Augalai, kuriuos dera auginti šalia rožių

Kuriant augalų derinius, svarbu atrasti tokius, kurie drauge atrodytų gražiai ir padėtų vienas kitam išryškinti geriausias savo savybes. Verta atsižvelgti į tokius aspektus, kaip reikalingos augimo sąlygos, spalva, tekstūra, forma. Rožės – išskirtinio grožio augalai, tad kartais yra sunku sugalvoti, ką auginti kartu su jomis. Pateikiame keletą galimų variantų.

Lofantas (lot. Agastache)

Shutterstock


Lofantas yra kilęs iš Šiaurės Amerikos. Tai dekoratyvus, daugiametis žolinis augalas, kuris žydi violetiniais arba melsvais žiedais. Lofantai geriausiai auga atviroje, saulėtoje vietoje. Aukšta, smaili šio augalo forma kuria gražų kontrastą su puodelio formos rožės žiedais.


Katilėliai (lot. Campanula)

Shutterstock


Katilėlių gentis išsiskiria savo rūšių įvairovę, jų yra beveik 300. Daugiausia šie augalai natūraliai auga Europos ir Kaukazo kalnuose. Šie augalai gali augti tiek saulėtose vietose, tiek daliniame pavėsyje. Šalia rožių tinka auginti aukštas bei pažemėje besikerojančias rūšis. Katilėliai gražiai papildo darželį ir jį puošia tuo metu, kai rožės ilsisi.


Bandrenis (lot. Echinops)

Shutterstock


Šiam augalui labiausiai tinka saulėtos vietos. Jis geriausiai auga lengvoje, sausokoje, kalkingoje dirvoje. Kadangi bandrenis yra medingas, jis turi daug nektaro ir žiedadulkių. Augalas žydi liepos - rugpjūčio mėnesiais. Bandrenių ir rožių derinys kuria itin gražų kontrastą. Šio augalo mėlyna spalva žaviai atrodo su rožinėmis, geltonomis, koralinėmis rožėmis.


Flioksas (lot. Phlox)

Shutterstock


Šis augalas yra kilęs iš Šiaurės Amerikos. Jis žydi baltais, rožiniais, raudonais, gelsvais, purpuriniais žiedais. Žydėjimo laikas – nuo birželio iki spalio mėnesio. Flioksas geriausiai auga saulėtoje vietoje, trąšioje ir kiek apydrėgnėje dirvoje. Šių augalų sodrioje lapijoje rožės gali gražiai išryškėti.


Levanda (lot. Lavandula)

Shutterstock


Lietuvoje auginama rūšis – tikroji levanda (lot. Lavandula angustifolia). Šis augalas yra kilęs iš Viduržemio jūros šalių. Levandas labiausiai tinka auginti saulėtoje, gerai įdirbtoje ir šiek tiek kalkingoje dirvoje. Šie augalai itin gražiai atrodo su įvairiais rausvais rožių atspalviais. Levandų ir rožių derinys sukuria ypatingai malonų kvapą.


Dekoratyvinis česnakas (lot. Allium)

Shutterstock


Dekoratyviniai česnakai yra mėgstami sodininkų, nes jie yra neįnoringi ir beveik nereikalaujantys dėmesio. Taip pat šie augalai savo kvapu atbaido įvairius kenkėjus. Sodinti juos galima tiek saulėtoje, tiek pusiau pavėsyje esančioje vietoje. Kadangi dekoratyvinių česnakų rūšių yra nemažai, galima pasirinkti skirtingu metu žydinčius variantus, kurie praturtintų darželį, kol rožės ilsisi.


Dyvinutė (lot. Mirabilis)

Shutterstock


Šis augalas yra kilęs iš Peru, Argentinos. Dyvinutė žydi baltos, geltonos, rožinės spalvos žiedais. Ji geriausiai auga saulėtoje arba vidutiniškai pavėsingoje vietoje.


Našlaitė (lot. Viola)

Shutterstock


Šie augalai nėra labai įnoringi, jiems pasodinti tinka praktiškai bet kokia derlinga žemė. Našlaitės tinka tiems darželiams, kuriuose kuo anksčiau pavasarį norisi sulaukti spalvų. Joms baigus žydėti, jų lapai lieka kaip gražus kilimas rožėms.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis