėlės šiltuoju metų laiku puikiai jaučiasi ir persodintos lauke. Kaip prižiūrėti šias populiarias kambarines gėles?

Begonijų įvairovė

Begonijų tėvynė – Azijos, Amerikos ir Afrikos atogrąžų ir prieatogražių klimato zonos. Nors dauguma begonijų – lapiniai augalai, tačiau yra keletas ir žydinčių rūšių, pavyzdžiui, aukštoji (Begonia x hiemalis, sin. B. elatior), kalėdinė (B. x cheimantha, angl. Lorraine begonia) ar visadžydė (B. semperflorens).

Vienos begonijos žemaūgės, kitos užauga iki 1,5 metro aukščio. Namuose patartina auginti begoniją dekoratyviais lapais. Jie gali būti įvairiausių (ir net kelių) atspalvių, išmarginti taškeliais, nelygaus paviršiaus ir t. t.

Shutterstock nuotr.

Kaip prižiūrėti

• Auginimas. Laistyti reikia saikingai, tik minkštu kambario temperatūros vandeniu. Patartina, kad žemė nuolat būtų šiek tiek drėgna, bet padėkliuke vandens jokiu būdu neturi likti. Reikia nuolat drėkinti patalpos orą, tačiau negalima purkšti lapų, nes atsiras negražių dėmių.

Nuo kovo iki rugsėjo kas 14 dienų po truputį tręškite gėlėms skirtomis trąšomis. Jei reikia, pavasarį persodinkite į negilų indą, gniužulą sumažinkite. Tinka gėlių žemė.

Begonijos gausiai žydi 2–3 mėnesius, tada jas patartina nugenėti – užsimegs naujos šakelės. Karališkųjų begonijų lapai ilgainiui sumažėja ir praranda žavesį, jeigu nenugnybiami žiedai.

• Dauginimas. Auginiais, lapų, šaknų arba šakniastiebio dalimis. Sėklomis begonijos dauginamos tik šiltose patalpose (turi būti ne mažiau kaip 20 °C).

• Kenkėjai, ligos. Nematodai, tikroji miltligė ir šaknų puvinys dėl blogų laikymo sąlygų arba netinkamos priežiūros. Rudenį nukritę lapai paprastai vėl atželia pavasarį.

Shutterstock nuotr.

Meilės ir emocijų gėlė

Taip kartais pavadinama begonija, nes manoma, kad ji skleidžia teigiamą energiją, slopina blogas emocijas ir stiprina gerąsias. Be to, tikima, kad ši gėlė suaktyvina ir meilės energiją – tereikia viename inde auginti raudonais, rožiniais ir oranžiniais žiedais žydinčias begonijas.

Shutterstock nuotr.

Įdomesnės begonijų veislės ir rūšys

Iš karališkųjų veislių aibės išsiskiria 'Comtesse Louise Erdody' ir 'Bettina Rothschild'. Pirmųjų lapų pagrindas įmantriai susisukęs, o antrųjų lapų kraštai – raudonos spalvos.

Boverio begonijos (Begonia boweri) lapai išmarginti spalvotomis dėmelėmis.

Begonia masoniana veislė 'Iron Cross' – su šviesiai žaliais lapais ir tarsi geležinio kryžiaus piešiniu ant jų.

Begonia imperialis 'Speculata' – lapai žali, netaisyklingais rudais pakraščiais.

Begonia heracleifolia var. Nigricans – lapai plaštakos dydžio, juodai išmarginti, apatinė pusė šviesi, šeriuota.

Begonia 'Halina' – raudonai juodais lapais.

Begonia foliosa – į papartį panašiais lapais.

Begonia goegoensis – lapai tamsiai žali, skydiški, beveik apskriti, apatinė pusė ryškiai raudona.

Shutterstock nuotr.

Begonijas būtina saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių, antraip nunyks. Jų yra įvairių formų, dydžių, spalvų. Puikiai atrodys 'Tigrella' – vaisiai su žaliais dryžiukais, 'Corazon H' – vaisiai apvalūs, su briaunelėmis. Populiarūs smulkūs vyšniniai pomidorai. Nors jie vadinami vyšniniais, tačiau priklausomai nuo veislės gali būti įvairių formų: apvalūs, pailgi, širdelės pavidalo. Dydžiai irgi nevienodi: ir labai mažų, kaip žirnis, ir didesnių, primenančių slyvas. Iš įdomesnių galima paminėti `Black cherry` – vaisiai tamsūs, kieti, `Sungold` – pomidoriukai oranžiniai, `Gold Nugget` – geltoni, nedideli, `Golden Sweet F1 Hybrid` – geltonai oranžiniai, pailgi, `Riesentraube` – augantys kekėmis, `Berry F1 Hybrid` – pailgos širdelės formos.

Jų įvairi lapija sukuria labai dekoratyvius krūmelius. Dažniausiai auginamos garbanotosios ir gūžinės salotos, taip pat traškiosios, ilgalapės ir smidrinės. Ilgalapių salotų lapai sudaro pailgą apskritą gųžę, smidrinių stiebai sultingi, ant jų auga pavieniai pailgi lapai, garbanotųj lapai nesusuka gūžės. Salotų būna įvairių veislių – jos skirtingų formų ir atspalvio. Tamsiai raudonus lapelius išaugins garbanotosios salotos 'Estafet', 'Zabava'. Jos nesuformuoja gūželių, o atrodo tarsi puokštė. Iš gūžinių gražiai atrodys 'Hana' – lapai šviesiai žali, mėsingi. Raudonais lapais pasipuoš salotos 'Klausia', be to, jos greitai suka gūžes, galima sėti iki pat rugpjūčio. Salotų lysvę papuoš 'Funly' – lapai ryškiai žali, garbanoti, auga greitai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis