Ar verta rinkti gėlių sėklas?

Gėlės baigė žydėti, jų sėklos sunoko – taigi pats tinkamiausias metas jas rinkti. Juk malonu ir ekonomiškai naudinga patiems užsiauginti daigelių, o patikrintos veislės visada paprasčiau prižiūrimos.

„Derlius“ jau prinoko

Rugsėjį galima rinkti vienmečių augalų: žydrūnių, begonijų, šalavijų, gvaizdūnių, serenčių sėklas. Jei planuojate tai daryti, nereikia nuskabyti nužydėjusių žiedų. Sėklos renkamos jau sunokusios, pradėjusios byrėti. Daugelis gėlių parodo, kad sėklos jau subrendo, pavyzdžiui, graižo viduryje matyti pūkeliai.

Rinkti sėklas reikia sausu oru: nužydėjusios gėlės nukerpamos, sudedamos ant popieriaus ar į dėžutes, išdžiovinamos. Ankštys, dėžutės skinamos, kai paruduoja ir apdžiūva. Jos pirma sudžiovinamos saulėkaitoje, gerai vėdinamoje vietoje ir tik po to lukštenamos. Jei sėklos gerai neišdžiovinamos, laikomos suspaustos, jos perkaista ir tampa nedaigios. Sėklas reikėtų surinkti nelaukiant šalnų, nes didesnės, vandeningos per jas gali žūti.

Sėklas laikykite popieriniuose maišeliuose, vokuose. Polietileno maišeliai tam netinka. Būtinai užrašykite pavadinimą, jei jo nežinote, bent nupieškite, kaip gėlė atrodo. Nepamirškite pažymėti ir datos – jei kitais metais gėlių nepasėsite, laikui bėgant jos praras daigumą: su metais menksta sėklų energija ir jos vis prasčiau sudygsta. Beje, taip atsitinka ir tada, kai sėklos laikomos patalpoje, kur keičiasi oro drėgnumas – pavyzdžiui, virtuvėje. Gėlių sėkloms geriau tinka žemesnė – net ir +5 ºC laipsnių temperatūra.

Jei mėgstate netikėtumus

Daugelis įspūdingų vienmečių gėlių yra hibridinių veislių. Jų sėklų pakuotės žymimos F1. Renkant hibridinių augalų sėklas neįmanoma nuspėti, kokių požymių turės antroji gėlių karta: ji gali niekuo nepriminti savo „tėvų“ ir stebinti įvairiausiomis formomis, dydžiais, spalvomis…

Taigi jei sėklas renkate tam, kad išsaugotumėte savo mėgstamiausias veisles, auginant hibridinius augalus to nepavyks padaryti. Tačiau gal verta paeksperimentuoti? Juk iš hibridinių augalų sėklų gali išaugti labai originalių, įvairiaspalvių gėlių, kokių niekur nepamatysite! Labai gerai sėklas sunokina surfinijos, fortunijos, deja, kitų hibridinių veislių sėklos gali nesunokti ar būti nedaigios.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis